Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Reklama
Lifestyle

Pyłek pszczeli naturalny antybiotyk. Poznaj jego właściwości

W momencie zapylania kwiatów przez pszczoły, zbierają one nektar i pyłek kwiatowy. Mieszankę tą przenoszą do ula i gromadzą w zapasach. Pyłek służy pszczołom jako pokarm na trudne czasy, gdy będzie za mało pyłku w przyrodzie. Z tego względu zaczęto dopatrywać się w pyłku kwiatowym właściwości odżywczych.

Czym jest pyłek pszczeli?

Pszczoły robotnice zbierają pyłek kwiatowy i mieszają go z odrobiną śliny lub nektaru, a potem transportują go do ula. Tam następnie zostaje poddany dalszej obróbce i czeka jako pożywienie dla pszczół. 

Reklama

Coraz częściej pyłek wykorzystywany jest nie tylko w medycynie farmaceutycznej, ale i w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. 

Pyłek pszczeli jest najczęściej używany do produkcji:

  • żywności funkcjonalnej; 
  • suplementów diety w formie granulatów, kapsułek lub tabletek;  
  • napojów alkoholowych i wodnych ekstraktów
  • W składzie pyłku znajdziemy bardzo dużą ilość substancji chemicznych. Skład różni się w zależności od pory roku, roślin, a nawet strefy klimatycznej. 

W pyłku pszczelim można znaleźć:

  • cukry – stanowiące około 33,7% pyłku, np. fruktoza, glukoza, maltoza, sacharoza, trehaloza;
  • białka – występujące w ilości około 23,9%, np. albuminy, globuliny, prolaminy czy glutereliny;
  • aminokwasy – w ilości około 17,6%. W pyłku pszczelim znajduje się 18 z 20 proteogennych aminokwasów;
  • enzymy ze śliny pszczół;
  • sterole roślinne;
  • związki fenolowe;
  • witaminy – zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne w wodzie;
  • biopierwiastki;
  • błonnik

Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego

Pyłek kwiatowy jest źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie, tj. A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę. 

Pyłek kwiatowy posiada szereg właściwości:

  • przeciwutleniające –pyłek wspomaga usuwanie wolnych rodników z komórek.
  • przeciwzapalne – działanie pyłku pszczelego porównuje się do leków przeciwzapalnych. Pyłek hamuje aktywność enzymów, które są odpowiedzialne za powstawanie mediatorów procesu zapalnego w tkankach.
  • przeciwmiażdżycowe –stosowanie pyłku pszczelego obniża poziom cholesterolu całkowitego, triglicerydów, oraz frakcji LDL cholesterolu.
  • przeciwdrobnoustrojowe – wyciągi etanolowe pyłku pszczelego wykazują działanie na bakterie patogenne dla człowieka oraz grzyby drożdżoidalne.
  • hepatoprotekcyjne, odtruwające – stosowanie pyłku kwiatowego może przyczynić się do obniżenia poziomu enzymów wątrobowych i bilirubiny, zabezpiecza komórki wątroby przed negatywnym wpływem różnych toksyn.
  • adaptogenne – pyłek pszczeli podwyższa odporność organizmu na obciążające czynniki zewnętrzne
  • przeciwalergiczne – ekstrakty wodne i etanolowe pyłku pszczelego wykazują zdolność do hamowania degranulacji mastocytów.
  • przeciwzakrzepowe – pyłek poprawia mikrokrążenie oraz nasila aktywność fibrynolityczną, czyli rozpuszczanie skrzepów krwi w naczyniach oraz zapobiega zlepianiu płytek krwi.
  • odżywcze – dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych oraz witamin, pyłek pszczeli jest polecany osobom, które mają zmniejszony apetyt lub chorują na choroby przewlekłe.
  • przeciwcukrzycowe – pyłek pszczeli zawiera inozytol, który uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.
  • immunostymulujące – wysoka zawartość witamin, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • przeciwnowotworowe – badania wskazują, że spożywanie pyłku pszczelego może przyczynić się do zmniejszenia przerostu gruczołu krokowego oraz obniżenia poziomu białych krwinek w białaczce.
  • hormonalne – dzięki zawartości fitosteroli roślinnych, takich jak beta-sitosterol, kampesterol, pyłek pszczeli wykazuje działanie estrogenne, dzięki czemu może być wykorzystywany w łagodzeniu objawów menopauzy.

Dawkowanie pszczelego pyłku kwiatowego?

Pyłek pszczeli w postaci granulatu należy zmielić na pyłek i wymieszać z wodą lub świeżo wyciskanym sokiem owocowym (np. cytrynowym), następnie odstawić na kilka godzin pod przykryciem. Profilaktycznie przez kilka miesięcy (np. w okresie jesienno-zimowym) należy przyjmować niższy zakres, natomiast w celach terapeutycznych przez jeden miesiąc zaleca się stosować górny zakres dawkowania.

Dorośli: od 20 do 35 g dziennie, najlepiej rano na czczo. 
Dzieci w wieku 10-15 lat: połowa dawki przeznaczonej dla dorosłych. 
Dzieci do 10. roku życia: 1/3 dawki przeznaczonej dla dorosłych. 

Czy pyłek pszczeli jest bezpieczny?

Pyłek pszczeli jest bezpieczny w spożyciu. Osoby z alergią na pyłki roślin lub użądlenia owadów błonkoskrzydłych (w tym jad pszczoły), kobiety ciężarne oraz karmiące piersią, a także osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (np. zawierające w składzie warfarynę) powinny jednak unikać pyłku pszczelego lub skonsultować jego spożycie z lekarzem. 

Jak wykorzystać pyłek kwiatowy w kuchni do spożycia?


Pyłek kwiatowy można wypić z wodą wcześniej mielony na pyłek lub też wykorzystać w kuchni jako dodatki.

  • dodatek pyłku do płatków, granoli, owsianki, twarogu czy jogurtu. Wystarczy posypać pyłkiem i gotowe.
  • domowe smoothies z dodatkiem pyłku
  • pyłek można dodać do domowych deserów lub słodyczy. Pamiętajmy jednak, że w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.
  • pyłek może być składnikiem do dressingu do sałatki
  • sproszkowanym pyłkiem można posypać popcorn

Jak spożywać pyłek pszczeli?

Jeżeli chcemy wyciągnąć z pyłku jak najwięcej właściwości zdrowotnych najlepszą metodą spożywania będzie metoda tradycyjna, czyli picie pyłku. Najważniejsze jednak jest unikanie obróbki termicznej, gdzie pod wpływem dużego ciepła dochodzi do zniszczenia dobroczynnych właściwości.

Systematyczne picie pyłku przyniesie korzyści zdrowotne dla organizmu. Napój najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem, aby móc rano go wypić. Do szklanki letniej wody dodaj łyżeczkę wcześniej przygotowanego pyłku pszczelego. Napój należy zostawić na całą noc, w czasie której wydobędą się wszystkie cenne mikroskładniki. Rano przygotowany napój należy wypić na pusty żołądek. Woda z pyłkiem może okazać się np. gorzka wówczas można posłodzić napój miodem. Wodę do przygotowania napoju można ewentualnie zastąpić mlekiem lub sokiem owocowym.

Uwaga: Przed spożywaniem pyłku należy sprawdzić czy nie mamy uczulenia poprzez zjedzenie czy wypicie małej ilości pyłku i odczekaniu kilku dni. 

Czy pyłek pszczeli mogą pić dzieci?

Pyłek jest całkowicie bezpieczny dla dzieci o ile nie maja one alergii na miód, kwiaty lub ugryzienia owadów. Pyłek pszczeli bezpiecznie można wprowadzić do diety po 3 roku życia lub wcześniej z uzgodnieniem przez lekarza. 

Pamiętajmy, że pyłek wzmacnia odporność i dodaje witamin co jest bardzo ważne szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

Aby zachęcić dziecko do spożywania lub picia pyłku warto wspomnieć o tym, że to super jedzenie pszczół, które dodaje super mocy.

Źródło: Aptekagemini.pl, niezalezna.pl
Reklama