Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Mini kiwi, czyli naturalna pastylka witaminy C

Mini kiwi, znane również jako kiwi pigmejskie czy baby kiwi, to egzotyczne owoce o coraz większej popularności. Chociaż są one znacznie mniejsze niż tradycyjne kiwi, to mają wiele do zaoferowania. W Polsce zbierane są głównie we wrześniu i październiku. W przeciwieństwie do zwykłego kiwi, mini kiwi mają delikatną, cienką skórkę. Dlatego można spożywać je w całości, bez obierania. Poznaj aktinidię, owoc po przekrojeniu bardzo przypominający kiwi.  Jak jeść mini kiwi? Jak smakuje i czy warto go spróbować?

Mini kiwi
Mini kiwi
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Any Lane

Mini kiwi

Czym jest mini kiwi? Są to owoce rośliny o nazwie aktinidia ostrolistna, która pochodzi z Azji. W zależności od kraju, owoce tego krzewu znane są pod nazwami: Mini Kiwi, Kiwiberry, Kiwibes lub Baby Kiwi. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak agrest, po przekrojeniu do złudzenia przypominają swojego kuzyna, czyli kiwi. Są jednak dużo mniejsze i mają gładką, jadalną skórkę. Smakują dość podobnie, Baby Kiwi są jednak słodsze. Kiedy można kupić mini kiwi? Zbiory mini kiwi przypadają na wrzesień i październik.

Mini kiwi to niewielki owoc, który wyróżnia się przede wszystkim jako doskonałe źródło witaminy C. 

Właściwości mini kiwi

Jeśli w sklepie spotkasz minikiwi, nie wahaj się ani chwili i koniecznie kup owoce na spróbowanie. Warto nie tylko ze względu na smak, ale też wartości odżywcze. Chociaż owoce są małe, są prawdziwą bombą prozdrowotnych składników. Mini kiwi jest uznawane za niezwykle zdrowe ze względu na zawartość wielu cennych składników odżywczych. Te właściwości prozdrowotne wynikają przede wszystkim z obecności witaminy C, antyoksydantów, luteiny i mio-inozytolu w tych owocach. Dlatego mini kiwi stanowi doskonałą opcję, jeśli zależy ci na korzystaniu z pożywnych i prozdrowotnych składników w diecie.

Z uwagi na unikalną kompozycję witamin i antyoksydantów, właściwości mini kiwi obejmują:

•    wspieranie zdrowia cukrzyków,
•    obniżanie cholesterolu pokarmowego,
•    właściwości ochronne dla układu sercowego,
•    wspieranie zdrowia wątroby,
•    poprawę odporności,
•    ułatwienie wypróżniania się

Witamina C w mini kiwi

Mini kiwi to niezwykle bogate źródło witaminy C. Według niektórych źródeł, 100 g aktinidii może zawierać nawet 430 mg witaminy C! To umieszcza mini kiwi w czołówce owoców o najwyższej zawartości tej witaminy. Jeśli zastanawiasz się, czy warto spożywać mini kiwi jako naturalne źródło witaminy C zamiast tabletek, odpowiedź brzmi: tak, to doskonały pomysł! Zaledwie 4 owoce mini kiwi mogą dostarczyć tyle witaminy C, co jedna tabletka popularnego preparatu z witaminą C. Co ważne, naturalna witamina C pochodząca z owoców jest zdrowsza i bardziej wartościowa ze względu na współwystępujące w nich polifenole.

Samodzielna uprawa mini kiwi

Mini kiwi jest łatwe w uprawie, przez co nawet ogrodnicy-amatorzy mogą zasadzić roślinę w ogródku i cieszyć się własnymi zbiorami. Krzewy najlepiej zasadzić wiosną, w maju. Na pierwsze owoce trzeba poczekać 3-4 lata, ale później minikiwi można już zbierać co roku. Dojrzewa na przełomie września i października. Owoce dobrze się przechowują pod warunkiem, że zbierzemy je, gdy są twarde i zostawimy, żeby powoli dojrzewały.

Jak smakuje mini kiwi?

Smak mini kiwi jest często porównywany do różnych owoców, w zależności od gustu każdej osoby. Niektórzy opisują go jako przypominający smak ananasów, gruszek, czarnych porzeczek, agrestu, a nawet melonów lub dojrzałych truskawek. Jest to smak charakterystyczny i unikalny, który może być subiektywnie odbierany przez różne osoby. Najlepiej jest samodzielnie spróbować mini kiwi, aby ocenić jego smak i zdecydować, czy przypadnie on do gustu.

Jak jeść mini kiwi?

Mini kiwi najlepiej spożywać na surowo, ponieważ w tej formie zachowuje najwięcej witaminy C. W przeciwieństwie do zwykłego kiwi, mini kiwi mają delikatną, cienką skórkę. Dlatego można spożywać je w całości, bez obierania. Jednak nie ma przeszkód, aby z mini kiwi przygotować przetwory. Doskonale nadaje się do produkcji dżemów i marmolad ze względu na jego wysoką zawartość pektyn. Niektórzy entuzjaści mini kiwi wykorzystują ten owoc do wytwarzania wina i nalewek.

Mini kiwi to nie tylko zdrowa przekąska, ale także doskonały składnik wielu potraw. Możesz je dodawać do sałatek owocowych, koktajli, musli, deserów i wielu innych dań. Słodki smak mini kiwi sprawia, że są one wyjątkowo apetyczne.

Mini kiwi można spożywać dokładnie tak, jak każdy inny owoc, i wcielać go w różnorodne potrawy i przekąski.

Mini kiwi to małe owoce o dużym potencjale. Ich bogata zawartość składników odżywczych i wyjątkowy smak sprawiają, że są one coraz bardziej popularne wśród miłośników zdrowego jedzenia. Dodawanie ich do swojej diety może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, a także dostarczyć mnóstwo radości podczas degustacji tych smacznych owoców.

 



Źródło: polki.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska