Kolagen jest jednym z najważniejszych składników organizmu, który jest odpowiedzialny za gęstość, jędrność oraz elastyczność skóry. Z jego pomocą komórki w naszym organizmie bezustannie odnawiają się. Niestety, z biegiem lat tracimy zdolność do naturalnej produkcji kolagenu. Coraz częściej mówi się o kolagenie, zarówno w kontekście kosmetyków, jak i suplementów diety. Nie każdy jednak wie dlaczego warto brać kolagen.
Kolagen to produkowane przez organizm białko, stanowiące około 30% wszystkich białek ludzkich, a jednocześnie będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Kolagen to naturalna substancja występującą w organizmie człowieka. Kolagen jest swoistym spoiwem, które łączy ze sobą komórki – jest on budulcem skóry, kości, zębów, ścięgien, chrząstek, naczyń krwionośnych czy rogówek oka.
Kolagen nie bez powodu nazywany jest białkiem młodości – substancja ta wspomaga między innymi:
Kolagen odpowiada za elastyczność, jędrność oraz nawilżenie skóry. Niestety wraz z wiekiem tracimy zdolność do jego wytwarzania. Najszybciej zauważalnym objawem niedoboru kolagenu jest utrata jędrności, brak elastyczności, suchość skóry i widoczne zmarszczki. Z tego samego powodu powstaje również cellulit oraz rozstępy.
Wytwarzanie kolagenu głównie maleje wraz z wiekiem, dlatego osoby starsze są szczególnie narażone na jego niedobory oraz skutki tych braków.
Ponadto włókna kolagenowe tracą swoją elastyczność i ulegają rozpadowi także pod wpływem wzmożonej aktywności fizycznej. Dlatego też osoby intensywne i regularnie ćwiczący mogą, mimo dobrej kondycji i wieku, odczuwać zmniejszenie poziomu kolagenu poprzez dłuższą regenerację mięśniową.
Objawy niedoboru kolagenu można podzielić na dwa główne rodzaje:
Suplementacja kolagenem to doskonałe rozwiązanie na jego zwiększenie. Ważnymi kryteriami, jakimi należy się kierować przy doborze preparatu, są typ i klasa kolagenu. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje kolagenu:
Do wyboru mamy różne preparaty:
Poziom kolagenu jest uzależniony także od stosowanej diety. Kolagen znajdziemy między innymi w:
Choć produkty te zawierają kolagen to nie należy spożywać ich w nadmiarze. Produkty te są szczególnie polecane osobom chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów. Produkty bogate w kolagen to produkty pochodzenia zwierzęcego o dużej zawartości tłuszczu, które mogą przyczyniać się do wzrostu stężenia cholesterolu i mogą działać szkodliwie na układ krwionośny. Kolagen znajdziemy także w produktach zawierających koenzym Q10 – roślinach strączkowych, rybach i kiełkach pszenicy. Swoją dietę warto także urozmaicić o produkty bogate w witaminę C, zwiększającą produkcję kolageny jednocześnie ujędrniając skórę, oraz produkty bogate w witaminę E, przeciwdziałającą sieciowaniu i sztywnieniu włókien kolagenowych.