Jakie są zalety jedzenia pestek arbuza?
Pestki arbuza zawierają sporą ilość błonnika, ale i dużą ilość witamin i minerałów: foliany (należą one do kompleksu witamin z grupy B), magnez, cynk i żelazo. Posiadają również przeciwutleniacze, które mają dobry wpływ na serce. Według badań zjedzenie 142 pestek tego owocu zaspokaja 30 procent dziennego zapotrzebowania na magnez.
Likopen nadaje arbuzowi czerwony kolor i ma wiele właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu:
- dba o prawidłową pracę serca
- zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory
- chroni przed poparzeniami słonecznymi
Kto nie powinien jeść pestek arbuza?
Osoby o delikatnym i wrażliwym żołądku powinny ograniczać zjadanie surowych pestek. Natomiast gotowane lub prażone pestki arbuza są całkowicie trawione i dostarczą dużo korzyści zdrowotnych.
Surowe i spożywane w dużej ilości pestki arbuza mogą powodować:
- gazy,
- bóle brzucha
- wzdęcia
- zaparcia
Jak najlepiej jeść pestki arbuza?
Pestki można zjadać surowe, prażone lub gotowane i w zasadzie pod każdą postacią – od dodatków do deserów po wydanie nieco bardziej wytrawne i idealne dopełnienie dań obiadowych.
Aby wykonać chrupiące pestki arbuza wystarczy je polać oliwą z oliwek, doprawić solą i wstawić do piekarnika. Prażone pestki idealnie komponują się z sałatką, owsianką czy z jogurtem.
Na rynku do kupienia znajduje się również masło z pestek arbuza, które posiada bardzo kremową konsystencję.