Gorzka czekolada dla niektórych ma wykwintny smak, natomiast druga część woli od niej stronić ze względu na specyficzny smak. Dlaczego warto jest gorzką czekoladę? Oprócz poprawy humoru wpływa także na wiele innych aspektów zdrowotnych. Okazuje się, że gorzka czekolada wpływa na nadciśnienie, problemy z pamięcią, brakiem koncentracji czy energii.
Gorzka czekolada swój specyficzny smak zawdzięcza sporej ilości kakao. W zależności od gatunku czekolady może w niej być od 70 do 99 proc. ziarna kakao.
100 gram gorzkiej czekolady w zależności od zawartości kakao (60-99%) zawiera od około 500 do 590 kcal. Mała kostka czekolady waży 6 g i ma od 30 do 36 kilokalorii. Najwięcej kalorii mają gorzkie czekolady o wysokiej zawartości masy kakaowej. Kaloryczność gorzkiej czekolady o zawartości kakao:
Gorzka czekolada ma wyborny smak, ale nie tylko. Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, wykazali wiele cennych dla zdrowia substancji. Ich zawartość jest tym większa jak ilość kakao w gorzkiej czekoladzie. Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?
Ile gorzkiej czekolady spożywać?
Dietetycy sugerują spożywanie gorzkiej czekolady z orzechami lub owocami, bo równoczeście dostarcza więcej tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Najlepiej zjeść kawałek na deser po ciężko strawnym posiłku. Można np. wypić filiżankę kawy i zjeść dwie kostki czekolady. Zwiększy to wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Natomiast warto uważać, aby nie przesadzić z jej spożyciem. Zdecydowanie nie wolno nadmiernie spożywać czekolady, ze względu na kalorie i tłuszcz, które się w niej znajdują, niwecząc pozytywne działanie. Ponadto uważać należy także, gdy mamy skłonność do alergii, bo kakao może uczulać. Niemniej w chwili jakiejś nerwowej sytuacji czy pogorszenia koncentracji sięgaj po kawałek czekolady bez wyrzutów sumienia - to nie wpłynie na twoją figurę, za to pozwoli odzyskać równowagę psychiczną.
Dobrej jakości gorzka czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.