Tradycyjna lemoniada cytrynowa
Składniki
- 4-5 cytryn
- 1 szklanka cukru
- 1,5 litra wody
- lód (opcjonalnie)
- plasterki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wyciskamy cytryny i do soku dodajemy cukier. Mieszamy. Dolewamy wody do połączenia się składników. Można dodać lód. Do słoika z lemoniadą możemy dodać plasterki cytryny do dekoracji.
Lemoniada z truskawek
Składnik
- 700 g truskawek, świeżych
- 80 g miodu
- 100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 2 szt.)
- 750 g wody mineralnej, gazowanej, schłodzonej lub 750 g wody mineralnej, niegazowanej, schłodzonej
- 5 g liści mięty pieprzowej, świeżych
Sposób przygotowania
Truskawki, miód i sok z cytryny razem zmiksować np. za pomocą blendera.
Dodać wodę mineralną i miętę, wymieszać. Lemoniadę przelać do wysokiego dzbanka. Można dodać kostki lodu.
Lemoniada z arbuza
Składniki
- 600 g miąższu arbuza, bez pestek, pokrojonego na kawałki
- 1 cytryna, ekologiczna, ze skórką, przekrojoną na pół
- 30 - 50 g syropu z agawy
- 20 kostek lodu
- 1 l wody mineralnej, niegazowanej
- liście mięty, świeże, do dekoracji
Przygotowanie
Miąższ z arbuza wraz z cytrynę i syropem z agawy, zmiksować blenderem.
Dodać wodę, wymieszać. Można przerzedzić przez sitko. Na koniec dodać lód.
Lemoniadę podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną listkami mięty.
Lemoniada fiołkowa
Składniki
- 1 cytryna ze skórką, przekrojona na pół, plus 4 plastry do dekoracji
- 750 ml wody mineralnej, niegazowanej, schłodzonej
- 150 ml syropu z fiołków
- 10 - 12 kostek lodu
- kwiaty fiołka wonnego, do dekoracji
Sposób przygotowania
Do wody dodać sok z wyciśniętej cytryny i syrop z fiołków. Wymieszać. Możan dodać kostki lodu. Lemoniadę fiołkową podawać udekorowaną plastrami cytryny i kwiatami fiołka.
Źródło: niezalezna.pl
#lemoniada
#przepis na lemoniadę
#jak wykonać lemoniadę
#tradycyjny przepis na lemoniadę
Mariola Łukawska