Coraz popularniejsze staje się zainteresowanie nasza mikrobiotą jelitową i jelitami. Jak już wiadomo, jelita nazywane są drugim mózgiem. Maślan sodu – jest to sól kwasu masłowego, należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelit. Produkowany jest w jelicie grubym (okrężnicy) przy udziale bakterii fermentacyjnych. Dowiedz się, czym jest maślan sodu i kiedy warto go stosować.
Kwas masłowy (nazywany również maślanem i kwasem butanowym) jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym (SCFA), który wraz z kwasem octowym i kwasem propionowym jest jednym z najczęściej występujących kwasów tłuszczowych w naszych jelitach. Maślan sodu jest z kolei solą kwasu butanowego, formą kwasu masłowego w suplementach diety – w tej postaci jest bardziej stabilny i skuteczniej pełni swoje funkcje.
Kwas masłowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i integralności błony śluzowej jelit. Kwas masłowy dobrze znany jest również ze swoich właściwości wspomagających trawienie, redukujących stany zapalne i zmniejszających ryzyko chorób układu pokarmowego. Co niezwykle istotne, służy jako główne źródło energii dla kolonocytów, komórek wyścielających jelito grubo (zapewnia nawet 70 proc. potrzeb energetycznych) — podczas gdy dla większości komórek naszego ciała głównym źródłem energii jest glukoza, komórki znajdujące się w okrężnicy wykorzystują głównie maślan.
Maślan sodu znalazł zastosowanie w leczeniu m.in.:
• zaburzeń czynności jelit,
• chorób zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, takich jak nieswoiste choroby zapalne jelit, biegunki różnego pochodzenia, wzdęcia, przewlekłe zaparcia,
• zaburzeń mikrobioty jelitowej, np. po antybiotykoterapii,
• niedoborów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, u chorych po leczeniu przeciwnowotworowym,
• ostrych biegunkach i zaburzeniach jelitowych różnego pochodzenia, wywołanych m.in. przez chemioterapię, radioterapię, patogeny,
• owrzodzeń żołądka,
• niedoborów składników odżywczych (np. niedostatecznej podaży błonnika, diecie ubogoresztkowej),
• zakażeń jelit i zaburzeń ze strony układu pokarmowego.
Zaleca się stosowanie preparatów z maślanem sodu we wszystkich schorzeniach układu pokarmowego. Przede wszystkim w:
• nieswoistych chorobach zapalnych jelit,
• w zespole jelita drażliwego,
• w zapaleniu zbiornika jelitowego,
• w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego lub w ostrych infekcjach wirusowych oraz bakteryjnych przewodu pokarmowego.
Nie należy stosować leku w przypadku uczulenia na maślan sodu lub na jakikolwiek moduł wymieniany w składzie leku.
Aby zadbać o różnorodność mikrobiotyczną w jelitach i tym samym o odpowiednią ilość wytwarzanego maślanu, należy prowadzić zdrową i zbilansowaną dietę bogatą w produkty przyczyniające się do zwiększenia produkcji kwasu masłowego – owoce, warzywa, pełnoziarniste pieczywo, kasze, ziarna słonecznika czy pestki dyni. Wszystkie te produkty są źródłem błonnika, który umożliwia prawidłowy metabolizm drobnoustrojów jelitowych. Decydując się na suplementację kwasu masłowego, warto wybierać sprawdzone, przebadane suplementy diety. Każdy lek czy suplement należy stosować zgodnie z opisem w ulotce dla pacjenta lub według konkretnych wytycznych oraz zaleceń lekarza lub farmaceuty.