Lato to najlepszy moment na zebranie malin i przygotowanie z nich pysznego syropu na odporność lub pierwsze oznaki przeziębienia. Herbata z dodatkiem syropu malinowego idealnie sprawdzi się w chłodne, zimowe dni.
Maliny posiadają właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, dzięki temu są bardzo przydatne w leczeniu przeziębień, zapaleniu gardła krtani, a nawet jamy ustnej.
Maliny zawierają:
Podczas przygotowania takiego domowego syropu warto użyć również jeżyn, gdyż mają działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i wzmacniające organizm. Dodatkowo zawierają witaminę A, B i C.
Zamiast cukru do syropu dodajemy miód, który ma działanie bakteriobójcze. Zawiera również potas, magnez, fosfor. Miód bogaty jest w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C oraz kwas foliowy.
Składniki:
Przygotowanie:
Płuczemy maliny i jeżyny. Następnie przekładamy je do garnka wraz z sokiem z cytryny i wodą. Doprowadzamy do wrzenia, ale mieszamy, aby się nie przypaliły.
Gotujemy 20-30 minut do momentu aż wszystko zgęstnieje i owoce się rozpadną.
Po tym gotowaniu całość studzimy do ok. 40 stopni. Gdy syrop przestygnie wlewamy miód i mieszamy. Jeżeli jest zbyt mało słodki możemy dosłodzić miodem.
Syrop przelewamy do czystych i wyparzonych w piekarniku słoików lub małych buteleczek. Wyparzamy ok. 30 minut w 100 stopniach. Zalane słoiki mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem/ręcznikiem. Zostawiamy na kilka dni, aż całkowicie ostygnie. Po tym czasie odwracamy i sprawdzamy czy przykrywki nie są wybrzuszone.
Otwarty syrop należy przechowywać w lodówce.
Uwaga: Miodu nie należy dodawać do syropu gdzie temperatura jest powyżej 40 stopni gdyż straci swoje właściwości.