Złoty proszek zamknięty w torebkach znajdziemy prawie w każdej kuchni. W ostatnim czasie kurkuma, bo to o niej mowa zyskała na popularności. Przyprawa, która przywędrowała do nas z dalekiego wschodu została u nas na stałe. Ostanie badania nad tą cudowną przyprawą dowodzą wielu prozdrowotnym działaniom.
Kurkuma to roślina, która rośnie głównie w Indiach, Chinach, a także w Azji Południowo-Wschodniej: na terenach Indonezji, Wietnamu, Filipin i Tajlandii.
Kurkuma jest żółta, a ten kolor nadają jej kurkumina. Stanowi ona 2-5% przyprawy i jest mało toksyczna dla ludzi, więc można śmiało używać jej na co dzień, jako przyprawę lub do barwienia potraw.
Kurkumina wspiera także procesy pozytywnie oddziałujące na pojedyncze komórki i cały organizm.
Kurkumina jest słabo przyswajalna w formie doustnej, mało absorbuje się z jelita i zanim dotrze do krwioobiegu jest metabolizowana w wątrobie. Aby całkowicie skorzystać z jej właściwości należy połączyć kurkuminy z czarnym pieprzem.
W składzie pieprzu znajduje się piperyna, która poprawia wchłanialność przyprawy do krwioobiegu.
W przemyśle spożywczym kurkuma chętnie wykorzystywana jest jako składnik curry, panierki np. do ryb, musztard lub masła.
Złote mleko na napój, który wspaniale sprawdza się przy wychłodzeniu, infekcjach, obniżeniu nastroju, depresji, bezsenności czy słabej energii życiowej.
Do sporządzenia złotego mleka dobrze mieć pastę z kurkumy, którą przechowujemy w lodówce. Można również złote mleko przygotowywać na bieżąco bez pasty z kurkumy.
Składniki:
Składniki mieszamy ze sobą w rondelku na małym ogniu ok. 5 minut. Ciągle mieszamy drewnianą łyżką. Nie gotujemy. Połączone składniki podczas mieszania mają uzyskać konsystencję pasty. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.
Do rondelka wlewamy szklankę napoju roślinnego. Następnie dodajemy pół łyżeczki imbiru, oleju kokosowego, a następnie podgrzewamy. Kiedy płyn będzie już bardzo ciepło wsypujemy 2 łyżeczki kurkumy i mieszamy. Gorący napój przelewamy do kubka i dodajemy szczyptę pieprzu. W razie konieczności można posłodzić miodem, jednak napój musi mieć wówczas mniej niż 60 stopni C.
Pamiętaj, aby nie gotować mleka, żeby przyprawy nie straciły swoich właściwości.
Podgrzewamy mleko najlepiej napój mleczny lub mleczko kokosowe. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę pasty z kurkumy. Mieszamy i na koniec możemy dodać swoje ulubione dodatki: szczypta cynamonu, gała muszkatołowa, kardamon oraz koniecznie szczypta pieprzu. To właśnie dzięki niemu kurkuma lepiej będzie się wchłaniała w naszym organizmie. Możemy dodatkowo posłodzić miodem jednak mleko nie może przekraczać temperatury 60 stopni C.
1/2 łyżeczki pasty z kurkumy i 1 łyżeczkę zmielonych ziaren kolendry zalać szklanką wrzącego mleka. Odstawić na 20 min.
Po przecedzeniu dodać łyżeczkę miodu, ½ łyżeczki prawdziwego masła (najlepiej ghee lub oleju kokosowego) i szczypta pieprzu.
Pijemy 3–4 razy dziennie po ½ szklanki, a dzieci po 100 ml.