Wolność dana nam jest jak resztki dla psa, czyli przypadek ośmiu gwiazdek Czytaj więcej w GP!
Z OSTATNIEJ CHWILI
Kreml: Putin zgodził się na wstrzymanie ostrzału infrastruktury energetycznej na 30 dni. • • •

Miód manuka – unikatowy miód

Powszechnie wiadomo o korzystnych właściwościach miodu pszczelego. Szczególnie po miód warto sięgać w okresie jesienno-zimowym, w celu wzmocnienia odporności oraz dostarczania sobie potrzebnych witamin, składników mineralnych, a także innych związków. Miód staje się coraz powszechniej stosowanym produktem, zwłaszcza dużym zainteresowaniem cieszy się nowozelandzki miód manuka. Czym różni się miód manuka od naszych rodzimych miodów? Jakie ma właściwości?

zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com/@Gasfull

Miód pszczeli jest powszechnie stosowanym produktem, który korzystnie oddziałuje na organizm oraz posiada szereg prozdrowotnych właściwości. "Naturalny antybiotyk" jakim jest miód zawiera związki o działaniu przeciwbakteryjnym. Udowodniono, że substancje antybiotyczne obecne w miodzie skutecznie walczą z różnymi szczepami bakterii tlenowych i beztlenowych, a także Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Dodatkowo miód to cenne źródło mono- i disacharydów, kwasów organicznych, składników mineralnych i witamin, co zależne jest od rodzaju nektaru zebranego przez pszczoły. W związku z tym różne odmiany miodów mogą wykazywać inne właściwości. Liczne badania potwierdzają także korzystny wpływ na pracę serca, naczyń krwionośnych, działanie immunomodulujące, a nawet przeciwnowotworowe.

Miód manuka z Nowej Zelandii

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodów —jak miód spadziowy, gryczany, akacjowy, lipowy, wrzosowy, wielokwiatowy. Każdego roku dużą popularność zyskuje nowozelandzki miód manuka, wytwarzany przez europejskie pszczoły miodne z nektaru krzewu manuka.

Miód manuka ma szczególne właściwości. Wyróżnia go bardzo wysoka zawartość MGO (methylglyoxalu), decydując o tym, jak duże właściwości lecznicze on posiada. Miody tradycyjne posiadają do 10 mg MGO /1 kilogram, natomiast w miodzie manuka stężenie MGO jest od 10 do 50 razy wyższe.

Rodzaje miodu manuka

Metyloglioksal to głównie bakteriobójczy składnik miodu manuka. Im wyższe jest jego stężenie, tym większa skuteczność działania. Miód Manuka z oznaczeniem MGO 250+ informuje, że w jednym kilogramie tego miodu znajduje się przynajmniej 250mg metyloglioksalu.

W ten sposób wyróżniamy miody manuka:

  • MGO 30+
  • MGO 100+
  • MGO 250+
  • MGO 400+
  • MGO 550+

Miód manuka – właściwości

Miód manuka składem chemicznym jest bardzo podobny do innych gatunków miodów szerzej dostępnych i tańszych. To, co wyróżnia miód manuka od innych miodów to zawartość metyloglioksalu (MGO), który występuje naturalnie w nektarze kwiatów krzewu manuka.

Jakie właściwości posiada miód manuka?

  • przeciwbakteryjnie, 
  • hamuje wzrost większości mikroorganizmów, 
  • wzmacnia układ odpornościowy, 
  • pomaga obniżać ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy, 
  • chroni wątrobę, 
  • działa antyoksydacyjnie, 
  • zwiększa wydzielanie żółci. 

Miód manuka – zastosowanie

Miód manuka może mieć swoje zastosowanie zarówno doustnie, jak i miejscowo, np. na skórę. Może być wykorzystywany w leczeniu ran, odleżyn oraz owrzodzeń. Stosowany bezpośrednio na rany działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, a także przyśpiesza gojenie ran oraz ogranicza formującą się bliznę. Opatrunki z miodu manuka mogą również zmniejszać nieprzyjemny zapach towarzyszący owrzodzeniom i odleżynom. Te właściwości wykorzystywane są w przypadku stopy cukrzycowej.

Różne badania potwierdziły skuteczność działania miodu manuka wobec drobnoustrojów zamieszkujących jamę ustną i przewód pokarmowy (m.in. Clostridium difficile, Helicobacter pylori). Co więcej miód manuka skutecznie zwalcza wirusa grypy i półpaśca oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe

Miód manuka może być stosowany doustnie (powyżej 1 roku życia) lub miejscowo.  

Jak smakuje miód manuka?

Kwiaty manuki charakteryzują się silnym aromatem i są pełne nektaru. Pszczoły produkują ciemny i gęsty miód, podobny do miodu gryczanego. Miód z manuki ma dość mocny smak: lekko ziołowy, kwiecisty, zielny i oleisty, z ostrym, nieco orzechowym oraz szczypiącym w gardło posmakiem.

Miód manuka – co wpływa na jego cenę?  

Ile kosztuje miód manuka? Nadzwyczajne właściwości lecznicze miodu manuka idą w parze z dosyć wysoką ceną. Jest on produkowany z pozyskanego wcześniej przez pszczoły nektaru kwiatów krzewu manuka, stąd jego specyficzny i intensywny smak. To, ile kosztuje, wynika z różnych faktów, np. jest to miód naturalny, wytwarzany z nektaru krzewów występujących na ograniczonej przestrzeni, które dodatkowo mają limitowany czas kwitnienia, a co najważniejsze charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem MGO.

Kupując miód manuka warto wybierać ten, który posiada odpowiednie certyfikaty. Jego wysoka cena, związana z kosztami produkcji, przyczynia się do jego fałszowania. Podczas zakupu preparatów przygotowanych na bazie miodu manuka warto sprawdzić jaka jest jego zawartość w finalnym produkcie i czy napis „z miodem manuka” nie jest wyłącznie chwytem marketingowym. 

 



Źródło: izielnik.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska