Masło orzechowe najbardziej popularne jest wśród wegetarian i wegan. Jest źródłem m.in. żelaza, które nie znajdziemy tylko w niektórych roślinach. Dodatkowo orzechy arachidowe zawierają dużo tłuszczu, niezbędnego do rozpuszczania wielu witamin.
Masło orzechowe produkowane jest z orzechów arachidowych. Orzechy te są źródłem białka pochodzenia roślinnego oraz dodatkowo wiele innych substancji:
Orzechy arachidowe wpływają na poziom lipidów we krwi, czyli w konsekwencji kontrolują glikemie. W składzie znajdziemy dość liczne substancje przeciwutleniające i przeciwzapalne. Spożywane orzechów tych konkretnych wpływa pozytywnie na działanie układu odpornościowego i stan zdrowia kobiet w ciąży. Co ciekawe posiadają również właściwości przeciwdziałające występowaniu różnych chorób, w tym Alzheimera czy migrenowych bólów głowy.
Warto wspomnieć, że orzechy arachidowe polecane są osobom, które chorują na cukrzycę. Orzechy pozwalają na kontrolowanie glukozy we krwi ze względu na zawartość dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo w skład wchodzi błonnik i polifenole – składniki te mogą przeciwdziałać wystąpieniu cukrzycy, działając pozytywnie na funkcjonowanie jelit.
Dokonując zakupu masła orzechowego pamiętajmy, że to produkt przetworzony. Należy zawsze kupować 100%, to one składają się one wyłącznie z orzechów arachidowych. Masła te są pozbawione oleju palmowego dodatków wypełniających, konserwantów oraz substancji wpływających na konsystencję.
Przede wszystkim należy czytać skład.
Orzechy same w sobie zawierają bardzo dużą ilość tłuszczu i nie potrzebują stosowania dodatkowych konserwantów. Niektórzy stosują dodatkowy cukier czy syrop glukozowy. Orzechy są naturalnie słodkie, dlatego ich dodatkowe słodzenie wpływa jedynie negatywnie na zdrowie.
Masło orzechowe jest bardzo tłuste i kaloryczne, dlatego też wiele osób odmawia sobie jego spożywania. Jednak podczas odchudzania może zadziałać korzystnie na pracę całego organizmu. Masło te zapewnia uczucie sytości na długi czas co w konsekwencji prowadzi do niepodjadania między posiłkami.