Jaką rolę pełni magnez w organizmie?
Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków, potrzebnym do poprawnego funkcjonowania organizmu. Potocznie jest nazywany pierwiastkiem życia i odpowiada za poprawną pracę wielu układów:
- odpornościowego
- nerwowego
- mięśniowego
- krwionośnego
Do najważniejszych zadań pełniących przez magnez w naszym organizmie należy:
- łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz bóle menstruacyjne
- poprawia trawienie,
- poprawia pamięć i myślenie,
- poprawia pracę szarych komórek,
- hamuje powstawanie kamieni w nerkach,
- pomocny w procesie budowy kości i zębów w połączeniu z witaminą D i wapniem
- zmniejsza ryzyko cukrzycy i depresji,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- reguluje pracę tarczycy,
- zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej, arytmii i zawału serca,
- pomocny przy leczeniu astmy,
Magnez bardzo mocno oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego:
- osoby z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) - mają obniżony poziom tego pierwiastka, dlatego warto rozważyć jego suplementacje
- wpływa na regulacje poziomu melatoniny - hormonu, który reguluje rytm dobowy czuwania i snu oraz kwasu gamma-aminomasłowego odpowiadającego z wyciszenie układu nerwowego;
- redukuje poziom znużenia oraz zmęczenia psychicznego i fizycznego;
- aktywuje nasz układ przywspółczulny – to on pomaga nam się uspokoić i zrelaksować
- jest kluczowym elementem w produkcji serotoniny – czyli hormonu odpowiedzialnego za nasz dobry nastrój i poczucie spokoju;
- poprawia pamięć i koncentrację;
Zapotrzebowanie na magnez
Suplementacja magnezem jest zawsze uzależniona od płci, wieku i stanu fizycznego. Dzienna dawka u dorosłych kobiet wynosi ono około 300-320 mg, a u mężczyzn między 400-420 mg na dobę. Z kolei u kobiet w ciąży wzrasta zapotrzebowanie i wynosi 360-400 mg dziennie. Osoby uprawiające sport to nawet 500-600 mg na dobę.
Zapotrzebowanie na magnez u dzieci:
- do 6. miesiąca życia – 30 mg,
- od 6. do 12. miesiąca życia – 70 mg,
- od 1. do 3. roku życia – 80 mg,
- od 4. do 9. roku życia – 130 mg,
- od 10. do 12. roku życia – 240 mg,
- dziewczęta od 13. roku życia – 360 mg,
- chłopcy od 13. roku życia – 410 mg
Objawy niedoboru magnezu
Niedobór magnezu wiąże się z konsekwencjami zdrowotnymi dla naszego całego organizmu. Braki mogą doprowadzić do tzw. tężyczki, czyli nadpobudliwości nerwowo – mięśniowej, które objawiają się skurczami, zaburzeniami czucia, drganiem mięśni czy drętwieniem.
Objawy niedoboru magnezu:
- kruchość włosów i paznokci
- zmniejszenie odporności
- bóle i zawroty głowy, migrena
- kołatanie oraz zaburzenia rytmu serca
- ogólne osłabienie, przewlekłe zmęczenie, zawroty, omdlenia
- nerwowość, rozdrażnienie, nadpobudliwość
- problem ze snem - krótki, przerywany, problemy z zaśnięciem
- skurcze łydek, skurcze mięśni,
- drganie powiek, drżenia i mrowienia kończyn, powiek i warg
- pogorszeniem samopoczucia,
- nadciśnienie tętnicze
- spadki nastroju, stany lekowe oraz depresyjne
- utrata apetytu
- szybkie męczenie
Organizm, który potrzebuje magnezu, a jego brak utrzymuje się przez dłuższy czas, wówczas możemy mieć do czynienia z przewlekłym niedoborem magnezu.
Symptomy długotrwałego braku magnezu:
- astma oskrzelowa,
- nadciśnienie,
- miażdżyca,
- arytmia,
- cukrzyca typu II,
- depresja
- insulinooporność,
Produkty bogate w magnez
Magnez dobrze przyswajalny jest z pożywienia, dlatego tak ważna jest dieta bogata w magnez, gdyż to ona pomaga utrzymać prawidłowe stężenie w organizmie.
