Karp to główny bohater wigilijnego stołu, zwykle jadany raz w roku. Jedzenie ryb w Polsce nie jest dość popularne, zwłaszcza karp. Albowiem karp ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Dzięki temu wspaniale wpływa na nasze zdrowie. Jakie właściwości ma karp? Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o najpopularniejszej rybie okresu Bożego Narodzenia.
Bez wątpienia ryby stanowią ważny element naszej diety. Związane jest to z tym, że dostarczają nam wysokojakościowego białka i przede wszystkim zawierają niezwykle pożądane kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 oraz witaminę D. Składniki te często stanowią deficytowy składnik naszej diety, a ich niedobory w sposób przekrojowy negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu. O ile niektóre (takie jak łosoś, węgorz czy makrela) dostarczają ich naprawdę sporo, o tyle inne (np. panga, tilapia), są ich niemal całkowicie pozbawione.
Polacy w ciągu roku zjadają około 20 ton karpia. W Polsce najbardziej znany jest karp królewski. To odmiana wyhodowana w Polsce. Zwana jest także lustrzeniem lub karpiem galicyjskim. Karp może osiągnąć rozmiary nawet do 1 metra i wagę do 30 kg (choć rzadko zdarzały się i cięższe osobniki).
Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych. Zawartość tłuszczu w tuszy tej ryby wynosi średnio od 5 do 6%. Dominują głównie kwasy jednonienasycone, a dalszej kolejności kwasy nasycone i na końcu – wielonienasycone z rodziny omega 3 i omega 6, łącznie w 100g ryby jest około 0,7 do 1g. Z punktu widzenia dietetycznego najważniejsze są kwasy omega 3, gdyż to tych właśnie jemy zbyt mało. Ich zawartość w karpiu wynosi około 200 – 300mg. Istotne znaczenie w kwestii zawartości tłuszczu i poszczególnych kwasów tłuszczowych ma to czym ryba była karmiona.
Niestety, karp jak wiele innych ryb dennych może zawierać więcej metali ciężkich i dioksyn. Ich ilości nie są jednak tak duże, by zrezygnować z jego spożycia. Karp, co prawda nie należy do ryb zalecanych dla kobiet w ciąży, jednak dietetycy włączają go do grupy dopuszczalnych.
Po pierwsze, warto wracać do tych samych sprzedawców, którzy zostali już przez nas sprawdzeni. Ponadto dobra ryba nie powinna być na wpół żywa. Najlepsze w smaku karpie ważą około 2 kg. Większe mogą być zbyt tłuste, mniejsze – zbyt ościste albo niedostatecznie karmione. U świeżego karpia brzuch będzie krągły. Przyjrzyjmy się też jego oczom. Zdrowy karp będzie miał wypukłe, błyszczące, wyraziste oczy. Jeżeli są mętne, to źle świadczy o jakości ryby. Mięso - powinno być sprężyste i zwarte, a skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby.
Wiele osób nie lubi jeść karpia ze względu na posmak mułu, jaki ma jego mięso. Kolejne pokolenia wypracowały skuteczne sposoby pozbywania się tego nieprzyjemnego aromatu. Pierwszy polega na zalaniu ryby mlekiem i pozostawienie jej w tej kąpieli przez kilka godzin w lodówce. Drugi wymaga otoczenia mięsa talarkami cebuli i oprószenia go majerankiem, a następnie odstawienia do lodówki na kilka godzin.