Na co pomaga syrop z sosny? To jedno z częstych pytań, gdy mowa o tym dobrodziejstwie. Nie można nie wspomnieć, że wiele naszych babć miało go w swojej apteczce. Syrop z sosny skutecznie zwalczy przeziębienie. Gęsty i bardzo słodki specyfik działa też wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zalecany jest przy problemach z górnymi drogami oddechowymi czy przy zapaleniu gardła. Zawarty w syropie olejek sosnowy udrożnia także drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C, węglowodany i sole mineralne - jak wymieniono wyżej - wspomagają układ odpornościowy naszego organizmu.
Pedy sosny na co?
Syrop z sosny śmiało przyjmować, gdy:
-
Dopadły przeziębienie, kaszel, chrypka czy grypa,
-
Masz zapalenie gardła;
-
Czujesz osłabienie;
-
Dopadły dreszcze a przejmujące zimno nie odpuszcza.
Pędy sosny - właściwości
Przyjrzyjmy się nieco właściwościom pędów sosny. Zaczynając od wspomnianych już składników, pędy sosny zawierają:
-
Witaminę C - wzmocni odporność naszego organizmu i neutralizuje wolne rodniki;
-
Sole mineralne - te odpowiadają za poprawną gospodarkę wodną organizmu, korzystnie wpływają też na nasze kości;
-
Węglowodany - tu sprawa prosta - dają energię;
-
Flawonoidy - to organiczne związki chemiczne, o wielu działaniach, takich jak przeciwutleniające, przeciwzapalne, moczopędne i rozkurczowe;
-
olejki eteryczne - wydzielają się i wspomagają walkę z kaszlem;
-
gorycze - wspierają działania kojące i uspakajające oraz poprawianie apetytu.
Warto zapamiętać! Sięgnij po syrop z sosny podczas ogólnego osłabienia i gdy zaobserwujesz u siebie obniżoną odporność. To naturalny przetwór, znany w medycynie ludowej od wielu lat.
Syrop z pędów sosny - spróbuj swoich sił
Syrop sosnowy powstaje przede wszystkim z młodych pędów sosny. A skoro młodych, to najlepiej jest je zbierać na przełomie kwietnia i maja. Zwróć uwagę, aby:
- były to jasnozielone przyrosty, które mają brązową i lepką od żywicy łupinką,
- wybierać jedynie boczne przyrosty – tak, aby nie zaburzać wzrostu drzewa.
- Zanim wybierzesz się na łowy pędów sosny, wyposaż się w rękawice. Pędy zaś ścinaj ostrym nożem bądź sekatorem.
Jak zrobić syrop z sosny?
Czas na przepis. Samo przygotowanie syropu z sosny nie nastręczy problemów, jednak kluczem jest, aby pędy były odpowiednie!
Do sporządzenia syropu z sosny potrzebujesz:
- młode pędy sosny,
- cukier kryształ,
- odrobinę wody.
Postępuj zgodnie ze wskazówkami:
-
Obierz pędy sosny z brązowych łusek i porządnie rozbij je drewnianym tłuczkiem.
-
Potnij na kawałki o długości 1-2 cm i wrzuć do słoika o odpowiedniej pojemności lub kilku mniejszych.
-
Zasypuj pędy sosny cukrem - najlepiej warstwowo, w proporcjach 1:1 lub z lekką przewagą cukru nad pędami (np. na 3 cm pędów nałóż 4-centymetrową warstwę cukru).
-
Słoik zakręć, ale nie do końca lub przykryj gazą i ustaw na nasłonecznionym parapecie.
-
Każdego dnia przemieszaj zawartość i upewnij się, że sok pokrywa w całości pędy. W innym wypadku może się pojawić pleśń. Jeśli pędy zaczną wystawać, możesz dosypać trochę cukru.
-
Jeśli syrop jest przygotowywany dla osób dorosłych, możesz dodać ok. 3-4 łyżki spirytusu.
-
Odczekaj ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie syrop będzie gotowy.
-
Przelej go przez gęste sitko bądź gazę i zapasteryzuj.
Tak przygotowany przetwór będzie nadawał się do spożycia przez ok. dwanaście miesięcy. Przechowuj syrop sosnowy z dala od słońca, w chłodnym i suchym miejscu. Zalecana porcja syropu to 1-3 razy dziennie po 5 mililitrów, nie więcej!
Źródło: apteka-melissa.pl, poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl
#Pędy sosny
#syrop z sosny
#syrop z pędów sosny
#pedy sosny na co
Natalia Wasilewska