Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Masło klarowane - co je wyróżnia?

Masło klarowane cieszy się coraz większą popularnością. Masło klarowane - określane też jako hasło ghee Do czego służy i co właściwie kryje się pod tym określeniem? Ma wielkie właściwości odżywcze i zdrowotne. To produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.

Masło klarowane
Masło klarowane
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Felicity Tai
  • Jest ono bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ oczyszczenie masła sprawiło, że nadaje się ono dla osób uczulonych na białko mleka.
  • Masło klarowane posiada wartościowe składniki odżywcze tj. Witaminy A, D, E, K, z gruby B (B1, B2, B3, B4, B6) oraz potas, fosfor, cynk, miedź. 
  • Można je przechowywać 9 miesięcy w temperaturze pokojowej, a przez 15 miesięcy w lodówce.

Tłuszcz w diecie

Tłuszcze w diecie dorosłego człowieka powinny stanowić około 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Specjaliści rekomendują, aby większy udział tego zapotrzebowania stanowiły tłuszcze pochodzenia roślinnego niż te pochodzenia zwierzęcego. Przykładowo oliwa czy olej zawierają więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są bardziej pożądane w naszej diecie. Masło klarowane powstaje z mleka krowiego. To oznacza, że posiada wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnych dla naszego zdrowia. Czy zatem oznacza to, że powinniśmy unikać masła klarowanego w diecie? 

Właściwości prozdrowotne masła klarowanego

Jak można zauważyć masło klarowane to nie tylko dobry tłuszcz smażalniczy. Można je wykorzystać również jako element diety w prewencji niektórych schorzeń. Oto wybrane właściwości masła klarowanego: 
•    Przyspiesza metabolizm.
•    Łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego. 
•    Korzystne dla kondycji skóry, dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz witamin, szczególnie z gruby B, a także witamin A i E. 
•    Korzystny wpływ na układ odpornościowy. 
•    Korzystnie wpływa na proces trawienia oraz na kondycję przewodu pokarmowego. 
•    Polepsza stan układu kostnego, obecność witamin K i D w maśle klarowanym sprawia, że nasze kości będą mocniejsze. 
•    Dobre dla oczu, zawarta w maśle klarowanym witamina A i nasycone kwasy tłuszczowe pomogą w utrzymaniu zdrowych oczu.

Podwyższony punkt dymienia

Korzystnym efektem klarowania masła jest podwyższenie tzw. punktu dymienia, który w przypadku masła tradycyjnego wynosi około 100°C a w przypadku masła klarowanego powyżej 250°C. Punkt dymienia, to temperatura, powyżej której tłuszcz zaczyna się palić i powstają niekorzystne dla zdrowia związki, w tym tlenki cholesterolu i nadtlenki lipidowe. 

Czy masło klarowane nadaje się do smażenia?

Podwyższenie punktu dymienia masła klarowanego oznacza, że może być ono w szerszym zakresie stosowane do przygotowywania potraw (smażenie i pieczenie) w porównaniu do masła tradycyjnego.

Klarowanie masła znacząco wydłuża również okres przechowywania produktu (w warunkach chłodniczych od 6 nawet do ponad 12 miesięcy). Jest to związane przede wszystkim z usunięciem wody, której obecność sprzyja rozwojowi drobnoustrojów. 

Zastosowanie masła klarowanego

Zakres stosowania masła klarowanego jest podobny, jak masła tradycyjnego. Zaletą jest nieobecność białka i laktozy. Może być zatem stosowane w diecie osób, które z różnych powodów powinny ograniczać w diecie białko, przede wszystkim zwierzęce. Takie wskazanie dotyczy np. osób z niewydolnością nerek. Pamiętajmy przy tym, że oleje i tłuszcze roślinne również nie zawierają białka. Również dla osób z nietolerancją białek mleka krowiego i nietolerancją laktozy masło klarowane będzie lepszym wyborem niż masło tradycyjne. Dodatkowo ze względu na wyższy punkt dymienia masło klarowane może być stosowane do smażenia i pieczenia potraw w wyższej temperaturze niż masło tradycyjne. Należy jednak podkreślić, że masło klarowane jest tłuszczem zwierzęcym o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych a te w naszej diecie powinniśmy ograniczać. 
 

 



Źródło: dietetycy.org.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska