Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Lifestyle

Kwas DHA – zapotrzebowanie, źródła i jego właściwości

Każdy organizm potrzebuje różnych substancji, aby rozwijać się i funkcjonować zdrowo. Ważną rolę odgrywają tutaj tłuszcze, a szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6.

Właściwości kwasu DHA i dlaczego jest aż tak ważny?

Kwas DHA posiadała działanie ochronne przeciwko tzw. stresowi oksydacyjnemu neuronów. Stres powoduje powstawanie wolnych rodników, które są cząsteczkami szkodliwymi dla komórek. Przewlekły stres oksydacyjny zwiększa ryzyko obumierania neuronów w przebiegu procesu apoptozy (śmierci komórek).

Niedobór DHA może zwiększać ryzyko występowania: 

  • chorób neurodegeneracyjnych
  • chorób psychicznych
  • obniżenia zdolności poznawczych - takich jak pamięć, kojarzenie faktów

Należy tutaj zaznaczyć, że kwasy omega-3, a więc także DHA mają korzystne działanie na gospodarkę lipidową. Obniżają one zły cholesterol we krwi (głównie z frakcji LDL), a podnoszą stężenie „dobrego cholesterolu” (HDL). 

Kwas DHA obniża również napięcie ścian naczyń krwionośnych, co powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego we krwi.

DHA zwiększa również wchłanianie wapnia, dzięki czemu działa pozytywnie na tkankę kostną. Dodatkowo pomaga utrzymać prawidłowe poziomy „złego” i „dobrego” cholesterolu w organizmie i wspomaga pracę układu krążenia, układu odpornościowego. Co ciekawe wspomaga również stan naszych włosów i paznokci.

Kwas DHA a ciąża

W okresie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na wszystkie witaminy, a ich niedobory mogą wpływać na płód. Kwas DHA jednak pełni szczególną rolę w okresie ciąży.

Do prawidłowego wzrostu płód potrzebny jest kwas omega-3. Odpowiada on za prawidłowy rozwój mózgu i wzroku. Odpowiednie stężenie kwasu DHA zmniejsza również ryzyko wystąpienia powikłań położniczych.

Odpowiednia suplementacja kwasem DHA może zapobiec rozwojowi stanu przedrzucawkowego, czyli zatrucia ciążowego. Dodatkowo przyczynia się do obniżenia prawdopodobieństwa porodu przedwczesnego. 

Kwasy DHA są bardzo ważne w pierwszych latach życia dziecka, gdy dochodzi do gwałtownego rozwoju mózgu.

Jakie są źródła kwasu DHA?

Źródłem DHA są przede wszystkim tłuste ryby morskie i owoce morza, np.: 

  • tuńczyk, 
  • łosoś atlantycki, 
  • dorsz atlantycki, 
  • makrela, 
  • halibut, 
  • sardynki,  
  • małże, 
  • krewetki

Inne produkty zawierające kwas DHA to: 

  • algi morskie, 
  • orzechy, 
  • oleje roślinne (lniany, sojowy, rzepakowy), 
  • siemię lniane
Źródło: niezalezna.pl