Sezon chorobowy w pełni. Męczący kaszel jako pozostałość po chorobie lub rozpoczynający chorobę. Co może pomóc, aby nie skończyło się antybiotykiem? Syrop domowy z naturalnych składników to nimi leczyły się jeszcze nasze prababki i podawały je swoim dzieciom.
Domowe syropy wykorzystywane są na różne choroby od lat. Są bardzo znane w medycynie ludowej i mają w niektórych przypadkach dużą skuteczność. Syropy zawsze należy wytwarzać ze zdrowych i naturalnych składników. Dzięki temu będą bardziej skuteczne, wzmocnią organizm i ułatwią odkrztuszanie wydzieliny.
Syrop z cebuli to jeden z najłatwiejszych syropów w przygotowaniu. Jest całkowicie bezpieczny i można podawać go dzieciom, którym na pewno bardzo posmakuje ze względu na swój słodki smak.
Syrop ten łagodzi kaszel, wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega anemii.
Składniki:
2 cebule
Cukier lub miód
Przygotowanie:
Obieramy i drobno kroimy cebulę. Przekładamy ją do słoika lub miseczki i zasypujemy cukrem lub miodem. Polecany jest miód, gdyż cukier nie jest zdrowy, a miód należy do naturalnych antybiotyków. Następnie wszystko wymieszać.
Syrop należy przykryć lub zakręcić w przypadku słoika. Czekamy kilka godzin (dlatego najlepiej wykonać go na noc), aby cebula puściła soki. Po tym czasie, gdy syrop się zbierze należy od odcedzić do drugiego słoiczka.
Podajemy co 2-3 godziny po jednej łyżeczce.
Domowy syrop z tymianku również należy do tych łatwych w przygotowaniu.
W litrowym słoiku umieszczamy liście tymianku tak, aby zapełnić 1/3 słoika. Następnie w litrze gorącej wody rozpuszczamy pół kilograma cukru. Takim roztworem zalewamy tymianek i mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Po dwóch dniach słoik odkręcamy i przelewamy przez sitko. Gotowy syrop rozlewamy w słoiczkach lub butelkach.
Podajemy 2-3 razy dziennie po jednej łyżce.
Na sporządzenie syropu z sosny poświęcić należy trochę czasu. Jednak warto mieć go w domu, gdyż ułatwia oddychanie i rozgrzewa ciało. Jest bardzo pomocny przy przeziębieniach.
Składniki:
1 kg pędów sosny
1 kg cukru
Przygotowanie:
Pędy sosny należy układać warstwami w słoiku. Po ułożeniu każdej warstwy przesypujemy ją cukrem. Następnie słoik zakrywamy gazą i całość odstawiamy na około 6 tygodni. Po tym czasie syrop przecedzamy i zlewamy do butelek.
Syrop z sosny można stosować 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
W tym przypadku również nie trzeba dużo czasu, aby przygotować taki syrop. Wystarczą goździki i miód. Warto wspomnieć, że olejki eteryczne znajdujące się w syropie rozrzedzają zalegającą wydzielinę i ułatwiają jej odksztuszanie. Syrop idealnie sprawdzi się przy przeziębieniu.
Do małego słoiczka z miodem dorzucamy 6 goździków. Goździki w miodzie lekko ugniatamy i mieszamy. Słoiczek zakręcamy i zostawiamy na noc.
Następnego dnia wyjmujemy goździki a powstały syrop mieszamy. Podajemy po 1 łyżeczce dziennie.
Nie wskazany dla alergików.
Miód, cytryna i imbir te trzy składniki są bardzo pomocne w okresie przeziębienia. Miód posiada właściwości bakteriobójcze. Z kolei cytryna oraz imbir rozgrzewają i wzmacniają organizm.
Składniki:
Kawałek imbiru
Cytryna
Miód
Przygotowanie:
Na samym początku należy sparzyć cytrynę będzie nam potrzebna wraz ze skórką.
Do słoiczka wlewamy 3/4 miodu. Następnie umieszczamy w nim około 10 plasterków cytryny ze skórą. Mieszamy. Całość posypujemy obranym i startym na tarce imbirem. Znowu mieszamy.
Zakręcony słoik odstawiamy na dobę w suche, chłodne i ciemne miejsce. Syrop jest gotowy.
Spożywać po 1 łyżeczce dziennie lub dodawać do herbaty, ale przestudzonej, aby miód nie stracił swoich właściwości w gorącym napoju.
Syrop z mniszka lekarskiego można wykonać wyłącznie wiosną, kiedy dostępne są kwiaty. Syrop ten bardzo dobrze działa na kaszel oraz łagodzi ból gardła.
W słoiku układamy warstwami, naprzemiennie kwiaty mlecza i jeden kilogram cukru. Następnie całość ugniatamy.
Syropem można słodzik herbatę lub podawać po 1 łyżce dziennie.