Zgaga odczuwana jest jako nieprzyjemne pieczenie w okolicach przełyku i mostka. Może zdarzyć się każdemu, jednak najczęściej może mieć poważniejsze podłoże chorobowe, jak refluks żołądkowo-przełykowy. Szacuje się, że problem zgagi może dotyczyć nawet 26 proc. społeczeństwa. Jakie są przyczyny zgagi? Jak sobie radzić w trakcie zgagi?
Zgaga jest to uczucie palenia i pieczenia w klatce piersiowej i przełyku, za mostkiem, niekiedy dochodzące aż do gardła. Czasami zgaga może być mylona z objawami niedokrwienia serca. Zgaga stanowi główny objaw choroby refluksowej przełyku. Czasem może pojawić się u każdego, np. po spożyciu niektórych potraw.
Przyczyną zgagi jest podrażnienie delikatnej błony śluzowej przełyku. Najczęściej wynika ono z cofania się kwaśnej treści z żołądka do przełyku, co określane jest jako refluks żołądkowo-przełykowy.
Przyczyną refluksu są:
Które pokarmy nasilają zgagę? Wśród pokarmów, które sprzyjają powstawaniu zgagi, znajdują się m.in.:
Sporadyczna zgaga nie jest niczym groźnym i nie powinna stanowić powodu do obaw. Można ją złagodzić domowymi sposobami, a w cięższych przypadkach lekami bez recepty. Jeśli jednak problemy pojawiają się częściej, nie mijają po zastosowaniu środków bez recepty i pojawiają się objawy towarzyszące, które nas niepokoją, to najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z lekarzem.
Rzadkim zjawiskiem nie jest także zgaga w nocy. U części pacjentów zgaga może pojawiać się w nocy nawet kilka razy w ciągu tygodnia, dając znacznie bardziej dokuczliwe objawy niż w dzień, co wiąże się przede wszystkim z pozycją leżącą. Nocne pieczenie w żołądku i przełyku może przyczyniać się do wystąpienia problemów z zasypianiem i bezsennością. Nieodpowiednia ilość snu może z kolei doprowadzić do problemów z koncentracją oraz pamięcią. Poza tym może także powodować pogorszenia samopoczucia.
Jeśli pacjentowi będzie dokuczać zgaga w nocy, eliminację problemu należy rozpocząć od ograniczenia spożywania produktów, których przyjmowanie przyczynia się do zwiększenia ilości soku żołądkowego. Inne domowe sposoby na zgagę w nocy wiążą się między innymi z piciem herbaty imbirowej. Podobne napary można przygotować również z kminku, kopru włoskiego, a oprócz tego z prawoślazu oraz kardamonu.
Zgaga to dolegliwość często zgłaszana przez kobiety w ciąży. Szacuje się, że dotyczy 45–80% ciężarnych. Przyczyny zgagi są u nich różne. Na początkowym etapie ciąży dolegliwość rozwija się na skutek zmian hormonalnych, jakie zachodzą w organizmie. Do powstawania zgagi w ciąży przyczynia się między innymi znaczny ucisk macicy na żołądek, zwłaszcza w ostatnim trymestrze, a dodatkowo podwyższony poziom progesteronu, który wypływa przede wszystkim na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Co sprawdzi się najlepiej na zgagę w ciąży? Pomocne będą wszystkie powyższe metody, a dodatkowo noszenie luźniejszych ubrań i spanie w odpowiedniej pozycji.