Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Prokuratura: zarzuty przekroczenia uprawnień i niedopełnienia obowiązków dla byłego ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego • • •

Fleksitarianizm - na czym polega dieta?

Fleksitarianizm to sposób odżywiania, gdzie jadłospis bazuje na warzywach i produktach roślinny, z dopuszczeniem sporadycznego spożywania mięsa i ryb. Termin ten powstał z połączenia angielskich słów flexible — elastyczny oraz vegetarian — wegetariański. Taka dieta chroni przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i nowotworami. Może też powodować spadek masy ciała. Dieta fleksitariańska przynosi wiele korzyści zdrowotnych, bez restrykcyjnych zasad. Jaki jest wpływ tej diety na zdrowie i życie człowieka? Na czym polega dieta?

zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Yaroslav Shuraev

Dieta fleksitariańska – zasady

Nazwa fleksitarianizm wywodzi się od dwóch angielskich słów: flexible i vegetarian i oznacza elastyczny wegetarianizm – sposób odżywiania bazujący na warzywach i owocach, jednak od czasu do czasu dopuszczający mięso i ryby. Nazywana jest także dietą semiwegetariańską. 

Jest dobrym wyjściem dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i zadbać poprzez odżywianie o ochronę przed chorobami, jednak nie potrafią całkowicie zrezygnować z mięsa. Fleksitarianizm nie zakłada szczególnego rygoru ani ścisłych zasad. Zachęca do stopniowego wymieniania mięsa na produkty roślinne. 

Grupy produktów, na których opiera się dieta, to:

  • „nowe mięso” - tofu, fasola, soczewica, groch, nasiona i orzechy, jajka,
  • warzywa i owoce,
  • produkty z pełnego ziarna,
  • nabiał,
  • przyprawy i naturalne słodziki.

Diecie fleksitariańskiej przyświeca zasada: „Więcej warzyw, mniej mięsa”, która nie określa, co dokładnie ma znaczyć „mniej. Dieta bazuje na zwyczajnych produktach spożywczych, nie wymaga egzotycznych składników i jest przyjazna dla portfela. 

Poniżej znajdziesz kilka najważniejszych reguł, jakimi rządzi się elastyczny wegetarianizm.
•    Odpowiednio zbilansowana dieta fleksitariańska powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, czyli białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne.
•    Głównym źródłem białka w diecie fleksitariańskiej jest białko roślinne pochodzące z nasion roślin strączkowych.
•    Źródłem węglowodanów są głównie pełnoziarniste produkty zbożowe oraz warzywa i owoce.
•    Zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe dostarczysz za pomocą olejów roślinnych oraz oliwy z oliwek.
•    Witaminy i składniki mineralne znajdują się w większości zdrowych, nieprzetworzonych produktów spożywczych.

Najlepsze źródło tych związków to warzywa i owoce, które są podstawą jadłospisu fleksitariańskiego.
•    Dieta fleksitariańska dopuszcza jedzenie nabiału, jajek i ryb.
•    Stosując dietę fleksitariańską, mięso i jego przetwory można spożywać okazjonalnie (na przykład podczas imprez i wizyt w restauracji).
•    Wprowadzając w życie założenia diety fleksitariańskiej, nie można zapominać o odpowiedniej kaloryczności posiłków.

Dieta roślinna powinna pokrywać Twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne.

Fleksitarianizm – dlaczego warto?

Fleksitarianizm zajmuje czołowe miejsce w rankingach najzdrowszych i najbardziej polecanych diet. Jedną z jego podstawowych zalet jest prostota i bezpieczeństwo stosowania. Łatwo wytrwać w diecie, która nie wymaga wielu wyrzeczeń. Poza tym jest pożywna oraz pomaga w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, typu otyłość, cukrzyca, czy choroby układu krążenia. Ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz mniejszej wagi. Według badań fleksitarianie ważą średnio 15 proc. mniej niż osoby regularnie jedzące mięso. Wynika to m.in. z mniejszej ilości kalorii w pokarmach roślinnych.

Regularne spożywanie warzyw, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych oraz ograniczenie żywności rafinowanej i wysoko przetworzonej pomaga ochronić się przed chorobami cywilizacyjnymi. Stosowanie diety opartej na warzywach u osób badanych skutkowało obniżeniem masy ciała, ciśnienia krwi, poziomu glukozy i cholesterolu. Lekarze szczególnie zalecają fleksitarianizm jako element leczenia nadciśnienia, cukrzycy, chorób układu krążenia i otyłości. Co ważne, ten sposób odżywiania przynosi korzyści zdrowotne bez konieczności całkowitego zrezygnowania z mięsa.

Jak zostać fleksitarianinem?

Aby uznawać się za fleksitarianina, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:
1. Opierać jadłospis na produktach pochodzenia roślinnego. Warzywa powinny stanowić podstawę wszystkich posiłków, a owoce powinny pojawiać się np. w postaci deseru.
2. Jeść mniej mięsa. Mięso ma stanowić tylko dodatek do jadłospisu. Najlepiej, aby pięć głównych posiłków w tygodniu nie zawierało mięsa.
3. Wybierać żywność wysokiej jakości, najlepiej od lokalnych producentów. Dotyczy to zarówno mięsa, jak i warzyw i owoców. Osoby, które chcą zmienić swój sposób odżywiania i przejść na fleksitarianizm, ale nie wiedzą, od czego zacząć, mogą zastosować 3-tygodniowy plan, który pokazuje, jak łatwo i płynnie wejść w tą dietę.

 



Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska