W ostatnim czasie bardzo „modne” stało się kupowanie „superfood”. Konsumenci często jak leci wrzucają do koszyka produkty, które pomogą w podniesieniu odporności, schudnięciu, dla polepszenia metabolizmu itd. Często jednak zapominając, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Mówa tutaj o jajkach.
Sposoby wykorzystania jajek w kuchni można by wymieniać długo. Jaja to jednak nie tylko pyszny smak i przydatny w trakcie gotowania składnik. To także bomba witaminowa i skarbnica składników odżywczych, które mogą mieć zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Niewiele jest produktów żywnościowych, które mogą im dorównać.
Jajka to skarbnica witamin, znajdziemy tam m.in. A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, które odgrywają istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania różnych organów.
To również ważne mikro i makroelementy, a więc:
Spożywanie jaj pomaga regulować pracę narządów, wzmacnia odporność, chroni przed wieloma chorobami, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Białko jest budulcem dla mięśni, dlatego jest ważnym składnikiem diety nie tylko sportowców i osób aktywnych fizycznie, ale też dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży. Białko pochodzące z jaj jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne.
Jajka mają bardzo duży wpływ na nasz wzrok. Nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Poza witaminą A, która wpływa na pracę siatkówki, jaja są też źródłem ważnych przeciwutleniaczy, tj. luteina i zeaksantyny.
Luteina, czyli występujący w przyrodzie karotenoid, odpowiada za żółtopomarańczowy kolor żółtka. Ten silny antyoksydant chroni przed uszkodzeniem siatkówki oka m.in. przez szkodliwe promieniowanie UVA i UVB. Dostarczając do organizmu luteiny i zeaksantyny, obniżamy ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
Jedząc jajka można poprawić sobie pamięć, a to za sprawą znajdującej się w żółtku lecytyny. Z kolei na układ nerwowy dobrze działa cholina. Z choliny powstaje acetylocholina, która kumuluje się na zakończeniach nerwowych. Wpływa to na szybsze przekazywanie impulsów nerwowych. U kobiet w ciąży cholina odpowiada za prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Co więcej, cholina minimalizuje też odkładnie tłuszczu w wątrobie i chroni nas przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych.
Swego czasu jajka cieszyły się złą sławą i straszono fatalnymi skutkami w przypadku ich nadmiernego spożycia. Wszystko za sprawa dużej zawartości cholesterolu. Dziś już wiadomo, że to mit. WHO rekomenduje jedzenie nawet do 10 jajek tygodniowo!
Cholesterol dostarczany z pożywieniem nie ma przełożenia na wysoki poziom cholesterolu we krwi. Wzrost tego parametru w organizmie człowieka jest związany z wadliwym metabolizmem oraz spożywaniem pokarmów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów.
Należy rozróżnić cholesterol LDL, tzw. zły cholesterol, który osadza się w naczyniach krwionośnych, od „dobrego cholesterolu” HDL. Jaja nie tylko nie wpływają w znaczący sposób na podniesienie stężenia „złego cholesterolu”, ale wręcz pomagają ograniczać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Oznaczenia jaj i ich wielkość:
Z opakowania można też dowiedzieć się, w jakich warunkach były hodowane kury. Określa się to cyframi od 0 do 3: