Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań jest szczególnie ważna dla naszego zdrowia. Pigwa zawiera sporą ilość witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają naszą odporność i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Warto także pamiętać o innych zastosowaniach i właściwościach pigwy, które idealnie sprawdzą się wśród osób z zaburzonym trawieniem czy stanem zapalnym. Jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze posiada pigwa? Dlaczego warto ją spożywać?
Owoce pigwy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości ze względu na swój bogaty skład. Miąższ pigwy dostarcza pektyn, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Ponadto zawiera szereg kwasów organicznych, w tym kwas jabłkowy, winowy czy cytrynowy, cukry, żelazo, potas, miedź, a w mniejszych ilościach bor, tytan, nikiel, glin i mangan. W niewielkich ilościach występują także karotenoidy, witamina B1, B2 oraz witamina C. Pigwa jest cennym źródłem aminokwasów, w największej ilości asparaginy, kwasu asparaginowego, cysteiny, alaniny, treoniny i glicyny.
Największą zaletą owoców pigwy jest zawartość związków o wysokiej aktywności biologicznej. Chodzi głównie o polifenole i flawonoidy znajdujące się w miąższu owoców, a także w ich skórce. Dzięki obecności tych substancji pigwa posiada wysokie właściwości antyoksydacyjne, co wiąże się z korzystnym wpływem na zmniejszenie stanu zapalnego i ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym.
Dlaczego skład pigwy jest dla nas istotny? Dlaczego warto jeść pigwę?
W związku z powyższym, warto określić najlepsze zastosowania pigwy. Warto korzystać z niej w takich sytuacjach, jak:
Pomimo korzystnych właściwości zdrowotnych pigwa pospolita nie jest popularna, choć ciągle zdobywa uznanie. Dojrzałe owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo, ponieważ mają cierpki posmak i są dość twarde. Idealnie natomiast sprawdzą się w różnego rodzaju przetworach, głównie w postaci dżemów, nalewek, galaretek, soków lub syropów.
Pigwa jest owocem, z której można zrobić bardzo dużo przetworów. Najpopularniejsze z nich, to:
Owoce pigwy kosztują około 8-13 złotych za kilogram. Dostępna jest w wielu supermarketach, u lokalnych sprzedawców czy internecie. Gotowy sok z pigwy to wydatek około 20-25 złotych za 500 ml w sklepach zielarskich czy aptece, natomiast w zaciszu domowych jest łatwy do samodzielnego wykonania. Na rynku można znaleźć również herbaty z dodatkiem pigwy, które oscylują w cenie około 5-7 zł.