Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Kreml: Putin zgodził się na wstrzymanie ostrzału infrastruktury energetycznej na 30 dni • • •

Orzechy brazylijskie o wyjątkowych właściwościach

Orzechy brazylijskie są nazywane inaczej orzechami pará. Nazwa ta pochodzi od regionu Pará w Brazylii, z którego wywodzą się te produkty. Orzechy można znaleźć na najwyższych drzewach w puszczy amazońskiej – orzesznicy brazylijskiej. Orzechy te są bogate w składniki, takie jak wapń, magnez, kwas foliowy i przede wszystkim selen. Jego codzienne spożywanie może zapewnić odpowiednie wzmocnienie kości i zębów, obniżenie ciśnienia krwi czy odpowiednią pracę mózgu.

zdjęcie ilustracyjne/ pexels.com/@pictavio

Najbogatsze źródło selenu

Orzechy brazylijskie są głównie kojarzone z dużą zawartością selenu. Faktycznie tak jest, ponieważ stanowi najbogatsze źródło tego pierwiastka. Selen ma duży wpływ na poprawę odporności naszego organizmu. Jest także niezbędny w utrzymaniu prawidłowej aktywności hormonów tarczycy, jednocześnie wspierając prawidłowy metabolizm. Wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe poprzez aktywowanie antyutleniaczy. Bardzo istotna jest też poprawa sprawności seksualnej oraz polepszenie szybkości i sprawności plemników, co jest szczególnie istotne wśród osób starających się o potomstwo.

Bomba składników odżywczych

Selen to oczywiście nie jedyny pierwiastek, który występuje w orzechu brazylijskim. Znajdziemy w nim także spore dawki wapnia, magnezu i potasu. Ponadto zawiera dużą ilość kwasu foliowego, czyli składnika niezbędnego w okresie ciąży. Wśród witamin zdecydowanie wyróżnia się natomiast nasycenie witaminą E. Z tego właśnie względu orzechy polecane są osobom, które mają suchą skórę, ale również przesuszone oraz matowe włosy. 
Zdrowe tłuszcze

Jak we wszystkich orzechach, także i w tym przypadku mamy do czynienia z korzystną kompozycją kwasów tłuszczy wielonienasyconych, czyli omega-6 i omega-3. Spożywanie orzechów brazylijskich może poprawiać profil lipidowy, obniżając poziom „złego cholesterolu” LDL i podwyższając „dobry cholesterol” HDL. 

Jak widać, orzechy brazylijskie to prawdziwe klejnoty,  które warto dodać do swojego skarbca zdrowej żywności. Są też świetnym dodatkiem w kuchni, bo bardzo dobrze sprawdzają się w formie urozmaicenia sałatek, a także jako przekąska - obok serów i owoców na przyjęciach. Brazylijskie orzechy zaskoczą gości i urozmaicą spotkanie.

Jakie korzyści wypływają ze spożywania orzechów brazylijskich?

Regularne spożywanie kilku orzechów brazylijskich dziennie może wywierać korzystny wpływ na organizm. Przyczynia się przede wszystkim do zwiększenia odporności, wykazuje korzystne działanie na płodność, pomoże podkręcić metabolizm. Na co pomagają orzechy brazylijskie?

Oto 7 powodów, dla których warto jeść orzechy brazylijskie:

  • Jeden orzech zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspomaga wchłanianie witamin, hamuje rozwój wirusów i bakterii.
  • Selen zawarty w orzechach brazylijskich jest wykorzystywany do metabolizmu hormonów tarczycy,
  • Są sprzymierzeńcem osób dbających o linie –  wspierają proces odchudzania i budowania tkanki mięśniowej,
  • Przyczyniają się do poprawy płodności z uwagi na wysokie zawartości selenu i cynku, pierwiastki te polepszają jakość i ilość nasienia.
  • Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, pomagają walczyć ze złym cholesterolem,
  • Orzechy brazylijskie są prawdziwą bombą witaminową – wysoka zawartość witaminy E pomaga utrzymać skórę i włosy w dobrej kondycji, a witamina B oraz żelazo będą wsparciem dla układu nerwowego.
  • Orzech brazylijski to ulubieniec wegetarian i wegan, ponieważ zawiera występującą w mięsie metioninę – aminokwas, który bierze udział w procesie detoksykacji organizmu.
  • Orzechy brazylijskie to także źródło fosforu, który pozwala utrzymać zdrowe kości i zęby.
  • Wysoka zawartość magnezu i potasu wzmacnia układ nerwowy i zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.
  • Kosmetyki, w których składzie znajdziemy olej z orzechów brazylijskich powinny stosować osoby z cerą suchą, wrażliwą, a także wspomnianą, trądzikową. Działają one nawilżająco, odżywiająco i odmładzająco, a także poprawiają koloryt skóry. Szampony oraz odżywki do włosów zdecydowanie poprawiają ich stan, a także przyspieszają wzrost.

Ile można jeść dziennie orzechów brazylijskich?

Orzechy brazylijskie z całą pewnością warto jeść, natomiast jednak należy uważać na ilość, którą spożywamy. Ze względu przede wszystkim na zawartość selenu, powinniśmy ograniczyć się do zaledwie kilku sztuk dziennie. Szacuje się, że ilość ta to około 8-10 gramów na dzień, czyli 2-3 orzechy brazylijskie dziennie.

Przedawkowanie selenu albowiem może przyczyniać się do wystąpienia przykrych dolegliwości, jak bóle i zawroty głowy, mdłości i wymioty. Jeśli regularnie będzie przekraczana dzienna porcja orzechów przez dłuższy okres czasu to może dojść do łysienia, także wzrostu poziomu złego cholesterolu oraz wywołania anemii. Właśnie dlatego należy przestrzegać dawki dwóch orzeszków dziennie dla zdrowia.

 



Źródło: oliwka24.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska