Arbuz - owoc, który posiada w miąższu bardzo dużo pestek. Z pewnością każdy z Czytelników zetknął się z różnego rodzaju teoriami na ten temat i często zadawał sobie pytanie: Czy zjadanie pestek arbuza jest bezpieczne czy wręcz przeciwnie? Ten dylemat rozstrzygniemy od razu. Oczywiście warto jeść pestki arbuza, gdyż są one bezpieczne, a co ważniejsze dostarczają organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych.
Jakie są zalety jedzenia pestek arbuza?
Pestki arbuza zawierają sporą ilość błonnika, ale i dużą ilość witamin i minerałów: foliany (należą one do kompleksu witamin z grupy B), magnez, cynk i żelazo. Posiadają również przeciwutleniacze, które mają dobry wpływ na serce. Według badań zjedzenie 142 pestek tego owocu zaspokaja 30 procent dziennego zapotrzebowania na magnez.
Likopen nadaje arbuzowi czerwony kolor i ma wiele właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu:
Osoby o delikatnym i wrażliwym żołądku powinny ograniczać zjadanie surowych pestek. Natomiast gotowane lub prażone pestki arbuza są całkowicie trawione i dostarczą dużo korzyści zdrowotnych.
Surowe i spożywane w dużej ilości pestki arbuza mogą powodować:
Pestki można zjadać surowe, prażone lub gotowane i w zasadzie pod każdą postacią – od dodatków do deserów po wydanie nieco bardziej wytrawne i idealne dopełnienie dań obiadowych.
Aby wykonać chrupiące pestki arbuza wystarczy je polać oliwą z oliwek, doprawić solą i wstawić do piekarnika. Prażone pestki idealnie komponują się z sałatką, owsianką czy z jogurtem.
Na rynku do kupienia znajduje się również masło z pestek arbuza, które posiada bardzo kremową konsystencję.