Orzechy włoskie to jeden z darów jesieni, z których warto skorzystać. Są przede wszystkim bardzo energetyczne, zawierają pełnowartościowe białko oraz sporą ilość zdrowych tłuszczów, zwłaszcza omega-3. Jakie wartości odżywcze mają orzechy? Dlaczego warto sięgać po orzechy włoskie?
Wartości odżywcze orzechów włoskich (w 100 g)
Orzechy włoskie obecne są w diecie człowieka od tysięcy lat. Należą do składników bogato odżywczych - pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co jeden pączek. Jednak warto je wybierać ze względu na pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. W 65% składają się z tłuszczu, 15 % stanowi białko, niewiele mniej to węglowodany, gdzie wśród nich ceniony błonnik pokarmowy.
Kwasy tłuszczowe
Co cennego znajdziemy w orzechach włoskich?
Orzechy włoskie to również witaminy cenne dla układu nerwowego, ale nie tylko. W orzechach włoskich obecne są witaminy:
Jakie właściwości mają orzechy włoskie? Witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe to zestaw ważnych składników odżywczych. Jaki wpływ mają orzechy na nasze zdrowie? Każdy rodzaj orzechów jest istotne dla naszego zdrowia. Wśród najczęściej wymienianych korzyści płynących ze spożywania orzechów włoskich wymieniane są:
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne zawarte w orzechach włoskich mają kluczowy wpływ na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Ponadto koenzym Q10 wspomaga unieczynnić cholesterol LDL, a zawarta L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co w rezultacie powoduje obniżanie ciśnienia krwi oraz spadek ryzyka zawału serca.
Orzech włoski to również niezbędny składnik dla osób uczących się oraz pracujących umysłowo. Zawarte w orzechach włoskich kwasy tłuszczowe i składniki mineralne, jak magnez i fosfor korzystnie oddziałują na komórki nerwowe. Odpowiedzialne są za właściwy, szybki przepływ impulsów nerwowych dzięki czemu wpływają na sprawną pracę systemu nerwowego. Spożywanie orzechów zwiększa zdolności myślenia, pamięć i koncentrację.
Z drugiej strony zawarty w orzechach magnez niweluje zmęczenie oraz poprawia jakość snu, co umożliwia utrzymanie dobrej kondycji przez cały dzień. Orzechy uważa się także za produkt o działaniu antydepresyjnym, ponieważ obecne w nich składniki mogą wpływać na lepsze samopoczucie i zmniejszanie objawów depresji. Spożywanie orzechów zaleca się także osobom starszym ze względu na opóźnianie procesów starzenia oraz zachowanie dobrą kondycję układu nerwowego i pamięci na długi czas.
Zawartość cynku, substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i ściągającym sprawia, że coraz częściej wyciągi z orzecha włoskiego można znaleźć w wielu kremach oraz maseczkach do cery tłustej i trądzikowej. Również w kosmetykach przeznaczonych do cery dojrzałej wykorzystuje się pochodzące z orzechów witaminy A, E oraz koenzym Q10, które pomagają zwalczać wolne rodniki, zatrzymują wodę w komórkach skóry dodając jej energii oraz pobudzają procesy odnowy.