Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Suszone maliny - jak najlepiej suszyć i przechowywać owoce

Nadchodzi lato i sezon na słodkie owoce. Jak sprawić, aby dłużej cieszyć się smakiem malin w domu. Słodki niepowtarzalny zapach unoszący się w całym domu, źródło witamin i wartości odżywczych. Suszone owoce to idealny pomysł na ich przechowywanie. Jak przygotować owoce do suszenia? Jak suszyć maliny?

Zdjęcie dodane przez Pixabay

Właściwości zdrowotne malin

Maliny są źródłem cennych witamin i minerałów takich jak C i E. Dodatkowo są naturalnymi antyoksydantami, posiadają witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Maliny mają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, dodatkowo są niskokaloryczne. 
Zimą napar z suszonych malin przyda się w walce z wszelkiego rodzaju infekcjami, a sok dodany do herbaty rozgrzeje każdego. 

Suszone maliny sprawdzą się jako przekąska, dodatek do owsianki, musów, wypieków czy naleśników wzbogaci walory smakowe i zdrowotne. Suszone owoce przydają się zimą, zwłaszcza gdy nie możemy sięgnąć po świeże owoce prosto z krzaczka.

Jak przechowywać suszone owoce w domu?

Suszone owoce to również dobry pomysł na zimowe zapasy. Na pewno przydadzą się jako zdrowa przekąska w zimie. Suszyć można każdy owoc, ważne jest, jak przechowywać, aby nic się nie zepsuło. Wysuszone owoce powinny być przechowywane w odpowiedniej temperaturze, która nie przekracza 10-15°C. Najlepiej do tego nadadzą się słoiki typu weck, szczelne puszki i plastikowe torebki, wszystko to, co bardzo ogranicza dostęp powietrza do środka. Bez dostępu powietrza owoce zachowają swoją świeżość nawet przez rok. 

Raz na dwa tygodnie zaleca się przeglądanie suszu owocowego, ponieważ często pojawiają się szkodniki. O tym, że coś się dzieje świadczy pojawienie się pleśni czy nawet dziurek w owocach. Warto wybierać przeźroczyste opakowania do przechowywania, np.: słoiki, ponieważ każdą niepokojącą zmianę w wyglądzie można od razu dostrzec. Jeżeli dojdzie do uszkodzenia owoców, to taki produkt nie nadaje się do spożycia i należy go wyrzucić. 

Suszone produkty nie lubią wilgoci, dlatego złym pomysłem jest trzymanie wszystkiego blisko piekarnika, grzejnika czy w miejscu wilgotnym. Nadmiar ciepła i wilgoci doprowadza do rozwoju pleśni. W takim środowisku ususzone owoce mogą zostać zaatakowane przez mole spożywcze. Jedynie suche miejsce nie uszkodzi produktu.

Jak przygotować maliny do suszenia

Przed planowanym zakupem malin należy się upewnić, że nie były zbierane po deszczu (mają w sobie dużo wody). Malin nie kupujemy również po południu tylko rano i od razu po zakupie szykujemy je do suszenia. Pamiętajmy, aby nie umieszczać ich wcześniej w lodówce. 

Świeże maliny dokładnie przebieramy i pozostawiamy tylko całe, niezniszczone czerwone owoce. Owoce nie mogą puścić soku. Jeżeli zdecydujemy się na mycie należy zrobić to delikatnie i szybko spłukać, a następnie dokładnie osuszyć. Maliny suszymy w całości.

Gdzie suszyć maliny

Suszyć owoce można na kilka sposobów zaczynając od suszenia na słońcu, w piekarniku, a kończąc na specjalnej suszarce. 

Suszenie w suszarce

Suszarka jest przeznaczona do usuwania wilgoci z potraw. Czas suszenia malin w suszarce to około jeden dzień. Ustawienie optymalnej temperatury pozwala zaoszczędzić większość składników odżywczych. 

Maliny przebrane i oczyszczone układa się na specjalnej drucianej podstawce. Nie jest konieczne zachowanie odległości między nimi. Maliny po ususzeniu skurczą się. Temperaturę ustawiamy na 40 ° C. Jeśli ustawisz 60 ° C, w produkcie będzie mniej składników odżywczych, ale będzie on szybciej suszył. Nie trzeba ich odwracać, ponieważ urządzenie ma tryb konwekcji.

Suszenie w słońcu

Suszenie na słońcu trwa od 3 do 5 dni. Na tacy umieszczamy np. papier do pieczenia i układamy maliny. Palety z malinami układane są na dachu domu. Obracamy owoce 2 razy dziennie. Maliny zabieramy do domu na noc i pochmurne i deszczowe dni.

Suszenie w piekarniku

Czas suszenia malin w piekarniku waha się od 6-8 godzin, w zależności od temperatury. 

Blacha do pieczenia przykryta jest papierem do pieczenia, specjalną matą silikonową, można również poukładać gęsto patyczki do szaszłyków Maliny układa się na blasze do pieczenia, tak aby między owocami było trochę wolnej przestrzeni - aby nie sklejały się ze sobą. 

Piekarnik jest ustawiony na 40-60 ° C. W temperaturze 40 ° C pozostaną bardziej przydatne wartości odżywcze, a w 60 ° C będą suszyć się szybciej. 

Maliny pieczemy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Co jakiś czas maliny należy przemieszać, aby suszyły się z każdej strony. 

 



Źródło: niezalezna.pl, gemini.pl

#suszone owoce #suszone maliny #jak suszyć maliny w domu #jak suszyc maliny

Mariola Łukawska