Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »

„E” dodatki do żywności – czy są szkodliwe?

W sprzedaży dostępnych jest wiele produktów spożywczych oznaczonych literą E. Co to właściwie oznacza? Obecność na etykiecie kodu E określa, że dany produkt zawiera chemiczne dodatki do żywności. Są to między innymi barwniki, konserwanty, środki spulchniające oraz wzmacniacze smaku. Brak umiaru i bagatelizowanie składu spożywanych produktów prowadzi do wielu negatywnych skutków dla człowieka, w tym do rozwoju chorób nowotworowych. Jednak nie wszystkie dodatki E są szkodliwe. Zobacz i przekonaj się!

Dodatki do żywności
Dodatki do żywności
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Gustavo Fring

"E" dodatki do żywności - wpływ na zdrowie 

Dodatki do żywności to substancje, które samodzielnie nie są jadane, ale są dopuszczone do stosowania w produkcji żywności na ściśle określonych warunkach. Opatrzone są one symbolem „E” i najczęściej trzycyfrową liczbą. Dodatkom do żywności obowiązkowo towarzyszy określenie ich funkcji technologicznej jaką pełnią w wyrobie gotowym, np. „przeciwutleniacz”, „emulgator”, „regulator kwasowości”. Substancje te nie mają zbyt dobrej sławy, raczej kojarzą się z jedzeniem wysokoprzetworzonym, kiepskiej jakości.

1 grupa – BARWNIKI: E100 – E199 
2 grupa – KONSERWANTY: E200 – E299 
3 grupa – PRZECIWUTLENIACZE: E300 – E399 
4 grupa – EMULGATORY: E400 – E499 
5 grupa – POZOSTAŁE: E500 – E1500

Szkodliwe dodatki do żywności 

Wśród potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia substancji, mogących mieć charakter rakotwórczy wymienia się: 

  • E123 (amarant) – syntetyczny, czerwony barwnik, dozwolony do stosowania tylko w procesie dobarwiania win.
  • E151 (czerń brylantowa) – syntetyczny, czarny barwnik azowy. Źródła spożywcze: jogurty, ciasta w proszku, kawior, sosy. 
  • E210E213 (kwas benzoesowy i jego sole sodowe, potasowe i wapniowe) – syntetycznie otrzymywane konserwanty. Źródła spożywcze: napoje gazowane, majonez, ketchup, musztarda, konserwy: rybne, owocowe, warzywne, piwo, margaryna, marynaty. 
  • E249E252 (azotyny) – syntetycznie produkowane konserwanty, stosowane głównie do peklowania mięsa, przeznaczonego do produkcji wędlin. Spożywane w dużych ilościach utrudniają transport tlenu przez krew. Źródła spożywcze: wędliny, sery topione, sery podpuszczkowe. 
  • E951 (aspartam)- syntetyczna substancja słodząca i wzmacniająca smak. Źródła spożywcze: produkty „light”, kawa i kakao rozpuszczalne, słodziki, gumy do żucia. 
  • E954 (sacharyna i jej sole sodowe, potasowe i wapniowe) – syntetyczne substancje słodzące, 500-krotnie słodsze od cukru. W testach na modelach zwierzęcych wywoływały nowotwór pęcherza, mogą stymulować powstawanie komórek nowotworowych. Źródła spożywcze: produkty „light”, kawa i kakao rozpuszczalne, słodziki, gumy do żucia.

Bezpieczne dodatki do żywności

Ale mnóstwo dodatków do żywności to lubiane i pożądane substancje, które naturalnie występują w jedzeniu. Przykłady?
E100 – kurkumina, naturalny barwnik i silny przeciwutleniacz,
E101 – ryboflawina, barwnik, jest to witamina B2,
E160d – likopen, czerwony barwnik pomidorów o licznych właściwościach prozdrowotnych,
E300 – przeciwutleniaczwitamina C,
E270 – kwas mlekowy, naturalnie wytwarzany przez bakterie fermentacji mlekowej w produkcji nabiału.

Lista zdrowych „E” jest dużo dłuższa. To nie same dodatki do żywności są problemem (zwykle). Problem rodzi się, gdy jedzenie, które kupujesz, jest napakowane dużą ilością dodatków do żywności. Długa lista dodatków najczęściej negatywnie świadczy o jakości produktu spożywczego i jego stopniu przetworzenia.

Jak zatem podchodzić do „E” na etykietach? Jeśli jest ich kilka, a lista składników długa – nie kupuj. Nie zakładaj jednak, że każdy produkt spożywczy z dodanym „E” jest zły.

Gdy masz wątpliwości, czym jest konkretne „E”, zawsze możesz sprawdzić w Internecie lub w aplikacjach przeznaczonych do oceniania składu produktów spożywczych.

Cele stosowania dodatków do żywności

Dodatki do żywności stosuje się w celu zmiany smaku, aromatu, a także uzyskania odpowiedniej barwy produktu. Zabiegi te mają za zadanie podniesienie wartości i atrakcyjności produktu w oczach konsumenta. Są też takie substancje, które wydłużają okres trwałości i czas przechowywania artykułów spożywczych. Dzięki dodatkom powstają też całkiem nowe produkty przeznaczone do spożycia.

Dopuszczalne dzienne spożycie dodatków do żywności

Spożywanie substancji określanych jako „dodatki do żywności” powinno być kontrolowane ze względu na ich toksyczność. Zbyt duża ich ilość może spowodować szkody w organizmie człowieka. Ustala się więc dopuszczalne dzienne spożycie określane w języku angielskim jako Acceptable Daily Intake, czyli ADI. Definicja wg WHO określa, że jest to ,,ilość danej substancji wyrażona na kg masy ciała na dzień, która może być pobierana w ciągu całego życia nie powodując ryzyka zagrożenia zdrowia”.

Systematyczne i nadmierne spożywanie produktów z dodatkiem E może nieść szkody dla zdrowia i życia. Niektóre z tych substancji są toksyczne, gdy łączy się je z innymi. Mogą wywołać choroby nowotworowe, nadwagę i otyłość, problemy z krążeniem, astmę, przewlekłe bóle głowy oraz wiele  niekorzystnych zmian w organizmie.  

 



Źródło: zwrotnikraka.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska