Sezon na grzyby trwa od połowy lata do jesieni. Zwłaszcza z końcem lata większość wybiera się do lasu na grzybobranie, natomiast o czym warto pamiętać przed pójściem na grzyby? Jak prawidłowo zbierać grzyby? Wybierając się na grzybobranie warto wiedzieć jak rozpoznać grzyby jadalne od trujących, ale także jak należy zbierać grzyby.
Jaki jest najlepszy czas na grzybobranie? Kiedy rozpoczyna się sezon na grzyby? Najlepszy moment na zbieranie grzybów to okres od połowy lata do jesieni. Albowiem wtedy w lasach pojawiają się najczęściej zbierane i ulubione grzyby takie jak kanie, maślaki, podgrzybki czy kurki. Na grzyby warto wybrać się zwłaszcza po okresie opadów deszczu, ponieważ do wytworzenia się owocników grzybów potrzebna jest woda oraz wysoka wilgotność powietrza. Jeśli podłoże jest zbyt suche, nie ma co liczyć na obfite zbiory. Wśród wielu grzybiarzy krąży opinia, że najlepiej na grzyby wybrać się wcześnie rano. Taka pora ma swoje zalety, jak mała ilość osób w lesie.
Jeśli planujemy wyprawę do lasu na grzyby, warto odpowiednio wcześniej przypomnieć sobie jak wyglądają trujące gatunki grzybów. Nawet kiedy jesteśmy doświadczeni i doskonale znamy trujące grzyby, to jednak zachowanie ostrożności może uratować życie. Dlatego też oprócz kosza na grzyby i nożyka nie zaszkodzi zabrać ze sobą do lasu atlas grzybów. Ponadto dostępne są także mniejsze wersje, jak aplikacje dla grzybiarzy do ściągnięcia na nasze smartfony.
Jak odróżnić grzyby jadalne od grzybów trujących? Najprościej będzie, tak jak wspomniano wcześniej, zaczerpnąć fachowej wiedzy z atlasu grzybów czy odpowiednich aplikacji. Jeśli jednak nie dysponujemy takimi narzędziami to istnieje popularna opinia, że grzyby rurkowe o miękkiej poduszce z pewnością są bezpieczne i zapewne śmiertelnie się nie zatrujemy, jednakże kłopoty zdrowotne mogą nas nie ominąć. Najgroźniejsze i najbardziej trujące grzyby to grzyby blaszkowe, jak wszystkie muchomory, ze sromotnikowym na czele. Warto pamiętać, że poduszeczkę mogą też posiadać gatunki, które są silnie trujące w stanie surowym, jak borowik ponury i szatański, lub po prostu niejadalne ze względu na gorzki smak, jak goryczak żółciowy.
Przed pójściem do lasu warto także zwrócić uwagę na popularne pary grzybów w polskich lasach, gdzie grzyby jadalne mają swój odpowiednik w grzybach trujących, które w łatwy sposób pomylić, jak kurka (pieprznik jadalny) i lisówka pomarańczowa.
Gdzie zbierać grzyby? Jak znaleźć dobre miejsca na grzyby? Niestety na te pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak poszczególne gatunki grzybów jadalnych można znaleźć w konkretnych lasach. Podgrzybki spotykane są przeważnie w każdym lesie, czyli w lasach sosnowych, liściastych oraz mieszanych. Podgrzybki często występują w podłożu trawiastym z wilgotnym poszyciem, borowiki pod sosnami i świerkami, a w lasach liściastych pod dębami i bukami. Koźlarze często występują w lasach liściastych i mieszanych, a maślaki najczęściej rosną w trawach, lasach iglastych, zwłaszcza pod modrzewiami.
Przede wszystkim przed grzybobraniem warto się odpowiednio wyposażyć, a zwłaszcza w wiedzę na temat grzybów. Oprócz odpowiedniej wiedzy na temat grzybów należy wyposażyć się w koszyk na grzyby. Zbieranie grzybów do reklamówek foliowych powoduje ich parowanie i zaparzanie, a także może się przyczynić do rozwoju i namnażania różnych niekorzystnych bakterii czy substancji chemicznych, negatywnie wpływających na zdrowie.
Jak się ubrać na grzyby?
Wybierając się do lasu na grzyby warto zadbać o odpowiedni strój, adekwatny do panującej pogody. Idealnie sprawdzą się długie ubrania, czyli długie spodnie, koszulka z długim rękawem oraz oczywiście wygodne obuwie.
Grzybobranie a ochrona przed owadami
Istotną kwestią jest także ochrona przed owadami takimi jak komary oraz kleszcze. Najlepiej zastosować odpowiednie preparaty przeciw owadom, których celem jest ich odstraszanie. Kluczową rolę w ochronie przed owadami już wspomniany strój. Zakryte części ciała sprawią, że kleszczom czy komarom będzie trudniej dostać się do skóry, ale również pozwoli łatwiej je dostrzec. Tutaj dobrze sprawdzą się jaśniejsze ubrania, gdzie łatwiej będzie zauważyć kleszcze.
Pamiętaj!
Warto zbierać te grzyby, co do których mamy całkowitą pewność. Jeśli wystąpią wątpliwości to najlepiej będzie zrezygnować z ich zbierania. Drugą ewentualnością jest zabranie grzybów do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Do głównych przyczyn zatrucia grzybami należy niewłaściwe rozpoznanie grzybów jadalnych i trujących bądź ich nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą występować w przeciągu kilku godzin od ich spożycia, jednakże w zależności od rodzaju grzyba, objawy zatrucia mogą występować nawet po kilkunastu godzinach.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
Przy zatruciu grzybami objawy mogą przypominać objawy typowe dla niestrawności czy infekcji przewodu pokarmowego. Warto także pamiętać, że mogą pojawić się także inne objawy, dość nietypowe. Dzieje się tak na skutek różnej zawartości toksyn w różnych odmianach grzybów oraz indywidualnej predyspozycji organizmu.
Jeżeli po zjedzeniu grzybów pojawią się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 bądź przewieźć chorego do szpitala. Czekając na pomoc medyczną można spróbować sprowokować wymioty. Warto pamiętać, że osobie z podejrzeniem zatrucia nie należy podawać żadnych napojów, jak mleka czy alkoholu, albowiem płyny przyśpieszają proces przenikania toksyn do krwiobiegu. Spożywania grzybów nie zaleca się kobietom w ciąży oraz karmiącym, dzieciom, osobom starszym i osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.