Wolność dana nam jest jak resztki dla psa, czyli przypadek ośmiu gwiazdek Czytaj więcej w GP!
Z OSTATNIEJ CHWILI
Kreml: Putin zgodził się na wstrzymanie ostrzału infrastruktury energetycznej na 30 dni • • •

Pigwa na przeziębienie i nie tylko

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań jest szczególnie ważna dla naszego zdrowia. Pigwa zawiera sporą ilość witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają naszą odporność i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Warto także pamiętać o innych zastosowaniach i właściwościach pigwy, które idealnie sprawdzą się wśród osób z zaburzonym trawieniem czy stanem zapalnym. Jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze posiada pigwa? Dlaczego warto ją spożywać?

zdjęcie ilustracyjne/ pixabay.com/@LoggaWiggler

Właściwości zdrowotne pigwy

Owoce pigwy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości ze względu na swój bogaty skład. Miąższ pigwy dostarcza pektyn, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Ponadto zawiera szereg kwasów organicznych, w tym kwas jabłkowy, winowy czy cytrynowy, cukry, żelazo, potas, miedź, a w mniejszych ilościach bor, tytan, nikiel, glin i mangan. W niewielkich ilościach występują także karotenoidy, witamina B1, B2 oraz witamina C. Pigwa jest cennym źródłem aminokwasów, w największej ilości asparaginy, kwasu asparaginowego, cysteiny, alaniny, treoniny i glicyny.  

Największą zaletą owoców pigwy jest zawartość związków o wysokiej aktywności biologicznej. Chodzi głównie o polifenole i flawonoidy znajdujące się w miąższu owoców, a także w ich skórce. Dzięki obecności tych substancji pigwa posiada wysokie właściwości antyoksydacyjne, co wiąże się z korzystnym wpływem na zmniejszenie stanu zapalnego i ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym.

Dlaczego skład pigwy jest dla nas istotny? Dlaczego warto jeść pigwę?

  • Pobudza apetyt,
  • Przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom,
  • Bogate źródło witamin i składników mineralnych,
  • Wzmacnia odporność,
  • Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, bakteriostatycznie,
  • Przeciwdziała anemii, niedokrwistości,
  • Reguluje zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
  • Redukuje stany zapalne,
  • Działa prewencyjnie w chorobach nowotworowych i układu krążenia,
  • Chroni i wspomaga organizm przy leczeniu przeziębienia i grypy,
  • Działa dobrze na podrażnienia skóry i przyspieszają gojenie ran,
  • Nasiona owoców pigwy mają dobre działanie w przypadku niestrawności, zgagi oraz refluksu żołądkowo-przełykowego,
  • usprawnia pracę wątroby,
  • Lekko przeczyszczające (nasiona).

W związku z powyższym, warto określić najlepsze zastosowania pigwy. Warto korzystać z niej w takich sytuacjach, jak:

  • Brak apetytu,
  • Problemy z trawieniem,
  • Wyczerpanie psychofizyczne,
  • Brak lub spadek odporności,
  • Niedokrwistość, anemia,
  • Profilaktyka przeciwko infekcjom, a także nowotworom i chorobom układu krążenia,
  • Przeziębienie i grypa.

Pomimo korzystnych właściwości zdrowotnych pigwa pospolita nie jest popularna, choć ciągle zdobywa uznanie. Dojrzałe owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo, ponieważ mają cierpki posmak i są dość twarde. Idealnie natomiast sprawdzą się w różnego rodzaju przetworach, głównie w postaci dżemów, nalewek, galaretek, soków lub syropów.

Pigwa - przetwory

Pigwa jest owocem, z której można zrobić bardzo dużo przetworów. Najpopularniejsze z nich, to:

  • syropy,
  • dżemy,
  • nalewki,
  • galaretki,
  • soki,
  • dodatki do herbaty.

Cena pigwy

Owoce pigwy kosztują około 8-13 złotych za kilogram. Dostępna jest w wielu supermarketach, u lokalnych sprzedawców czy internecie. Gotowy sok z pigwy to wydatek około 20-25 złotych za 500 ml w sklepach zielarskich czy aptece, natomiast w zaciszu domowych jest łatwy do samodzielnego wykonania. Na rynku można znaleźć również herbaty z dodatkiem pigwy, które oscylują w cenie około 5-7 zł.

 



Źródło: poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska