Kiwi to owoc, który obok warzyw stanowi skarbnicę witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Posiada liczne właściwości, jak działanie przeczyszczające czy odchudzające. Znany jest już od setek lat. Jednak nie wszystkie osoby mogą się przekonać o działaniu tego egzotycznego owocu. Kiwi może być bowiem przyczyną alergii. Jakie wartości posiada kiwi? Dlaczego należy go spożywać i jakie korzyści niesie to dla organizmu?
Kiwi jest owocem spożywanym powszechnie w naszym kraju. W sklepach możemy go znaleźć właściwie przez cały rok, a dojrzewają na przełomie października i listopada. Ze względu na dużą wytrzymałość, można go przechowywać przez dłuższy czas. Charakteryzuje się zielonym kolorem w środku o kwaśnym smaku. W przypadku bardziej dojrzałych owoców jest już lekko słodkie. Istnieje wiele odmian kiwi, a najbardziej znany jest rodzaj „Hayward” i „Bidan”. Głównymi producentami tych owoców jest Nowa Zelandia, Kanada, USA, Japonia oraz Francja.
Kiwi to małe owoce, które mają dużo smaku i wiele korzyści zdrowotnych. Ich zielony miąższ jest słodki i kwaśny. Jest również pełen składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina E, kwas foliowy i potas. Mają też dużo przeciwutleniaczy i są dobrym źródłem błonnika. Ile kalorii ma kiwi?
Owoce kiwi są dobrze znane ze swojej wysokiej zawartości witaminy C – 53 mg w kiwi – więcej niż w tej samej ilości pomarańczy. Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest odpowiedzialna za wzrost i naprawę tkanek organizmu oraz wsparcie układu odpornościowego.
Oprócz witaminy C kiwi zawierają dużą ilość witaminy K. Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która reguluje krzepnięcie krwi, metabolizm i poziom wapnia we krwi.
Miedź jest składnikiem odżywczym, który współdziała z żelazem, tworząc czerwone krwinki, wspiera zdrowe kości, nerwy i funkcje odpornościowe oraz pomaga we wchłanianiu żelaza. Miedź jest powszechnym składnikiem odżywczym kiwi i stanowi 14 proc. zalecanego dziennego spożycia.
Owoce kiwi zawierają również rozsądne ilości witaminy E, kwasu foliowego, potasu i błonnika pokarmowego.
Regularne jedzenie owoców kiwi ma niezwykle pozytywny wpływ dla zdrowia człowieka.
Wybierając kiwi, warto przytrzymać je kciukiem i delikatnie nacisnąć - te, które mają najsłodszy smak, delikatnie ulegną naciskowi. Warto zrezygnować z zakupu tych bardzo miękkich, pomarszczonych czy uszkodzonych. Kiwi są zwykle dostępne przez większą część roku.
Owoce kiwi dojrzewają od kilku dni do tygodnia w temperaturze pokojowej, z dala od światła słonecznego lub ciepła. Umieszczenie owoców w papierowej torebce z jabłkiem, bananem lub gruszką pomoże przyspieszyć ich proces dojrzewania. Dojrzałe kiwi można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
Kiwi w smaku są bardzo pysze, dlatego można je spożywać jak jabłko. Surowy owoc można obrać i pokroić, albo zjeść miąższ łyżeczką po uprzednim przekrojeniu na pół. Można również spożywać kiwi wraz ze skórką, która jest bardzo cienka i pełna składników odżywczych i błonnika. Zaś meszek znajdujący się na skórce możesz zetrzeć przed jedzeniem.
Kiwi można również spożywać w postaci przetworzonej (w puszkach, mrożone lub liofilizowane), lecz nie powinno się dodawać ich do galaretki ze względu na enzymy, które sprawią, że galaretka nie stężeje.
Kiwi można stosować do:
Kiwi jest owocem, który z natury jest bezpieczny. Jednakże może powodować reakcję alergiczną. Objawy alergii na kiwi obejmują swędzenie gardła, obrzęk języka, trudności w połykaniu, wymioty i pokrzywkę. Ryzyko wystąpienia alergii na kiwi wzrasta, jeśli jesteś również uczulony na orzechy laskowe, awokado, figi.