Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Mak niebieski – polski superfood

Mak niebieski to najpopularniejsza odmiana maku. Najczęściej wykorzystuje się go w kuchni, jest świetną bazą świątecznych ciast i deserów. To składnik nie tylko łazanek, makowców czy kutii. Mak niebieski posiada działanie uspokajające, świetnie wpływa na układ pokarmowy oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Jakie właściwości i zastosowanie posiada niebieski mak i kto powinien z nich skorzystać?

Makowiec
Makowiec
alleksana - pexels.com

Mak niebieski – bezpieczna odmiana maku

Mak niebieski jest jedną z czterech odmian maku. Oprócz niego istnieje bowiem także mak biały, mak lekarski oraz mak polny. Spośród nich to niebieska odmiana maku charakteryzuje się najniższą zawartością alkaloidów – substancji o działaniu narkotycznym. 

Najwięcej tego składnika zawiera z kolei mak leczniczy, zwany także orientalnym i to on jest bazą wykorzystywaną do produkcji niektórych rodzajów leków, jak morfina i kodeina, a także substancji o działaniu narkotyzującym. Mak niebieski ze względu na śladowe ilości alkaloidów może być więc bezpiecznie stosowany, gdyż jego działanie uspokajające jest bardzo delikatne i nie prowadzi do uzależnienia. 

Jego właściwości prozdrowotne były człowiekowi znane już od czasów starożytnych. Już wtedy chętnie sięgano po mak nie tylko w celach kulinarnych, dla podkreślenia smaku oraz walorów estetycznych potraw, ale także ze względu na jego działanie terapeutyczne. Mak był bowiem uznawany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych specyfików uspokajających oraz obniżających ból, z których właściwości korzysta się po dziś dzień. 

Rodzaje maku

•    mak niebieski (europejski)najpopularniejsza odmiana maku wykorzystywana głównie w celach kulinarnych;
•    mak biały– odmiana maku o delikatniejszym smaku, podstawowy składnik popularnych rogali marcińskich;
•    mak lekarski (orientalny)– odmiana o dużej zawartości alkaloidów wykorzystywana do produkcji niektórych leków;
•    mak polny– jego kwiaty są stosowane w celach ozdobnych, jest także składnikiem niektórych kremów.

Kto powinien spożywać mak?

•    Osoby z nadciśnieniem. Mak to źródło potasu, który jest pomocny w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
•    Osoby, narażone na stres i zmęczenie, mak jest bowiem źródłem magnezu, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
•    Osoby zmagające się z anemią i niedokrwistością, ponieważ mak zawiera spore ilości żelaza i miedzi. Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, zaś miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie.
•    Ma dużą zawartość cynku i kwasu foliowego, dlatego powinny włączyć go do swojej diety kobiety planujące ciążę
•    Osoby dbające o odporność, bo mak to źródło witaminy B6, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
•    Ze względu na dużą zawartość białka, warto żeby mak włączyły do diety także osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
•    Dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego, mak może być spożywany przez osoby zmagające się z zaparciami. 

Zagrożenia związane ze spożywaniem maku

W maku znajduje się opium,  którego składową jest morfina. Jednak w odmianie przeznaczonej do spożycia jest jego znikoma ilość, dlatego w żaden sposób nie wpłynie na samopoczucie. Sięgając po potrawy z maku warto pamiętać, że ze względu na zawartość tłuszczu jest produktem wysokokalorycznym, jego 100g dostarcza 478kcal. Ponad to jest ciężkostrawny i niepolecany osobom mającym problemy trawienne.

Jak rozpoznać czy mak niebieski jest dobrej jakości?

Kupując mak w opakowaniu zawsze warto kupować produkt ekologiczny, który posiada zielony euroliść. W przypadku maku niebieskiego warto zwrócić także uwagę na kraj pochodzenia - najlepszy mak jest z Czech. Jak kupić dobry mak? Mak powinien być sypki, ziarenka powinny mieć kolor czarno-niebieski, a ziarenko po rozgryzieniu powinno mieć słodki posmak. Dobrej jakości mak niebieski powinien pachnieć makiem, a nie zjełczałym tłuszczem.

Mak w kuchni

Do czego użyć maku niebieskiego? W większości naszych domów, najwięcej maku spożywamy w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocnych, ponieważ to podstawowy dodatek do świątecznych deserów, takich jak: 

•    Makowiec
•    Seromak
•    Kutia
•    Kluski z makiem
•    Makiełki
•    Kluski z makiem
•    Moczka
•    Babka makowa
•    Strucla
•    Drożdżówki z makiem

Gotowe, wysoko przetworzone masy makowe, które często dodawane są do powyższych smakołyków, mogą zawierać niepożądane przez świadomych konsumentów dodatki. Dlatego zawsze lepiej jest przygotować masę makową samemu w domu, z wysokiej jakości maku i innych składników.

 



Źródło: marketbio.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska