Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Kurkumina – właściwości i zastosowanie

Kurkuma to roślina powszechnie uprawiana w Indiach, Tajlandii, Chinach czy Wietnamie. Wykorzystuje się ją głównie jako przyprawę oraz barwniki w przemyśle spożywczym. Kurkumina to cenny składnik ze względu na swoje właściwości lecznicze, ma także szerokie zastosowanie w medycynie oddziałując zarówno na pojedyncze tkanki, jak i cały organizm. Jakie właściwości ma kurkumina? 

zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com/@stevepb

Kurkumina – czym jest?


Kurkumina, czyli żółty pigment, występuje głównie w kurkumie - roślinie z rodziny imbirowatych, najlepiej znana jest wszystkim jako przyprawa stosowana w kuchni indyjskiej. Kurkumina to polifenol o silnych właściwościach przeciwzapalnych oraz zdolności do zwiększania ilości wytwarzanych przez organizm antyoksydantów. Jednak kurkumina jest słabo wchłaniana podczas trawienia, dlatego producenci stworzyli wiele różnych preparatów poprawiających jej biodostępność. 

 

Kurkumina a kurkuma


Czy kurkuma i kurkumina to te same pojęcia? Skojarzenie kurkuminy z kurkumą jest jak najbardziej zasadne. Kurkumina jest bowiem pozyskiwana z kłączy ostryżu długiego zwanego kurkumą lub szafranem indyjskim. Tak więc kurkumina to jeden ze związków chemicznych, które występują w korzeniu kurkumy. Kurkumina to jeden z najbardziej aktywnych związków w kłączach ostryżu, gdzie jej zawartość to ok. 5–10% suchej masy. Niektóre badania sugerują, że sama kurkuma ma zalety, których nie ma sama kurkumina, natomiast to wymaga dalszych badań. 

Jeśli kurkuma ma stanowić cel leczniczy, musi być przyjmowana w dużych ilościach, co nie jest zalecane. W ten sposób organizmowi dostarczana jest spora ilość, która może oddziaływać, ale może także stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia. Przy przedawkowaniu kurkumy mogą pojawić się objawy niepożądane, jak biegunka, nudności, problemy z żółcią, ból głowy czy wysypka. Natomiast kurkuma w małych ilościach jest całkiem bezpieczna i nie powoduje działań niepożądanych. W związku z tym producenci leków i suplementów diety zaczęli wydobywać z kurkumy – kurkuminę, która ma szerokie zastosowanie lecznicze.

Kurkumina – właściwości

Jakie właściwości posiada kurkumina?  Wśród potwierdzonych właściwości kurkuminy wymienia się:

  • działanie immunomodulujące,
  • właściwości przeciwdepresyjne,
  • działanie przeciwzapalne,
  • środek przeciwwirusowy,
  • przeciwutleniacz,
  • właściwości przeciwnowotworowe.

Kurkumina wspiera także procesy pozytywnie oddziałujące na pojedyncze komórki i cały organizm. Dzięki temu: 

  • zapobiega stanom zapalnym,
  • zmniejsza poziomy cholesterolu we krwi, 
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • może zmniejszać objawy zespołu jelita drażliwego i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,
  • zmniejsza dolegliwości we wrzodach żołądka,
  • ma działanie przeciwdepresyjne,
  • zwalcza bakterie, wirusy i grzyby,
  • pomaga w utrzymaniu zdrowia i elastyczności stawów,
  • zmniejsza ból w chorobach stawów,
  • przyspiesza gojenie się ran, 
  • wspomaga leczenie alergii,
  • zmniejsza objawy choroby Alzheimera,
  • działa ochronnie na wątrobę,
  • pobudza wydzielanie żółci.

Mimo wielu korzyści, kurkumina jest słabo przyswajalna w formie doustnej.  Aby skorzystać z jej właściwości warto łączyć kurkuminę z ekstraktem z owoców czarnego pieprzu. W jego składzie znajduje się piperyna, która pomaga poprawić wchłanialność przyprawy do krwioobiegu. Często suplementy diety dostępne na rynku mają właśnie takie połączenie, w celu poprawy przyswajalności kurkuminy.

Kurkuma – przeciwwskazania

Kurkuma, a w niej kurkumina, ma pewne ograniczenia stosowania. Kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ze względu na działanie pobudzające pracę macicy, co może prowadzić w skrajnych przypadkach do poronienia. Dlatego zawsze warto skonsultować się z lekarzem, w przypadku stosowania suplementacji czy leków. 

Ponadto kurkuma wzmaga również działanie leków przeciwzakrzepowych, a u chorych na kamicę żółciową zwiększa odczuwanie bólu. Natomiast zbyt duże dawki kurkuminy mogą wywoływać biegunki, nudności oraz inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

 



Źródło: aptekaolmed.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska