Mak niebieski to najpopularniejsza odmiana maku. Najczęściej wykorzystuje się go w kuchni, jest świetną bazą świątecznych ciast i deserów. To składnik nie tylko łazanek, makowców czy kutii. Mak niebieski posiada działanie uspokajające, świetnie wpływa na układ pokarmowy oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Jakie właściwości i zastosowanie posiada niebieski mak i kto powinien z nich skorzystać?
Mak niebieski jest jedną z czterech odmian maku. Oprócz niego istnieje bowiem także mak biały, mak lekarski oraz mak polny. Spośród nich to niebieska odmiana maku charakteryzuje się najniższą zawartością alkaloidów – substancji o działaniu narkotycznym.
Najwięcej tego składnika zawiera z kolei mak leczniczy, zwany także orientalnym i to on jest bazą wykorzystywaną do produkcji niektórych rodzajów leków, jak morfina i kodeina, a także substancji o działaniu narkotyzującym. Mak niebieski ze względu na śladowe ilości alkaloidów może być więc bezpiecznie stosowany, gdyż jego działanie uspokajające jest bardzo delikatne i nie prowadzi do uzależnienia.
Jego właściwości prozdrowotne były człowiekowi znane już od czasów starożytnych. Już wtedy chętnie sięgano po mak nie tylko w celach kulinarnych, dla podkreślenia smaku oraz walorów estetycznych potraw, ale także ze względu na jego działanie terapeutyczne. Mak był bowiem uznawany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych specyfików uspokajających oraz obniżających ból, z których właściwości korzysta się po dziś dzień.
• mak niebieski (europejski)– najpopularniejsza odmiana maku wykorzystywana głównie w celach kulinarnych;
• mak biały– odmiana maku o delikatniejszym smaku, podstawowy składnik popularnych rogali marcińskich;
• mak lekarski (orientalny)– odmiana o dużej zawartości alkaloidów wykorzystywana do produkcji niektórych leków;
• mak polny– jego kwiaty są stosowane w celach ozdobnych, jest także składnikiem niektórych kremów.
W maku znajduje się opium, którego składową jest morfina. Jednak w odmianie przeznaczonej do spożycia jest jego znikoma ilość, dlatego w żaden sposób nie wpłynie na samopoczucie. Sięgając po potrawy z maku warto pamiętać, że ze względu na zawartość tłuszczu jest produktem wysokokalorycznym, jego 100g dostarcza 478kcal. Ponad to jest ciężkostrawny i niepolecany osobom mającym problemy trawienne.
Kupując mak w opakowaniu zawsze warto kupować produkt ekologiczny, który posiada zielony euroliść. W przypadku maku niebieskiego warto zwrócić także uwagę na kraj pochodzenia - najlepszy mak jest z Czech. Jak kupić dobry mak? Mak powinien być sypki, ziarenka powinny mieć kolor czarno-niebieski, a ziarenko po rozgryzieniu powinno mieć słodki posmak. Dobrej jakości mak niebieski powinien pachnieć makiem, a nie zjełczałym tłuszczem.
Do czego użyć maku niebieskiego? W większości naszych domów, najwięcej maku spożywamy w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocnych, ponieważ to podstawowy dodatek do świątecznych deserów, takich jak:
Gotowe, wysoko przetworzone masy makowe, które często dodawane są do powyższych smakołyków, mogą zawierać niepożądane przez świadomych konsumentów dodatki. Dlatego zawsze lepiej jest przygotować masę makową samemu w domu, z wysokiej jakości maku i innych składników.