- Osoby z cukrzycą w Polsce mogą i chcą pracować. 65% osób z cukrzycą jest aktywna zawodowo, a 70% nigdy nie wzięło L4 z powodu cukrzycy.
- Nie wszyscy pracodawcy są otwarci na zatrudnienie osób z chorobą przewlekłą. 56% pracodawców nie widzi przeszkód w zatrudnieniu osoby z cukrzycą, ale tylko 17% wprowadziło realne udogodnienia dla pracowników z cukrzycą.
- Osoby z cukrzycą oczekują od pracodawców przede wszystkim wydłużenia czasu na posiłek, możliwości podgrzania obiadu oraz wydzielenia pomieszczenia do pomiaru cukru.
- Aż 60% Polaków nie wie, jak udzielić pierwszej pomocy osobie z cukrzycą.
Pracodawcy boją się cukrzycy?
Raport Barometr Polskiej Diabetologii stanowi pierwszą część obszernej analizy cukrzycy w Polsce, skupiając się na relacji między cukrzycą a rynkiem pracy.
Z zebranych danych wynika, że chociaż 56% pracodawców nie widzi problemu w zatrudnieniu pracowników z cukrzycą i wykazuje elastyczność w dostosowywaniu warunków pracy, tylko 17% faktycznie wprowadza realne udogodnienia dla takich pracowników.
Ile osób zachoruje na cukrzycę? Niepokojące prognozy
W świetle danych Światowej Organizacji Zdrowia, globalnie na cukrzycę choruje ponad 440 milionów ludzi, a w Polsce z tą chorobą zmaga się już 3 miliony osób, przy czym nawet 1 milion z nich nie ma jeszcze postawionej diagnozy. Cukrzyca, będąca chorobą cywilizacyjną, oprócz wyzwań zdrowotnych, stawia również wyzwania społeczno-gospodarcze.
Prognozy do 2030 roku zakładają, że w Polsce liczba osób z cukrzycą wzrośnie do 4,5 miliona. Wielu z nich będzie aktywnych zawodowo, dlatego chcieliśmy zbadać, jak osoby z cukrzycą, pracodawcy i otoczenie są przygotowani do pracy.
– wyjaśnia Marta Rosińska, dyrektor generalna Roche Diabetes Care.
Z cukrzycą można pracować
W badaniu uczestniczyło blisko pół miliona osób, a wyniki ukazują, że cukrzyca nie stanowi barier w aktywnym uczestnictwie w życiu zawodowym - 65% osób z cukrzycą jest aktywnych zawodowo, przy czym 70% z nich nigdy nie korzystało z urlopu zdrowotnego związanego z tą chorobą. Niemniej jednak, 22% pracowników z cukrzycą doświadczyło, że diagnoza wpłynęła negatywnie na ich karierę zawodową, prowadząc do konieczności zmiany pracy, rezygnacji z niej lub utraty zatrudnienia.
Warto zauważyć, że 57% pracowników z cukrzycą deklaruje informowanie pracodawców o swojej chorobie już na etapie rozmowy kwalifikacyjnej. Jednak 43% respondentów, którzy tego nie zrobili, tłumaczyło swoją decyzję obawą przed potencjalnym wykluczeniem i obawą przed ostracyzmem ze strony pracodawcy i współpracowników.
Potrzeby pracowników z cukrzycą
Z Barometru Polskiej Diabetologii wynika również, że pracownicy z cukrzycą oczekują niewielkich udogodnień.
TOP 3 udogodnienia w miejscu pracy dla pracowników z cukrzycą:
- wydłużony czas na posiłek,
- możliwość podgrzania posiłku,
- wyznaczone miejsce do pomiaru poziomu cukru.
Jest to zatem kwestia, która może być stosunkowo łatwo dostosowana, przynosząc korzyści zarówno pracownikom, jak i pracodawcom.
Podkreślono również potrzebę edukacji społecznej w zakresie cukrzycy i pomocy osobom z tą chorobą. W badaniu przeprowadzonym przez inicjatorów Barometru Polskiej Diabetologii, aż 60% respondentów przyznało, że nie wie, jak postępować w sytuacji nagłego spadku poziomu cukru (hipoglikemii). Zatem, propagowanie wiedzy na temat cukrzycy oraz szkoleń z pierwszej pomocy obejmujących także tę tematykę mogłoby przyczynić się do zwiększenia świadomości i umiejętności społeczeństwa w zakresie pomocy osobom z cukrzycą.
Podsumowanie:
Barometr Polskiej Diabetologii ukazuje, że mimo chęci osób z cukrzycą do aktywnego uczestnictwa w życiu zawodowym, istnieje zapotrzebowanie na większą świadomość i działania pracodawców w kierunku stworzenia bardziej przyjaznych miejsc pracy dla pracowników z tą przewlekłą chorobą. Dodatkowo, edukacja społeczna w zakresie cukrzycy oraz pomocy osobom z nią zmagającym się, może znacząco przyczynić się do poprawy sytuacji osób dotkniętych tą chorobą.