Wolność dana nam jest jak resztki dla psa, czyli przypadek ośmiu gwiazdek Czytaj więcej w GP!
Z OSTATNIEJ CHWILI
Prokuratura: zarzuty przekroczenia uprawnień i niedopełnienia obowiązków dla byłego ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego • • •

Grejpfrut - tropikalny owoc o wielu korzyściach

Grejpfrut to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. To przede wszystkim zasługa zawartości wielu składników mineralnych, witamin, przeciwutleniaczy, które mają drogocenny wpływ na nasze zdrowie. Jego regularne spożywanie wpływa korzystnie na wiele ważnych aspektów. Charakterystyczny smak znajduje szerokie grono entuzjastów, natomiast jego właściwości zostały wykorzystane w wielu dziedzinach medycyny i kosmetologii. Jakie są właściwości grejpfruta? Jak wybrać i przechowywać grajpfruty?

zdjęcie ilustracyjne / pexels.com/@Pixabay

W pigułce

  • Grejpfrut to niskokaloryczny owoc (80 kcal/sztukę), o niskim indeksie (IG = 25) i ładunku glikemicznym (ŁG = 5).
  • Grejpfrut jest dobrym źródłem narinigeniny, witaminy C, witaminy A, potasu, likopenu i beta-karotenu.
  • Grejpfrut może obniżać ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu we krwi.
  • Spożywanie grejpfruta może prawdopodobnie być pomocne podczas odchudzania.
  • Za sprawą witaminy C, grejpfrut może zwiększać wchłanianie żelaza.
  • W grejpfrucie znajdują się związki o działaniu przeciwnowotworowym.
  • Nie należy spożywać grejpfruta wcześniej niż 4h od momentu przyjęcia leków, gdyż może powodować niebezpieczne dla zdrowia interakcje.

Czym jest grejpfrut?

Jest to roślina, która powstała ze skrzyżowania pomarańczy olbrzymiej i pomarańczy chińskiej. Połączenie to dało początek nowemu gatunkowi Citrus paradisi, czyli grejpfrutowi. Z upływem lat owoce były dalej modyfikowane, wskutek czego powstało kilka różniących się od siebie odmian:

  • odmiana czerwona – o charakterystycznym gorzko-kwaśnym smaku i owocach z soczystym miąższem,
  • odmiana żółta – o kwaśnym smaku i soczystej owocni,
  • odmiana zielona – o słodkim smaku, średnio soczysta.

Grejpfrut jest niskokaloryczny

Grejpfrut jest zaliczany do owoców niskokalorycznych.

Wartość energetyczna grejpfruta wynosi 32 kcal/100 g.

Oznacza to, że jeden grejpfrut o średniej masie 250 g dostarcza ok. 80 kcal.

Grejpfrut – właściwości przeciwnowotworowe

Grejpfrut oprócz witamin i walorów smakowych zawiera również cenne flawonoidy. Występują one przede wszystkim w skórce, pestkach oraz białej błonce grejpfruta. Flawonoidy mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwnowotworowe. Badania udowodniły, że grejpfruty mogą uchronić przed nowotworami żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy.

Grejpfrut a odchudzanie

Grejpfruty są niskokaloryczne (w 100 g mają tylko 50 kcal), a do tego przyśpieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę.

Grejpfrut a cukrzyca

Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny, dlatego są wskazane dla osób zmagających się z cukrzycą oraz zdrowych - w profilaktyce tej choroby. Grejpfruty spowalniają proces rozkładu cukru w organizmie. Owoce te regulują stężenie glukozy we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. 

Grejpfruty dobre na serce

Grejpfruty mają korzystny wpływ na serce – obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, przeciwdziałają miażdżycy. Badania wykazały, że czerwone grejpfruty są skuteczniejsze niż inne odmiany w normalizacji poziomu lipidów. Mają też najwięcej likopenu i karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą, nowotworami i przedłużają młodość. 

Działanie moczopędne grejpfruta

Flawonoidy zawarte w grejpfrucie działają moczopędnie oraz oczyszczają organizm z toksyn. Spożywanie tych owoców korzystnie wpływa na regenerację wątroby, a także na proces detoksykacji. 

Jak wybrać grejpfruta?

Dojrzały, dobry jakościowo grejpfrut powinien być elastyczny i jędrny (bez widocznej, zmarszczonej skórki) oraz nie może być zbyt miękki. Lepiej wybierać owoc, który jest bardziej płaski na górze i na dole. Powinien mieć owalny kształt, a nie idealnie okrągły.

Owoc powinien być stosunkowo ciężki - im wyższa jego masa i wielkość, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie bardzo soczysty. Powierzchnia grejpfruta nie może zawierać miękkich plam, które mogą wskazywać na psucie się owocu.

Jak przechowywać grejpfruta?

Grejpfrutów, podobnie jak pomarańczy i innych cytrusów nie trzeba przechowywać w lodówce. Chyba, że nie planujemy po niego sięgnąć przez najbliższe 5-7 dni od zakupu. Wówczas koniecznością będzie schowanie go do lodówki.

Grejpfruta świeżego (którego spożyjemy w ciągu tygodnia) najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, bez uprzedniego mycia.

 



Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska