Właściwości czosnku
Czosnek doceniany był od zawsze i należy do grupy naturalnych antybiotyków. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zawiera związki siarki, które hamują rozwój bakterii, takich jak pałeczki okrężnicy, otoczkowców i paciorkowców.
Zawiera wiele cennych składników odżywczych, m.in.:
- witaminy z grupy B;
- witaminę C;
- witaminę A;
- potas;
- magnez;
- żelazo;
- siarkę;
- selen;
- flawonoidy;
- olejki eteryczne bogate w siarczkę i allicynę
Ciekawostka: Allicyna wykazuje działanie bakterio- i grzybobójcze oraz pobudza czynność białych krwinek. Działanie allicyny porównywane jest do działania penicyliny. Allicyna odpowiada również za charakterystyczny zapach czosnku, wyczuwalny w oddechu oraz pocie osoby, która go spożyła.
Czy syrop z czosnku pomaga?
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego też skutecznie leczy infekcje dróg oddechowych. Łagodzi kaszel, zmniejsza ból gardła, chroni i udrażnia drogi oddechowe oraz ułatwia odkrztuszanie.
Właściwości czosnku na surowo lub w syropie:
- obniża ciśnienie tętnicze;
- reguluje poziom cukru we krwi;
- zmniejsza ból;
- wykazuje działanie przeciwzakrzepowe;
- dobrze wpływa na układ trawienny: łagodzi wzdęcia, zwiększa wydzielania żółci, ułatwia trawienie, reguluje florę bakteryjną, chroni przed zgagą;
- zwalcza pasożyty;
- obniża gorączkę;
- poprawia funkcjonowanie mózgu;
- niszczy wolne rodniki;
- działa antynowotworowo.
Jak zrobić syrop z czosnku i jak podawać?
Jak sama nazwa wskazuje „syrop z czosnku” nie jest zachęcający. Syrop jest ostry i ma dziwny smak. Dzieci jak i dorośli niechętnie po niego sięgają. Możemy zmienić jego smak i złagodzić poprzez dodanie miodu i cytryny.
Potrzebne składniki to:
- 1 główka czosnku;
- 3 łyżki miodu naturalnego;
- sok z 1 cytryny;
- szklanka przegotowanej, ostudzonej wody.
Sposób wykonania:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie przekładamy go do czystego słoika. Dodajemy miód, sok z cytryny oraz wodę, całość mieszamy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (może być lodówka). Po 48 godzinach cedzimy syrop przez drobne sitko lub gazę i przelewamy do czystego słoika. Syrop z czosnku możemy trzymać w lodówce maksymalnie przez dwa tygodnie.
Gotowy syrop z czosnku możemy podawać dzieciom od drugiego roku życia. Dzieciom młodszym nie powinno podawać się czosnku, gdyż powoduje on wzdęcia. Syrop można podawać już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów infekcji. Taki syrop można przyjmować również profilaktycznie, w celu zwiększenia odporności.
Syrop spożywamy 2 -3 razy dziennie po 1 lub 2 łyżeczki.