Zamach antydemokratyczny. Ryszard Kalisz i postkomunistyczna hydra » CZYTAJ TERAZ »

Jesz dużo w czasie świąt? Uważaj! Przejadanie się jest groźne dla zdrowia

Święta Wielkanocne poza religijnym aspektem kojarzą się również z rodzinnymi spotkaniami i suto zastawionym stołem. To właśnie po świętach do lekarzy najczęściej zgłaszają się pacjenci z objawami przejedzenia. Specjaliści podkreślają, że choć w tym szczególnym czasie musimy sobie wszystkiego odmawiać, jednak warto pamiętać, że brak umiaru podczas świątecznego biesiadowania może doprowadzić do przykrych dla zdrowia konsekwencji.

Zdjęcie autorstwa cottonbro studio z Pexels
Przejadanie się może prowadzić nie tylko do niestrawności objawiającej się bolesnym skurczem jelit, uczuciem pieczenia w przełyku i żołądku, wzdęciami czy uczuciem przepełnienia. To też pierwszy krok do rozwoju nadwagi i otyłości, które są prawdziwą plagą XXI w. Cierpią na nie osoby młode, a co najgorsze – dzieci, których dzienną dietę stanowią słodycze i fast foody (z pominięciem warzyw i owoców). Ale nie chodzi wyłącznie o wygląd. Konsekwencją nadmiaru kilogramów są: nadciśnienie (które sprzyja miażdżycy, zawałom serca czy udarom mózgu), cukrzyca, a także choroby zwyrodnieniowe stawów. Warto o tym pamiętać również przy wielkanocnym stole.

– ostrzegają lekarze Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Dietetycy radzą, aby do sosów i sałatek, zamiast tłustego majonezu czy śmietany, dodać jogurt naturalny z dodatkiem majonezu o obniżonej ilości tłuszczu.

Na przemianę materii świetnie działają suszone zioła ułatwiające i przyspieszające trawienie:

  • cząber,
  • gorczyca,
  • kminek,
  • imbir,
  • jałowiec,
  • estragon,
  • rozmaryn.

Tłuste mięsa można zastąpić polędwicą, kurczakiem, indykiem lub schabem.

Unikajmy smażenia – pieczenie jest zdrowsze

– przypomina prezes PPOZ Bożena Janicka.

Lekarze Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia ostrzegają też przed nadmiernym spożywaniem jaj, szczególnie żółtek. Są kaloryczne, a poza tym zawierają dużo tłuszczu i cholesterolu LDL, który niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny też unikać ciast na bazie margaryny, z dużą zawartością cukru, np. mazurków. Mniej szkodliwy pod tym względem, a także mniej kaloryczny, jest na przykład sernik na zimno, pascha z chudego sera, czy kawałek babki drożdżowej bez lukru. Nie należy przesadzać też kalorycznym alkoholem – lepiej wybierać raczej wino wytrawne, które dodatkowo ułatwi trawienie.

Lekarze radzą też, by po obfitym śniadaniu wielkanocnym albo obiedzie koniecznie wybrać się na długi spacer – ruch przyspieszy procesy trawienne.
 

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP

#święta #Wielkanoc #dieta #przepisy na Wielkanoc

MaŁu