Matcha to sproszkowana zielona herbata, która od wieków jest znana w Japonii. Jej charakterystyczny smak i liczne właściwości zdrowotne sprawiają, że staje się coraz popularniejsza w różnych krajach. Sproszkowana forma matchy pozwala na tradycyjne parzenie, ale wykorzystuje się ją także do ciast, koktajli, a nawet domowych kosmetyków. Jakie są właściwości matchy? Jak parzyć zieloną herbatę matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Produkowana jest z liści krzewów dojrzewających na plantacjach z bambusem. Bambusowe zacieniacze zmniejszają ekspozycję krzewów na słońce, dzięki temu ich liście zyskują lepsze właściwości. Produkowanie matchy polega na rozdrobnieniu herbaty na proszek w przystosowanych do tego żarnach. W ten sposób powstaje znana nam sproszkowana zielona herbata.
Matcha jest herbatą o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się:
Pomimo wielu zalet picia matchy nie jest wskazana do spożywania w nadmiernych ilościach. W liściach matcha kumuluje się ołów z otoczenia - ilość jest około 30-krotnie większa niż w zwykłej herbacie. Dlatego ograniczenie picia jednej filiżanki naparu w ciągu dnia zapewni wiele korzyści i pozwoli uniknąć niepożądanych efektów.
Tak jak inne rodzaje zielonej herbaty zawierające katechiny, matcha może zaburzać wchłanianie żelaza z żywności. Osoby chorujące na anemię z niedoboru żelaza powinny zachować odpowiedni odstęp czasowy między spożyciem posiłku czy leków a wypiciem filiżanki matcha.
Kobiety w ciąży powinny ograniczyć jej spożycie ze względu na wysoką zawartość kofeiny, która wpływa na gorsze wchłanianie kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej płodu. Dla kobiet w ciąży zaleca się skonsultowanie z lekarzem.
Przeciwwskazaniem do picia matchy jest także niewydolność wątroby.
Do zaparzania używane są specjalne miseczki (Chawan), łyżeczki bambusowe (Chasaku) i bambusowa miotełka (Chasen). Zagotowaną wodę schładza się do 80°C. Łyżeczką odmierza się odpowiednią ilość herbaty, a miotełka służy do dokładnego wymieszania proszku z wodą aż do powstania gęstej zielonej piany.
W domowym zaciszu do kubka wsypujemy 1 łyżeczkę machy, zalewamy do połowy wodą o temperaturze ok. 80°C i starannie mieszamy spieniaczem do mleka. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji możemy dolać więcej wody, w zależności od tego, jak mocny ma być napar.
Matcha może być także dodawana do wypieków, lodów, galaretek czy koktajli, dzięki czemu nada im intensywnie zielony kolor. Matcha cieszy się coraz większą popularnością jako składnik kosmetyków, zwłaszcza o działaniu przeciwstarzeniowym oraz detoksykującym.