Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Kreml: Putin zgodził się na wstrzymanie ostrzału infrastruktury energetycznej na 30 dni • • •

Mole spożywcze – jak się skutecznie pozbyć?

Mole spożywcze to niechciane owady, które często zasiedlają nasze kuchnie. Najwięcej ich występuje się w miejscach, gdzie przechowujemy żywność. W domu pojawiają się wraz z żywnością bądź przez otwarte okna. Niestety walka ze szkodnikami, jakimi są mole, może być naprawdę trudna. Istnieją jednak domowe sposoby na pozbycie się moli, które zazwyczaj są bardzo skuteczne.

zdjęcie ilustracyjne/ pexels.com/@Kaboompics

Czym są mole spożywcze?

Mole spożywcze, czyli mkliki mączne, to owady z rodziny motylowatych, które często żerują na produktach spożywczych, pojawiając się w naszych domach. Mole spożywcze najczęściej zasiedlają ciemne oraz suche miejsca. Żywią się suchą żywnością, dlatego znajdziemy je w niektórych produktach, jak w ryżu, mące, makaronach, mleku w proszku, orzechach, suszonych owocach i grzybach. Mole spożywcze wyglądają niegroźne, jednak w kuchni potrafią wyrządzić poważne szkody. Owady te zwykle uaktywniają się w nocy, mają szary kolor, a ich długość nie przekracza 1 cm. W domu pojawiają się przynoszone z zakupami bądź też przez okno. Gdy w domu znajdą sprzyjające warunki, mogą szybko się rozmnażać i pojawiać w wielu pokarmach.

Od czego zacząć walkę z molami spożywczymi?

Zanim rozpocznie się walkę ze szkodnikami przy pomocy preparatów na mole, warto w pierwszej kolejności wyrzucić wszelkie produkty spożywcze, które są skażone jajami czy dorosłymi molami. Mole spożywcze szczególnie lubią produkty sypkie, jak kasze, mąki i ryż. 

By uniknąć rozprzestrzeniania się moli spożywczych warto profilaktycznie usunąć również te produkty, które mają styczność z zainfekowaną żywnością. Następnym skutecznym etapem jest dokładne umycie szafek, szczególnie szczelin, przy pomocy ciepłej wody z mydłem czy z octem. 

Metody odstraszania moli spożywczych

W celu zapobiegania pojawieniu się moli spożywczych, warto zastosować zapachy, za którymi nie przepadają. W tym celu wykorzystuje się olejki eteryczne – np. eukaliptusowy czy lawendowy – czy też naturalny susz. Pomocne okażą się także zioła, popularnie występujące w naszej kuchni, jak np. jałowiec, goździki lub kminek, które mogą je odstraszyć. Przyprawy można rozsypać w szafkach zamieszkałych przez mole bądź wykonać niewielkie saszetki, które będą zawierały wyżej wymienione zioła, co skutecznie pomoże pozbyć się także przykrych zapachów z kuchni. Chcąc dodatkowo zabezpieczyć suche produkty spożywcze, można do nich włożyć np. kilka listków laurowych – ich zapach także skutecznie odstraszy owady. 

Naturalne sposoby na mole spożywcze:

  • przyprawy – jałowiec, goździki, kminek;
  • liść laurowy;
  • olejki eteryczne – eukaliptusowy, lawendowy, goździkowy,;
  • tytoń;
  • wysoka temperatura;
  • ocet;
  • cytrusy – np. suszone.

Pułapki na mole

W sklepach można zakupić gotowe środki na mole, które ułatwią walkę ze szkodnikami. Najbardziej popularne są pułapki na mole spożywcze w formie plastrów z klejem, które należy umieścić w miejscach, gdzie występują owady. Wystarczy odkleić zabezpieczającą folię z plastra oraz przymocować ją do drzwiczek szafki kuchennej po jej wewnętrznej stronie. Inne produkty mogą wykorzystywać także zapachy, szczególnie pułapki feromonowe. Człowiek nie wyczuwa ich woni i są całkowicie bezpieczne. Ich rolą jest wabienie moli do lejkowatej pułapki, bądź innej.

Jak nie dopuścić do zalęgnięcia larw moli spożywczych?

Przede wszystkim warto dbać o higienę w kuchni. Ważne jest aby regularnie wietrzyć i myć szafki kuchenne, najlepiej wodą z mydłem bądź wodą z octem. Kasze, mąki, cukier i sól warto przechowywać w szklanych pojemnikach, regularnie sprawdzając czy nie zalęgły się tam mole. Szczególnie warto zakupić pojemniki ze szkła, gdzie mole nie będą w stanie się przegryźć przez ścianę oraz łatwiej będzie dostrzec, czy mole nie dostały się do żywności już w sklepie. Co więcej, szkło nie zmienia smaku i zapachu produktów. Pojemnik najlepiej powinien być wyposażony w szczelną pokrywkę oraz uszczelkę.

 



Źródło: medonet.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska