Wolność dana nam jest jak resztki dla psa, czyli przypadek ośmiu gwiazdek Czytaj więcej w GP!

Pomelo - poznaj właściwości największego cytrusa

Pomelo to jeden z największych cytrusów. Charakteryzuje się grubą skórą i delikatnym miąższem. Zwany również pulmetto, pompelą czy białą cytryną, jest prawdziwym klejnotem wśród owoców. Jest też niezwykle bogaty w witaminy i składniki odżywcze, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do codziennej diety. Jakie korzyści daje jedzenie pomelo?

zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/cottonbro studio

Pomelo to owoc, który należy do rodziny cytrusów. Wyróżnia się spośród nich rozmiarem — jest największy. Nazywa się go też pomarańczą olbrzymią, wyglądem przypomina grejpfruta. Może ważyć nawet 2 kilogramy, a jego średnica osiągnąć 25 cm. Po obraniu nawet 5 cm skóry widoczny jest soczysty i niezwykle aromatyczny miąższ, charakteryzuje go podział na segmenty. W środku owoc pomelo może mieć różny kolor, w zależności od odmiany, biały, jasnożółty, zielony, różowy, aż po czerwony. 

Pomelo - wartości odżywcze

Biały miąższ pomelo i biała otoczka znajdująca się pod skórką, zawierają najwięcej wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia.
•    Witaminy w pomelo: A, C, B1, B2, B3, B6
•    Minerały w pomelo: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, miedź, mangan
•    Kalorie w pomelo: Pomelo jest bardzo mało kaloryczne, w większości składa się z wody. W 100 g miąższu jest tylko ok. 40 kcal i blisko 0 g tłuszczu. Dlatego ten egzotyczny owoc zaleca się osobom będącym na diecie i dbającym o linię. Dodatkowo pomelo ma w sobie sporą ilość błonnika i enzym, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Pomelo mogą spożywać także osoby chore na cukrzycę, dzięki jego niskiemu indeksowi glikemicznemu.

Pomelo - źródło witaminy C

Duża ilość witaminy C zawartej w pomelo poprawia nie tylko odporność, ale również wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i pomaga w unormowania ciśnienia krwi - dlatego polecane jest dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Witamina C dodatkowo zwiększa wydolność organizmu, oczyszcza z toksyn, neutralizuje grzyby i poprawia kondycję skóry.
Pomelo waży około 600-700 g, co oznacza, że już 1/6 tego pysznego owocu pokrywa niemalże 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C (tj. ok. 70 mg).

Pomelo - właściwości zdrowotne

Dzięki bogactwu substancji odżywczych spożywanie pomelo ma dobry wpływ na zdrowie człowieka. Ten cytrus potrafi:
•    wspomagać pracę serca,
•    wspierać profilaktykę nowotworową,
•    spowalniać procesy starzenia się skóry,
•    poprawiać wygląd włosów i paznokci,
•    wzmacniać układ odpornościowy,
•    łagodzić refluks, zgagę czy inne problemy trawienne,
•    ułatwiać odchudzanie,
•    zmniejszać stężenie cholesterolu,
•    wzmacniać kości,
•    pomagać w pracy mięśni,
•    łagodzić objawy kaca.

Jak obrać owoc pomelo?

Trzeba naciąć skórę wzdłuż całego owocu kilkukrotnie. Następnie należy ją ściągnąć, w kierunku od nasady pomelo do dołu. Pomelo najlepiej smakuje bez gorzkich błon w białym kolorze. Przed spożyciem należy usunąć również małe pestki.

Jak jeść pomelo?

Owoc pomelo nie tylko znakomicie smakuje spożywany na surowo sam, jego miąższ pasuje do sałatek owocowych, a nawet warzywnych. Warto spożywać także świeżo wyciśnięty sok lub użyć go jako wzbogacenie sosów i marynat. Soczysty miąższ nadaje się do robienia przetworów i marmolad. Nie można też zapomnieć o skórce, kandyzowana urozmaici desery.

Nieobrany owoc pomelo można przechowywać nawet od 2 do 4 miesięcy, zarówno w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej. 

Przeciwwskazania

Spożywanie pomelo jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Owoc ten nie powoduje żadnego negatywnego wpływu na nasz organizm.

Jednak warto zaznaczyć, że może wpływać on na metabolizm przyjmowanych leków (podobnie jak np. grejpfrut). Dlatego nie zaleca się spożywania pomelo w czasie przyjmowania leków. 
Pomiędzy jedzeniem pomelo, a przyjmowaniem leków najlepiej zrobić kilka godzin przerwy.
Pomelo nie powinny również spożywać osoby na niego uczulone. Z dużym prawdopodobieństwem osoby z alergią na grejpfruty/pomarańcze będą miały alergię na pomelo.
 

 



Źródło: medonet.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska