Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Jaki grill gazowy wybrać?

Jaki grill gazowy wybrać? Grill to często podstawowe wyposażenie wielu ogrodów. Szczególnie nie może go zabraknąć od wiosny aż do końca lata, dlatego rodzi się kluczowe pytanie - jaki grill gazowy najlepiej wybrać? Na co powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupu?

Grill gazowy
Grill gazowy
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Luis Quintero

Grill gazowy – jak działa?

Na początku poznajmy zasadę działania grilla gazowego. Zwykle jest on zasilany gazem z butli i wyposażony w co najmniej jeden palnik znajdujący się pod rusztem. Pomiędzy tymi elementami znajduje się blacha izolująca grillowane potrawy od ognia, a także pełniąca funkcję ociekacza dla tłuszczu. Produkty spożywcze są więc poddawane obróbce termicznej pod wpływem działania ognia wydobywającego się z palników.

Przed rozpoczęciem grillowania należy ustawić sprzęt w takim miejscu, by nie stanowił on zagrożenia zarówno dla osób znajdujących się w pobliżu, jak i dla samego otoczenia. Pamiętajmy, aby w okolicy nie znalazły się żadne łatwopalne elementy czy substancje chemiczne, które w efekcie niefortunnych zdarzeń mogą zając się od ognia. Ważną sprawą jest także stabilne ustawienie, wykluczające możliwość przewrócenia się całej konstrukcji.

Jaki grill gazowy kupić?

Najważniejszym pytaniem jest to, jaki grill gazowy najlepiej wybrać, dlatego właśnie od odpowiedzi na nie rozpoczniemy nasz poradnik. Jeśli zastanawiasz się nad kupnem tego coraz popularniejszego urządzenia, musisz zwracać uwagę na kilka kwestii. Obecny rynek proponuje nam bardzo wiele modeli. Niektóre grille gazowe prezentują się naprawdę potężnie, więc pojawia się pytanie, czy jest sens kupować aż tak wielkie urządzenia. Jak to zwykle bywa – to zależy. Model grilla gazowego powinien być przede wszystkim dostosowany do naszych indywidualnych potrzeb. Decydując się na urządzenie, warto wziąć pod uwagę kilka funkcjonalności, w które wyposażony jest dany grill gazowy. 

Grill gazowy - czym się kierować?

Rozważając wybór konkretnego modelu grilla gazowego, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim musimy zastanowić się, jak dużą powierzchnią dysponujemy i dla jakiej liczby osób chcemy grillować. Dla osób, które nie mają domu z ogrodem, bardzo dobrze sprawdzi się grill gazowy na balkon. Mniejsze modele pozwalają przygotować posiłek dla 4-5 osób i z powodzeniem zmieszczą się nawet na niewielkim balkonie czy tarasie. 
Na rynku dostępne są grille gazowe z rusztem żeliwnym lub wykonanym ze stali nierdzewnej. Grill gazowy z rusztem żeliwnym jest bardzo trwałym produktem, który posłuży nam przez wiele lat. Żeliwo doskonale kumuluje i oddaje ciepło do potraw, sprawiając, że są one idealnie wypieczone i soczyste. Należy jednak pamiętać, że żeliwo ma tendencję do rdzewienia. Oznacza to, że grill gazowy żeliwny powinniśmy stale konserwować, nakładając na ruszty olej o wysokim punkcie dymienia. 

Aromatyzery w grillu gazowym

Aromatyzery w grillu gazowym to źródło smaku. Są to pofalowane blaszki między rusztem a palnikami. W celu uzyskania wyrazistego smaku najlepiej, żeby pokrywały jak największą przestrzeń pod rusztem. W ten sposób uzyskasz trzy korzyści: Soki i tłuszcze, skapujące na rozgrzany aromatyzer, odparują do potrawy, nadając jej charakterystycznego smaku z grilla. Grill posiadający małe aromatyzery nie będzie w stanie odparować soków, ponieważ wylądują one na dnie piekarnika, zabierając ze sobą cały aromat. Równomierne rozprowadzenie ciepła, dzięki czemu grillowanie będzie prostsze i efektywniejsze. Zabezpieczenie palników przed skapującymi kwasami i tłuszczem z grillowanych potraw. 

Grill gazowy - palniki

Palniki to silnik grilla. Nie widać ich, ale odgrywają kluczową rolę. Powinny podobnie jak ruszty być ciężkie i solidne, mieć dużą średnicę oraz otwory z płomieniami po obu stronach tuby. Dzięki temu rozwiązaniu zyskujesz dwa razy więcej źródeł ciepła, a co za tym idzie szybsze rozgrzanie grilla, równomierną temperaturę oraz moc potrzebną do grillowania steków. Dlatego liczba palników nie zawsze determinuje wydajność grilla. Sprawdź jak gruby jest palnik. Okres gwarancji jest dobrym wyznacznikiem jakości palnika. Duża odległość palnika od rusztu powoduje, że rozprowadzenie ciepła będzie lepsze, a potrawy nie będą się przypalać. 

 



Źródło: decofire.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska