Badania przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wskazują, że lekkostrawna dieta w połączeniu z suplementacją chromem może poprawić funkcjonowanie wątroby, która jest bardzo podatna na negatywne skutki wynikające z wysokotłuszczowej diety.
Profesor Jerzy Juśkiewicz z Zakładu Biologicznych Funkcji Żywności IRZiBŻ PAN podkreśla, że osoby, które odżywiają się niezdrowo, mogą doświadczać negatywnych konsekwencji dla wątroby. Najlepszym sposobem na poprawę zdrowia tego organu jest zmiana diety na niskotłuszczową, wspieraną suplementacją chromem. Chrom, jako trójwartościowy mikroelement, odgrywa kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów u ludzi i zwierząt. Suplementacja chromem może pomóc w redukcji otłuszczenia i stanu zapalnego wątroby.
Wszyscy z nas, którzy odżywiają się bardzo niezdrowo, prędzej czy później odczują negatywne skutki swoich nieodpowiedzialnych zachowań żywieniowych np. w postaci problemów z wątrobą. Najlepszym sposobem na poprawę swojego zdrowia jest zmiana diety na niskotłuszczową. W połączeniu z nowymi nawykami żywieniowymi, terapię warto uzupełnić suplementacją chromem, który m.in. wspomaga redukcję otłuszczenia i stanu zapalnego wątroby.
Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "International Journal of Molecular Sciences". Choć suplementacja chromem jest popularnym czynnikiem wspomagającym terapię przeciwcukrzycową i stosowanym w suplementach diety przy odchudzaniu, istnieją spory wśród naukowców co do skuteczności samej suplementacji chromu w zwalczaniu otyłości. W niektórych opracowaniach wskazano bowiem, że należy zachować ostrożność w jego stosowaniu, ponieważ niektóre badania wskazują na pogorszenie funkcjonowania niektórych organów wewnętrznych.
Naukowcy poszukują alternatywnych form chromu o większej biodostępności. Obecnie najpopularniejszą formą chromu stosowaną w suplementach diety jest organiczny pikolinian chromu (Cr-Pic). Jednak badacze interesują się również kompleksami chromu z aminokwasami oraz nieorganicznej formy chromu w postaci nanocząstek. Konieczne są jednak dalsze badania, zwłaszcza na modelach zwierzęcych, aby ocenić ich potencjalne zastosowanie u ludzi.
Badania przeprowadzane przez zespół prof. Juśkiewicza, we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, skupiają się na analizie aktywności biologicznej różnych nanocząstek, w tym chromu, które dostają się do organizmu wraz z dietą. Badania koncentrują się na negatywnych efektach długotrwałego spożywania wysokotłuszczowej diety oraz potencjalnym łagodzeniu tych skutków poprzez suplementację różnymi formami chromu i zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze.
Wątroba to organ, który w największy sposób jest narażony na skutki spożywania „tłustej” diety oraz obecność nowych elementów diety, czyli nanocząstek chromu. Badania jasno wykazały, że wątroba szczurów żywionych przez dłuższy czas dietą wysokotłuszczową jest po prostu niezdrowa – otłuszczona, „zestresowana” przez wolne rodniki i w permanentnym stanie zapalenia. Wykazaliśmy, że porzucenie diety tłustej na rzecz diety o niższej zawartości tłuszczu i wyższej zawartości błonnika pokarmowego jest najlepszym rozwiązaniem, aby poprawić funkcjonowanie wątroby. Nasze wnioski zostały poparte szeregiem oznaczonych parametrów, biochemicznych i molekularnych. Co ciekawe, dodatek chromu wspomógł terapię polegającą na zmianie diety na „zdrowszą”, a same nanocząstki chromu były bardziej „pomocne” niż chrom w postaci pikolinianu.
Projekt badawczy, finansowany przez Narodowe Centrum Nauki (NCN), ma na celu łagodzenie niekorzystnych efektów wynikających z spożywania diety wysokotłuszczowej poprzez zmianę sposobu żywienia i/lub suplementację różnymi formami chromu. Naukowcy analizują również bezpieczeństwo spożycia nanocząstek chromu w różnych organach.