Nazwa piernik pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
Dawniej piernik był ciastem luksusowym. Wyłącznie bogaci mogli sobie pozwolić na zakup piernika. Kobiety delektowały się ciastem podczas podwieczorków, a mężczyźni mieli przekąskę przy mocniejszych trunkach.
Smak piernika nie przypominał tego co zjadamy dzisiaj. Było to zwykłe, bez aromatu, słodkie ciasto. Legenda głosi, że jeden z uczniów piekarza przez przypadek dodał do ciasta przyprawy korzenne i w ten sposób stworzył smak piernika.
Piernik pochodzi z rejonów dzisiejszej Holandii.
Składniki:
Wyrobienie ciasta:
Miód i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem.
W misce połączyć mąkę pszenną z solą i z przestudzoną masą miodową. Następnie dodać mleko z sodą. Całość wymieszać. Na koniec dodać jajka oraz przyprawę do piernika, która nada kolor ciastu.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski kamionkowej lub szklanej i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciemne i zimne miejsce.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Pieczenie
Piec na 5 – 7 dni przed świętami. Wówczas po upieczeniu i leżakowaniu uzyska jeszcze lepszy smak i aromat.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować blachy i wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Następnie placek wyłożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 – 20 minut.
Wyjąć, wystudzić.
Ok. 3-4 dni przed świętami blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć.
Przed świętami piernik polać czekoladą. Swoją świeżość zachowa długo, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Domowa przyprawa jest bardzo łatwa w wykonaniu wystarczy mieć potrzebne składniki i wymieszać. Swoją świeżość i smak zachowuje długo. Można jej użyć również do pierniczków lub jako delikatna posypka do kawy.
Składniki:
Wszystkie twarde składniki zmielić w młynku lub zetrzeć w moździerzu na drobny pył. Następnie wszystko ze sobą razem wymieszać i przełożyć do szczelnego pojemniczka np. do słoiczka.