Dobre źródła magnezu to:
- mleko, jaja, sery żółte,
- warzywa: szpinak, brokuły, natka pietruszki, marchew, pietruszka, jarmuż, rukola, koperek, botwina, szczaw,
- orzechy i nasiona: migdały, orzechy laskowe, orzeszki pini, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje, daktyle, pestki dyni, pestki słonecznika,
- rośliny strączkowe: groch, fasola biała, fasola szparagowa, ciecierzyca, bób, soczewica;
- produkty zbożowe: kasza gryczana, kasza jęczmienna, otręby owsiane, płatki owsiane, ryż brązowy, chleb żytni, chleb graham, komosa ryżowa(quinona);
- wysoko zmineralizowana woda
- banany
- ciemne pieczywo
- owoce morza, łosoś, makrela
- płatki owsiane,
- kakao, czekolada
- awokado, figi;
- wątróbka
- soja
W jakiej postaci najlepszy jest magnez?
Nie każdy magnez na półkach sklepowych, czy aptecznych będzie miał odpowiednią wchłanialność.
Węglan, tlenek lub chlorek magnezu są solami nieorganicznymi i to właśnie one słabo wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Zazwyczaj są po prostu wydalane z organizmu.
Najlepiej przyswajalne związki magnezu to mleczan magnezu, cytrynian magnezu i asparaginian magnezu, glukonian magnezu. Są to sole bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu łatwo wchłaniają się one w jelicie cienkim.
Suplementacja magnezu czy jest potrzebna?
Jeżeli nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana to rzadko może dojść do niedoborów tego pierwiastka. Mogą pojawić się jednak problemy z jego przyswajalnością poprze np.:
- alkohol,
- biegunki
- spożywanie preparatów odwadniających
Na niedobór magnezu najczęściej są jednak narażone osoby, które:
- wykonują intensywną pracę fizyczną lub umysłową,
- żyją w stresie,
- stosują diety odchudzające
- kobiety przyjmujące doustną antykoncepcję hormonalną,
- kobiety w ciąży
- w czasie menopauzy
Czasem wystarczy zwiększenie magnezu w diecie, jednak, jeśli to nie pomorze warto sięgnąć po suplementy.
Kiedy mamy nadmiar magnezu w organizmie?
W czasie dodatkowej suplementacji magnezu bardzo rzadko dochodzi do przedawkowania. Pierwiastek ten jest bardzo szybko i dobrze usuwany z naszego organizmu przez nerki.
Wyjątkiem są wyłącznie pacjenci z niewydolnością nerek.
Przyjmowanie magnezu w dużych ilościach może powodować biegunkę i odwodnienie.
Co może wypłukiwać magnez z organizmu?
Istnieją czynniki, które osłabiają wchłanianie przez organizm magnezu i go wypłukują, nawet gdy w codziennej diecie jest go bardzo dużo.
Do tych czynników należą m.in.:
- środki nasenne i uspakajające
- suplementy diety zawierające wapń;
- antybiotyki (tetracykliny);
- spożywanie dużej ilości alkoholu, który zwiększa wydalanie magnezu z moczem;
- nadużywanie kawy;
- środki moczopędne;
- neuroleptyki;
- doustne środki antykoncepcyjne;
Magnezu nie przyswoimy również przy problemach ze stanem zapalnym jelit.
Na niski poziom magnezu mogą wpływać produkty, które zawierają w swoim składzie kwas fosforowy oraz fosforany takie jak: coca-cola, pepsi czy napoje energetyczne. Na przyswajalność magnezu ma wpływ również dieta redukująca oraz eliminująca np. wysokobiałkowa.
Kiedy suplementować magnez – rano czy wieczorem?
Magnez należy zażywać zawsze po jedzeniu najlepiej godzinę lub dwie godziny po posiłku. Ważne jest przy tym, aby odpowiednią dawkę tego pierwiastka przyjąć w ciągu dnia.