Grzyb rydz to odwieczny bywalec w polskich lasach. To też bohater ojczyźnianej literatury – zachwycał się nim nawet Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”! Oprócz kulinarnych właściwości, grzyby rydze mają do zaoferowania znacznie więcej. Jak przyrządzić rydze? Jak wyglądają grzyby podobne do rydza? W końcu: jak zrobić rydze na zimę? Zachęcamy do lektury. Poniżej zaś przedstawiamy zdjęcie rydza w całej okazałości.
Rydz to jeden z popularniejszych gatunków w rodzimych lasach, należący do rodziny gołąbkowatych. Jego siedliska spotkacie niemalże na całej półkuli północnej. Kiedy rosną rydze? Największy urodzaj przypada na okres od sierpnia aż do listopada. Rydz to grzyb mikroryzowy - to znaczy lubiący łączyć się w symbiozie z sosnami. W okolicach tych drzew szukaj rydzy. Ponadto, grzyby te rosną w lasach iglastych, na glebach piaszczystych i w młodnikach. Jak rozpoznać rydza?
Jak wyglądają rydze? Kapelusz grzyba ma pomarańczową lub łososiową barwę; osiąga nawet piętnaście centymetrów średnicy. Cechą charakterystyczną są ciemne kręgi, które ustawiają się koncentrycznie. Młodsze osobniki są zaś płaskie, by z czasem stać się wklęśnięte i lejkowate. Brzeg kapelusza jest podwinięty. Im rydz starszy, tym kapelusz rydza staje się coraz bardziej falisty.
Jak rozpoznać rydza? Ponadto, rydz ma ciemnopomarańczowe, gęsto umiejscowione blaszki. Te wchodzą na kilkucentymetrowy trzon, u starszych grzybów zazwyczaj pusty po przełamaniu. Co charakteryzuje mleczaja rydza? Pomarańczowe mleczko (przypominające sok marchewkowy), które pojawia się po uszkodzeniu grzyba. Te szybko ściemnieje i zzielenieje, jeśli tylko „dostanie” nieco powietrza.
Absolutnie tak! Uzupełniają niedobory witamin i minerałów, mają właściwości przeciwreumatyczne, antybakteryjne i immunostymulujące. Wyizolowane związki z tych grzybów wykazują działania antybiotyczne w stosunku do pałeczek duru brzusznego czy prątka gruźlicy.
Miąższ rydza jest bogaty w antyoksydanty (beta-karoten, likopen czy flawonoidy). Trwają badania nad skutecznością rydza w walce z wysokim poziomem cukru we krwi oraz z nowotworami.
Rydz to grzyb, który upodobał sobie klimat umiarkowany. W Polsce rydz uchodzi z grzyba pospolitego. Mleczaj rydz pojawia się w okresie od sierpnia do listopada. Szukaj ich przede wszystkim w lasach iglastych. Szczególną uwagę poświęć okolicom sosen. To w ich okolicach najszybciej trafisz na rydza.
Internauci pytają często o przepis, jak zrobić rydze na maśle. To prosta i szybka czynność, która zdecydowanie warta jest zachodu. Rydz smażony to niebo w gębie! Rydz - jak przyrządzić?
Jak usmażyć rydze? Rydze szybko opłucz pod bieżącą chłodną wodą, następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Odetnij nóżki, pozostawiając nie więcej niż trzymilimetrowy kawałek. Kapelusze pokrój na kawałki o podobnej wielkości, najlepiej na ćwiartki.
Rydze na patelni. Teraz przyda się większa patelnia. Rozgrzej masło, sklaruj (zbierz z powierzchni pianę), dodaj pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz osuszone grzyby. Rydze - jak smażyć? Rydze w maśle smaż na średnim ogniu przez około 4 minut. Co chwile przemieszaj. Podczas smażenia, możesz doprawić rydze solą. Teraz już wiesz, jak zrobić rydze na maśle!