Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Pestki arbuza. Czy są bezpieczne i korzystne dla zdrowia?

Arbuz - owoc, który posiada w miąższu bardzo dużo pestek. Z pewnością każdy z Czytelników zetknął się z różnego rodzaju teoriami na ten temat i często zadawał sobie pytanie: Czy zjadanie pestek arbuza jest bezpieczne czy wręcz przeciwnie? Ten dylemat rozstrzygniemy od razu. Oczywiście warto jeść pestki arbuza, gdyż są one bezpieczne, a co ważniejsze dostarczają organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych.

Zdjęcie autorstwa Karolina Grabowska z Pexels

Jakie są zalety jedzenia pestek arbuza?

Pestki arbuza zawierają sporą ilość błonnika, ale i dużą ilość witamin i minerałów: foliany (należą one do kompleksu witamin z grupy B), magnez, cynk i żelazo. Posiadają również przeciwutleniacze, które mają dobry wpływ na serce. Według badań zjedzenie 142 pestek tego owocu zaspokaja 30 procent dziennego zapotrzebowania na magnez. 

Likopen nadaje arbuzowi czerwony kolor i ma wiele właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu:

  • dba o prawidłową pracę serca
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory
  • chroni przed poparzeniami słonecznymi

Kto nie powinien jeść pestek arbuza?

Osoby o delikatnym i wrażliwym żołądku powinny ograniczać zjadanie surowych pestek. Natomiast gotowane lub prażone pestki arbuza są całkowicie trawione i dostarczą dużo korzyści   zdrowotnych. 

Surowe i spożywane w dużej ilości pestki arbuza mogą powodować:

  • gazy,
  • bóle brzucha
  • wzdęcia
  • zaparcia

Jak najlepiej jeść pestki arbuza?

Pestki można zjadać surowe, prażone lub gotowane i w zasadzie pod każdą postacią – od dodatków do deserów po wydanie nieco bardziej wytrawne i idealne dopełnienie dań obiadowych.

Aby wykonać chrupiące pestki arbuza wystarczy je polać oliwą z oliwek, doprawić solą i wstawić do piekarnika. Prażone pestki idealnie komponują się z sałatką, owsianką czy z jogurtem.

Na rynku do kupienia znajduje się również masło z pestek arbuza, które posiada bardzo kremową konsystencję.

 



Źródło: niezalezna.pl

#czy można jeść pestki arbuza #pestki arbuza #arbuz

Mariola Łukawska