Nie ma wątpliwości, że jakość żywienia wpływa na nasze zdrowie. Nie zawsze wiemy, który produkt wybrać, aby był zdrowszy. Czy zwracasz uwagę na informacje, które zamieszczane są na etykietach produktów? Aktualnie powstaje wiele narzędzi, które mają ułatwić nam wybieranie lepszych produktów spożywczych. Jednym z nich jest Nutri-Score. To system, który z założenia ma pomagać w dokonywaniu wyborów żywieniowych. Czy rzeczywiście jest pomocny?
Nutri Score (5-Colour Nutrition Label) to intuicyjny system znakowania żywności w postaci pięciokolorowej etykiety żywieniowej, zawartej na produktach spożywczych, który pozwala ocenić wartości żywieniową danego produktu. System ten stworzony został przez francuskich naukowców zespołu ds. Badań nad Epidemiologią Żywienia (L’Equipe de Recherche en Epidémiologie Nutritionnelle – EREN). Po raz pierwszy został wprowadzony do stosowania w 2017 roku we Francji.
Zakłada, że za pomocą prostego kodu literowego pozwoli konsumentom dokonać lepszego wyboru żywieniowego w oparciu o uproszczone informacje. Oznaczenie na etykiecie ma postać kolorowych liter od ciemnozielonych do czerwonych: A, B, C, D, E. System ten w założeniu nie ma na celu określania żywności jako „zdrowej” lub „niezdrowej”, a podanie informacji (w postaci pięciokolorowej skali) o tym, czy dany produkt jest mniej lub bardziej odżywczy w ramach określonej kategorii.
W teorii rolą Nutri-Score jest nakierowanie konsumenta na produkty, które warto włączyć do diety.
System znakowania Nutri-Score to duża baza produktów żywnościowych na rynku europejskim. Obejmuje wiele produktów spożywczych, potraw i napojów.
Są to m.in.:
• produkty skrobiowe (makaron, ryż),
• produkty mleczne (jogurty, sery, mleko),
• napoje (soki owocowe, napoje gazowane),
• tłuszcze roślinne i zwierzęce,
• wędliny,
• ryby,
• słodycze i słone przekąski,
• wyroby garmażeryjne, w tym głęboko mrożone (np. pizza),
• płatki śniadaniowe,
• produkty dla dzieci.
Z przodu opakowania produktu spożywczego umieszczony jest specjalny znaczek. Powinien znajdować się on w możliwie najbardziej widocznym miejscu, aby konsument mógł szybko ocenić wartość odżywczą danego produktu.
A – produkty o wysokiej wartości odżywczej,
B – produkty bardzo ważne w diecie,
C – produkty, które warto spożywać,
D – produkty, które powinniśmy ograniczać,
E – produkty, które należy spożywać rzadko.
Pięciostopniowa kolorystyka Nutri-Score ułatwia interpretację ogólnego składu produktu pod względem odżywczym. Dzięki temu możemy porównywać wartość odżywczą podobnych artykułów spożywczych, takich jak produkty oferowane przez różnych producentów czy różne warianty z tej samej kategorii (np. płatki owsiane i płatki czekoladowe, sok owocowy i nektar).
Nutri-Score koncentruje się na wartości odżywczej konkretnych produktów, co może skutkować podobnymi ocenami dla produktów o zróżnicowanej zawartości mikroskładników lub różnym indeksie glikemicznym. Przykładowo, różne rodzaje soków, które różnią się ilością witamin, mogą zostać podobnie ocenione w ramach tego systemu.
Założenia Nutri-Score są w dużej mierze zgodne z ogólnymi zasadami zdrowego żywienia opracowanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Z drugiej strony ich niewłaściwa interpretacja może doprowadzić do spożywania żywności ultraprzetworzonej. Etykietowanie żywności przy pomocy Nutri-Score ma swoje zalety, ale i wady.
• System nie bierze pod uwagę stopnia przetworzenia produktu, dodatku konserwantów i sztucznych barwników.
• Nutri-Score nie uwzględnia witamin i związków mineralnych!
• Nutri-Score jest wyznaczany na 100 g lub 100 ml produkt, nie na porcję.
• Wiele produktów wysokoprzetworzonych oznaczone jest kolorem zielonym.
• Oznaczone jako polecane (A) są produkty wysokoprzetworzone (np. mrożona pizza), słodzone płatki śniadaniowe itp., podczas gdy np. zdrowa oliwa z oliwek ma niższą ocenę.
• Oceniana jest niewielka ilość produktu (100 ml/g), co często kwalifikuje te niezalecane jako wskazane w diecie.
• Nutri-Score nie uwzględnia produktów ekologicznych i regionalnych.