GaPol: TRUMP wypowiada wojnę cenzurze » CZYTAJ TERAZ »

Mrożenie mięsa – jak robić to dobrze? Czy przechowywanie zamrożonej żywności dobry pomysł?

Lepiej kupować mięso świeże czy na zapas, gdy jest w promocji i mrozić? Mrożenie zapasów żywnościowych jest z nami od wieków. Jeżeli mamy możliwość kupowania codziennie świeżego, to po co mrozić. 

Zdjęcie dodane przez Alex Qian, pesele

Mrożone mięso

Od zawsze wiadomo, że mrożenie mięsa to najlepszy sposób na zachowanie świeżości i walorów smakowych mięsa. 

Mięso składa się głównie z białka oraz tłuszczu. Wraz z upływem czasu jego świeżość mija, a chłodzone mięso na pułkach sklepowych traci na jakości. Czas chłodzenia świeżego mięsa działa na jego niekorzyść. Im dłużej mięso leży w chłodnym miejscu tym szybciej rozpada się jego białko, a im wyższa temperatura w lodówkach, tym szybciej się ono psuje. 

Mięso mrożone, które możemy kupić w sklepach jest poddawane tzw. mrożeniu szokowemu, czyli w bardzo niskiej temperaturze – poniżej minus 18 stopni Celsjusza. Dzięki temu zatrzymywany jest proces rozpadu białka, mięso jest mrożone w szczycie jego świeżości, a po rozmrożeniu nadal takie będzie. 

Głębokie mrożenie zapobiega również tworzeniu wysięku. Mięso głęboko mrożone nie „cieknie” i zachowuje wszystkie właściwości odżywcze w tkankach. 
Mrożone mięso może leżeć w zamrażarce przez długie miesiące. 

Jak mrozić mięso w domu?

Zabierając się za mrożenie zapasów mięsa w domu należy pamiętać o kilku zasadach. Zamrożonego mięsa w domu nie wolno przechowywać przez kilka miesięcy. Szykując mięso najlepiej podzielmy je na porcje. Wówczas zużyjemy tyle ile rzeczywiście danego dnia będziemy potrzebować. Poporcjonowane mięso pakujemy w woreczki foliowe lub pudełka z zamknięciem i zamykamy w zamrażalniku. 

Dobrze jest również każdą porcję podpisać - co to za rodzaj mięsa i jego wagę. Dzięki temu przy odmrażaniu nie pomylimy się i wyciągniemy na obiad to, co chcemy. 

Jeżeli posiadamy możliwość próżniowego pakowania warto z tego skorzystać. W ten sposób zostanie wydłużony czas bezpiecznego przechowywania. 

Co można mrozić, a czego lepiej unikać?

Każde mięso nadaje się do mrożenia. Mięso głęboko mrożone w opakowaniu próżniowym kupione w sklepie ma datę ważności nawet przekraczającej rok. Należy je jednak spożyć jak zaleca data ważności. 

Tłuste mięsa przechowujemy w zamrażarce krócej niż chudsze kawałki. Do około 8 tygodni powinniśmy przechowywać mięso mielone. Odpowiednio zapakowana wołowina z niewielką ilością tłuszczu może leżeć 9-12 miesięcy. Z kolei wieprzowinę przechowujemy do 6 miesięcy, a drób to 3 miesiące bezpiecznego przechowywania.

Jak dobrze rozmrażać?

Brak pośpiechu przy rozmrażaniu to najważniejszy punkt. Mrożone mięso najlepiej pozostawić w lodówce dzień przed jego wykorzystaniem. Czas rozmrażania będzie dłuższy, jednak będziemy mieli pewność, że po rozmrożeniu nadal będziemy przechowywali mięso we właściwych warunkach. Tym bardziej jest to wskazane latem, gdy temperatura powietrza jest bardzo wysoka. 

Jeżeli chcemy przyspieszyć cały proces to takie mięso zamknięte w woreczku foliowym umieszczamy w misce z zimną wodą. 

Mrożonego mięsa nie wolno smażyć i nigdy nie mrozić ponownie raz rozmrożonego produktu.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że mięso które kupujemy jest świeże i ma wszystkie składniki odżywcze, to sięgajmy po to głęboko mrożone.

 



Źródło: niezalezna.pl

#mrożonki #jak mrozić mięso #ile czasu może leżeć mrożone mięso #mrożenie szokowe

Mariola Łukawska