Świeży owoc granatu i sok z granatu to produkty o wielu właściwościach zdrowotnych. Choć w Polsce granat nie jest zbyt popularny, tak jak inne owoce egzotyczne, to przynajmniej okazjonalnie warto wkomponować go w swój jadłospis. Jak jeść i wybrać owoc granatu? Na co wpływ ma granat?
Granat to egzotyczny owoc dobrze poznany pod względem składników odżywczych oraz właściwości zdrowotnych. Doniesienia naukowe na jego temat stanowią wielką zachętą do uwzględniania go w przepisach na zdrowe dania.
Owoc granatu można wykorzystać na surowo bądź w postaci soku, ale także wytwarzane są z niego różne przetwory, jak wino, likier, syrop, dżem, konfitura czy nawet galaretka. Wszystkie te produkty wykazują działanie prozdrowotne, a to wszystko za sprawą wyjątkowych właściwości owoców granatowca.
Ile kalorii ma granat? Granat to średnio kaloryczny owoc – zawiera 65-75 kcal w 100 gramach miąższu. Podobnie jak w większości owoców, w jego składzie najwięcej jest węglowodanów. Ponadto jest źródłem:
W owocach granatu znajdują się liczne związki bioaktywne, jak związki fenolowe, kwasy organiczne, flawonoidy czy izoflawony, które obok witamin i składników mineralnych, również wpływają korzystnie na nasz organizm.
W związku z bogatym składem granatowiec właściwy posiada szereg właściwości prozdrowotnych. W świetle badań naukowych właściwości zdrowotne granatu to przede wszystkim:
Sposobów na przygotowanie granatu jest naprawdę wiele. Granat jako dodatek nadaję się do wielu potraw, wszystko wedle uznania. Możemy je jeść bezpośrednio ze skorupki czy ze względu na walory estetyczne oraz smakowe świetnie nadadzą się jako dodatek do deserów i potraw, zarówno na słodko i słono. Najlepiej komponują się z drobiem, rybami, serami, rukolą, truskawkami, awokado, pomarańczą, kalafiorem czy bakłażanem. Z granatów wytwarzana jest także grenadyna, czyli syrop chętnie dodawany do herbaty czy koktajli.
Jak obrać granat? Jak dostać się do soczystych nasion granatu? Jedną z dostępnych metod jest odcięcie korony owocu, podzielenie go na ćwiartki oraz umieszczenie w wodzie na kilka minut. W ten sposób nasiona łatwiej odejdą od skórki, a następnie opadną na dno miseczki. Inną metodą jest rozcięcie owocu na pół i wyskrobanie nasionek, np. za pomocą łyżki. Jednak jest to sposób czasochłonny, a do tego brudzący, ponieważ owoc granatu może barwić. Plamy po granacie trudno zmyć i warto o tym pamiętać.
Jak kupić dobry granat? Granaty to jedne z tych owoców, które przed kupieniem najlepiej opukać. Charakterystyczny dźwięk wydawany przez skorupkę przy tej czynności potwierdza, że owoc jest idealny do spożycia. Jakość owoców granatu jest zależna od zawartości cukru, kwasów w soku, a także wielkości i koloru skórki. Owoce o wysokiej jakości powinny charakteryzować się atrakcyjną skórką, małymi lub miękkimi pestkami w otoczce, brakiem oparzeń słonecznych oraz pęknięć. Słodkie granaty mają skórkę żółtawo – zieloną, natomiast kwaśne i słodko – kwaśne czerwonawą.
Korzystne właściwości ma także sok z granatu. Ile pić dziennie soku z granatu? Jaka ilość soku ma potencjał prozdrowotny? Należy podkreślić, że nie jest to produkt, który powinniśmy spożywać podobnie jak zwyczajowy sok owocowy. Nie zaleca się picia go na szklanki, natomiast rozsądne jest spożywanie go codzienne w ilości 50-70 ml tego produktu, czyli w postaci owocowych shotów (bezalkoholowych). W przypadku gdy sok okaże się dla nas zbyt kwaśny czy cierpki, można dodawać go do herbaty, koktajli, deserów czy innej wybranej potrawy.