Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. To sezonowe warzywo jest bardzo zdrowe i pożywne. Ma dziesiątki zastosować w kuchni, można przygotować ją zarówno na słono czy słodko. Jej smak nieustannie zachwyca pysznym i delikatnym smakiem. Makaronowa, piżmowa, hokkaido, mandaryn, francuska, delica… sprawdź, do czego najlepiej wykorzystać każdą z nich.
Czy dynia to warzywo? Wbrew naszemu przekonaniu – nie. Tak właściwie to jagoda, z punktu widzenia biologicznego, więc dynia jest owocem.
Jakie są odmiany dyń? Wyróżnia się 18 gatunków tej rośliny. Część z nich są przez nas znane i powszechwne, inne zaś nieco bardziej niszowe. Największą popularnością cieszą się:
W obrębie klasyfikacji gatunkowej występują dalsze podziały.
Jaka dynia jest najlepsza? W kwestii smaku, wszystko jest kwestią gustu. Warto tu zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany dyń są jadalne. Część tego typu roślin to dynie dekoracyjne. Niemniej, w ogólnym zarysie przyjmuje się, że rośliny niejadalne mają mniej miąższu, a ten który jest, bywa bardziej gorzki.
Czy dynie ozdobne są trujące? Mogą być. Laikowi często trudno jest je rozpoznać. Za wyczuwalną goryczkę odpowiada niekiedy kukurbitacyna - toksyczny alkaloid, mający chronić te rośliny przed pasożytami, ale też będący szkodliwy dla człowieka.
Jak wydrążyć dynię? Jak kroić dynię, a także jak szybko i łatwo obrać z twardej skóry?
Przygotowanie dyni do dalszej obróbki najlepiej jest zacząć o przekrojenia na pół lub pocięcia na kilka większych fragmentów. Dzięki temu jej wnętrze będzie można wydrążyć dużą łyżką, pozyskując pestki do dalszego wykorzystania.
Po dokonaniu fragmentacji, następuje obieranie dyni ze skórki - można to zrobić nożem, albo specjalną skrobaczką.
Jak przygotować dynię na Halloween? W tym przypadku należy odciąć niewielki fragment w górnej części, a przez powstały w ten sposób otwór wyłuskać łyżką miąższ z pestkami. Na koniec pozostaje jedynie wycięcie charakterystycznych oczu i zębów w pozostałej skorupie.
Czy można jeść dynię w skórce? Są dynie, które można jeść bez obierania. Ze względu na bardzo cienką skórkę, można tego nie robić w przypadku odmiany piżmowej. Nie trzeba też zdejmować skóry z dyni Hokkaido.
Dynia daje nam wiele miejsca do popisu jeśli chodzi o kuchnię. Bogata w błonnik, magnez, potas, cynk oraz selen a zarazem niskokaloryczna dynia jest doskonałą propozycją do naszej sezonowej karty. Będzie świetnie współgrać z mięsem, warzywami i ziołami. Przygotujesz z niej wiele potraw: zupę, placki, ciasto, makaron, przetwory. Do każdego dania możesz wykorzystać różne gatunki, grając smakiem na wiele sposobów.
Aby podkreślić smak, warto zadbać o dodatki. Jakie przyprawy do dyni nadają się najlepiej? Na słodko idealnie sprawdzą się:
Inny zestaw będzie dobrym rozwiązaniem przy daniach ostrych lub wytrawnych:
Istnieje wiele sposobów obróbki dyni. W zależności od potrzeb i przepisu może ona być:
Pieczona dynia jest wyjątkowa, zwłaszcza jeśli zostanie odpowiednio przyprawiona. Aby uzyskać właściwy efekt, kroi się ją w plastry lub drobną kostkę i polewa oliwą.
Całość przygotowuje się w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 220 stopni.
Nadają się do tego celu różne odmiany dyni, choć wiele osób ze względu na kompaktowe rozmiary i miękką skórkę, którą można w takim przypadku zostawić, wybiera Hokkaido.
Ciekawym pomysłem jest ukiszenie dyni - przybiera ona wówczas nietypowy słodko-kwaśny smak. W tej roli dobrze się sprawdzają odmiany piżmowe, które są wąskie, a w dodatku nie wymagają obierania ze skórki. Po pocięciu w poprzeczne plastry, krążki mieszczą się w słoiku, a skóra pozwala zachować ich formę.Dla smaku można dodać imbir i rozmaryn, całość zalewa się wodą z solą i odstawia na kilkanaście dni.