Fani pizzy na całym świecie dzielą się na tych, którzy zjadają brzegi ciasta i tych, którzy zostawiają je zostawiają niedojedzone. Tymczasem wbrew wcześniejszym teoriom przypalone brzegi pizzy nie są rakotwórcze. Aby to udowodnić naukowcy przeprowadzili gruntowne badania. Według ekspertów neapolitańska pizza pieczona w piecu na drewno, na której brzegach pojawiają się zwęglone kawałki, jest bezpieczna dla zdrowia.
Najnowsze ustalenia specjalistów w dziedzinie bezpieczeństwa żywności przedstawiono podczas sympozjum „Pizza neapolitańska między tradycją a innowacją”, zorganizowanego przez Akademię Georgofili z Florencji.
Pizza neapolitańska jest bezpieczna, nie wywołuje problemów, gdy jej części są przypalone.
Przytoczył wyniki badań przeprowadzonych przez grupy naukowców z uniwersytetów w Neapolu i Viterbo. Wskazują one na niską ilość akrylamidu, czyli organicznego związku chemicznego, który może powstawać w wysokiej temperaturze i przyczyniać się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego.
Niewielka ilość tego związku w części pizzy najbardziej poddanej działaniu wysokiej temperatury wynika z bardzo krótkiego czasu jej pieczenia w piecu na drewno- wyjaśnili eksperci. Średnia długość pieczenia w temperaturze 450 stopni wynosi około 90 sekund. Ponadto, jak zaznaczono, przypaleniu ulega maksimum 3 procent powierzchni.
A zatem możemy stwierdzić z całą pewnością, że pizza neapolitańska jest bezpiecz na.