Stłuszczenie wątroby jest niebezpieczne
Wątroba jest jednym z ważniejszych organów. Odpowiedzialna jest za czyszczenie z toksyn, które zatrzymują się w naszym organizmie. Nieleczone stłuszczenie może prowadzić do wielu powikłań m.in. marskość lub zapalenie wątroby. Choroba może doprowadzić również do konieczności przeszczepu tego narządu.
Nadmierne stłuszczenie wątroby spowodowane jest kumulacją triglicerydów we krwi. Wątroba nie nadąża na bieżąco syntetyzować spływających do niej kwasów tłuszczowych, co w efekcie prowadzi do nadprogramowego ich magazynowania.
Przyczyny nagromadzenia tłuszczów w wątrobie są m.in.:
- zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych w adipocytach, mięśniach i wątrobie
- insulinooporność
- stres oksydacyjny
Rodzaje stłuszczenia wątroby
Stłuszczenie wątroby dzielimy na dwa typy:
- alkoholowe
- niealkoholowe
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest skutkiem nagromadzenia się kropli tłuszczu, które niedokładnie rozłożyły się podczas przemiany materii w obrębie hepatocytów (czyli komórek wątrobowych).
Alkoholowe stłuszczenie wątroby wynika z faktu nadużywania alkoholu. Wątroba jest odpowiedzialna za metabolizm tych trunków i przekształca je w dwa związki chemiczne: kwas octowy i aldehyd. Substancje te w dużej ilości są niebezpieczne dla organizmu, a w szczególności dla naszej wątroby.
Za stłuszczenie odpowiedzialne są również zaburzenia w przemianie materii oraz wszystkie inne zaburzenia odżywiania. Za przyczynę powstawia choroby uważa się również nadwagę lub niedożywienie. Choroba może pojawić się również u osób z hiperglikemią czy nadczynnością kory nadnerczy.
Bezpośrednią przyczyną powstania stłuszczenia wątroby jest problem z trawieniem i niewłaściwy metabolizm substancji odżywczych.
Stłuszczenie występuje często z innymi chorobami, takimi jak:
- celiakia,
- choroba Leśniowskiego-Crohna,
- cukrzyca,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- choroby trzustki
Jakie są objawy stłuszczenia wątroby?
Stłuszczenie wątroby jest chorobą, która na początku długo rozwija się bezobjawowo. Jednak rozwijają się dolegliwości z innymi chorobami współistniejącymi.
Objawy, które mogą (ale nie muszą) występować w przypadku stłuszczenia wątroby:
- zaburzenia snu;
- ogólne zmęczenie i pogorszenie samopoczucia;
- powiększenie wątroby;
- uczucie pełności w brzuchu;
- wysokie stężenie glukozy;
- dyskomfort w okolicy prawego podżebrza;
- powiększenie śledziony;
- nieprawidłowe parametry profilu lipidowego (lipidogram)
Jakie badania do wykrycia stłuszczenia wątroby
Podstawowym i jednym z ważniejszych jest USG jamy brzusznej.
Warto wykonać również:
- próby wątrobowe (ALT, AST, ALP, BIL, GGTP)
- cały lipidogram (cholesterol całkowity, cholesterol LDL, HDL, trójglicerydy)
- poziom glukozy we krwi
Jak przebiega leczenie?
Pierwszym i najważniejszym leczeniem jest zmiana trybu życia i zmiana diety. Konieczna będzie również redukcja masy ciała, ale pod okiem lekarza lub dietetyka. Odstawienie alkoholu, większa aktywność fizyczna, zdrowsza dieta.
W wielu przypadkach w leczeniu niezbędne jest zastosowanie środków farmakologicznych. W trakcie leczenia należy pamiętać o odpowiedniej suplementacji. Zaleca się przyjmowanie sylimaryny - wyciągu z nasion ostropestu plamistego (działanie detoksykacyjne i regenerujące komórki wątroby), kwasy tłuszczowe omega-3, NAC - N-acetylocysteina, kurkuma (działanie antyoksydacyjne). Suplementację należy konsultować z lekarzem, gdyż niektóre zioła wchodzą w interakcję z lekami.
Jak powinna wyglądać dieta?
Chorzy na stłuszczenie wątroby powinni jak najszybciej wdrożyć w życie odpowiednią dietę.
- całkowite odstawienie alkoholu oraz potraw tłustych i smażonych
- odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3, np. w postaci tłustych ryb morskich, siemienia lnianego czy oleju lnianego
- warzywa i owoce. Pomocne będą tu w szczególności pomidory, marchew, kapusta pekińska, ogórki kiszone - a także mandarynki, brzoskwinie, banany czy arbuzy.
- olej uniwersalny lub rzepakowy warto zastąpić oliwą z oliwek
- chude mleko i produkty mleczne
- pamiętajmy o produktach zbożowych - bogate są one w błonnik i wiele substancji odżywczych
Rezygnacja ze słodyczy i wysokokalorycznych przekąsek.