Właściwości lecznicze soli kłodawskiej
Sól kłodawska niejodowana, dzięki swoim mikroelementom ma wpływ na proces przemiany materii oraz odpowiada za wchłanianie enzymów.
Minerały w soli kłodawskiej:
- Magnez
- Żelazo
- Mangan
- Cynk
- Miedź
- Wapń
- Selen
- Potas
Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym sól kłodawska sprawdzi się jako środek do dezynfekcji gardła lub płukania zatok i inhalacji roztworem z soli. Jeżeli masz problem z kurzajkami okłady na zmiany skórne złagodzą je.
Co ciekawe sól kłodawska wykorzystywana jest do leczenia chorób reumatycznych, autoimmunologicznych oraz w profilaktyce chorób tarczycy.
Domowy izotonik z soli kłodawskiej
Ból głowy czy migrena to pierwsza oznaka, że nasz organizm jest zbyt mało nawodniony. Zbyt mała ilość dostarczonej wody do organizmu to nic innego jak odwodnienie.
Sól kłodawska niejodowana dzięki swoim mikroelementom jest idealnym izotonikiem uzupełniającym płyny.
Przepis na domowy izotonik
Składniki:
0,5 l przegotowanej wody (może być ciepła)
1/3 łyżeczki soli kłodawskiej
łyżeczka miodu
sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i wypić. Jeżeli chcemy przygotować większą ilość napoju należy zwiększyć ilość składników.
W ciepłe dni możemy również dodać liście mięty i kostki lodu.
Domowe spa
Sól kłodawska możemy służyć nam jako dodatek do kąpieli.
15-20 minutowa kąpiel dostarczy nam uczucia odprężenia oraz poprawi kondycję skóry.
Sól kłodawska idealnie nadaje się do peelingu ciała.
Przepis na peeling do ciała z soli kłodawskiej
Składniki:
sól kłodawska
oliwa z oliwek lub olej kokosowy
skórka cytryny
Przygotowanie:
Sól należy wymieszać z oliwą z oliwek lub z olejem kokosowym. Następnie dodajemy skórkę z cytryny. Powstały peeling możemy wmasować w skórę i pozostawić na kilka minut. Peeling dokładnie zmywamy z twarzy.
Dawkowanie soli kłodawskiej
Jak z każdą solą nie można przesadzać. Nadmiar soli w organizmie prowadzi do: zatrzymania wody w organizmie
- sprzyja chorobom serca
- prowadzi do otyłości
- zwiększa ciśnienie
- powoduje kamicę nerkową
Dzienne spożycie soli kłodawskiej niejodowanej nie powinno przekraczać ok. 5 g soli, czyli jedna płaska łyżeczka.
Uwaga: Osoby mające problem z sercem lub nerkami powinny ograniczyć spożycie soli.