10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!

Syrop z malin na zimę. Poznaj najlepszy przepis

Lato to najlepszy moment na zebranie malin i przygotowanie z nich pysznego syropu na odporność lub pierwsze oznaki przeziębienia. Herbata z dodatkiem syropu malinowego idealnie sprawdzi się w chłodne, zimowe dni. 

Zdjęcie dodane przez Pixabay/pexels

Dobroczynne wartości mineralne malin

Maliny posiadają właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, dzięki temu są bardzo przydatne w leczeniu przeziębień, zapaleniu gardła krtani, a nawet jamy ustnej. 

Maliny zawierają:

  • witaminę A, C, K, PP
  • żelazo
  • miedź
  • magnez

Syrop z malin na wzmocnienie

Podczas przygotowania takiego domowego syropu warto użyć również jeżyn, gdyż mają działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i wzmacniające organizm. Dodatkowo zawierają witaminę A, B i C.

Zamiast cukru do syropu dodajemy miód, który ma działanie bakteriobójcze. Zawiera również potas, magnez, fosfor. Miód bogaty jest w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C oraz kwas foliowy. 

Jak przygotować domowy syrop z malin?

Składniki:

  • 470 g malin,
  • 400 g jeżyn,
  • 400 ml wody,
  • sok z połowy cytryny 
  • 4–5 łyżek prawdziwego miodu

Przygotowanie:

Płuczemy maliny i jeżyny. Następnie przekładamy je do garnka wraz z sokiem z cytryny i wodą. Doprowadzamy do wrzenia, ale mieszamy, aby się nie przypaliły. 

Gotujemy 20-30 minut do momentu aż wszystko zgęstnieje i owoce się rozpadną. 
Po tym gotowaniu całość studzimy do ok. 40 stopni. Gdy syrop przestygnie wlewamy miód i mieszamy. Jeżeli jest zbyt mało słodki możemy dosłodzić miodem. 

Syrop przelewamy do czystych i wyparzonych w piekarniku słoików lub małych buteleczek. Wyparzamy ok. 30 minut w 100 stopniach. Zalane słoiki mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem/ręcznikiem. Zostawiamy na kilka dni, aż całkowicie ostygnie. Po tym czasie odwracamy i sprawdzamy czy przykrywki nie są wybrzuszone. 

Otwarty syrop należy przechowywać w lodówce.

Uwaga: Miodu nie należy dodawać do syropu gdzie temperatura jest powyżej 40 stopni gdyż straci swoje właściwości. 

 



Źródło: niezalezna.pl

#miód #maliny #domowy syrop malinowy

Mariola Łukawska