Nawrocki w wywiadzie dla #GP: Silna Polska liderem Europy i kluczowym sojusznikiem USA Czytaj więcej w GP!

Domowe syropy na kaszel - PRZEPISY

Sezon chorobowy w pełni. Męczący kaszel jako pozostałość po chorobie lub rozpoczynający chorobę. Co może pomóc, aby nie skończyło się antybiotykiem? Syrop domowy z naturalnych składników to nimi leczyły się jeszcze nasze prababki i podawały je swoim dzieciom. 

Zdjęcie autorstwa Pixabay z Pexels

Domowy syrop na kaszel

Domowe syropy wykorzystywane są na różne choroby od lat. Są bardzo znane w medycynie ludowej i mają w niektórych przypadkach dużą skuteczność. Syropy zawsze należy wytwarzać ze zdrowych i naturalnych składników. Dzięki temu będą bardziej skuteczne, wzmocnią organizm i ułatwią odkrztuszanie wydzieliny. 

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to jeden z najłatwiejszych syropów w przygotowaniu. Jest całkowicie bezpieczny i można podawać go dzieciom, którym na pewno bardzo posmakuje ze względu na swój słodki smak. 

Syrop ten łagodzi kaszel, wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega anemii.

Składniki:
2 cebule
Cukier lub miód 

Przygotowanie:
Obieramy i drobno kroimy cebulę. Przekładamy ją do słoika lub miseczki i zasypujemy cukrem lub miodem. Polecany jest miód, gdyż cukier nie jest zdrowy, a miód należy do naturalnych antybiotyków. Następnie wszystko wymieszać. 

Syrop należy przykryć lub zakręcić w przypadku słoika. Czekamy kilka godzin (dlatego najlepiej wykonać go na noc), aby cebula puściła soki. Po tym czasie, gdy syrop się zbierze należy od odcedzić do drugiego słoiczka. 

Podajemy co 2-3 godziny po jednej łyżeczce. 

Syrop z tymianku

Domowy syrop z tymianku również należy do tych łatwych w przygotowaniu. 

W litrowym słoiku umieszczamy liście tymianku tak, aby zapełnić 1/3 słoika. Następnie w litrze gorącej wody rozpuszczamy pół kilograma cukru. Takim roztworem zalewamy tymianek i mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Po dwóch dniach słoik odkręcamy i przelewamy przez sitko. Gotowy syrop rozlewamy w słoiczkach lub butelkach. 

Podajemy 2-3 razy dziennie po jednej łyżce. 

Syrop z sosny

Na sporządzenie syropu z sosny poświęcić należy trochę czasu. Jednak warto mieć go w domu, gdyż ułatwia oddychanie i rozgrzewa ciało. Jest bardzo pomocny przy przeziębieniach. 

Składniki:

1 kg pędów sosny
1 kg cukru

Przygotowanie:
Pędy sosny należy układać warstwami w słoiku. Po ułożeniu każdej warstwy przesypujemy ją cukrem. Następnie słoik zakrywamy gazą i całość odstawiamy na około 6 tygodni. Po tym czasie syrop przecedzamy i zlewamy do butelek. 

Syrop z sosny można stosować 2 razy dziennie po 1 łyżeczce. 

Syrop z goździków

W tym przypadku również nie trzeba dużo czasu, aby przygotować taki syrop. Wystarczą goździki i miód. Warto wspomnieć, że olejki eteryczne znajdujące się w syropie rozrzedzają zalegającą wydzielinę i ułatwiają jej odksztuszanie. Syrop idealnie sprawdzi się przy przeziębieniu. 

Do małego słoiczka z miodem dorzucamy 6 goździków. Goździki w miodzie lekko ugniatamy i mieszamy. Słoiczek zakręcamy i zostawiamy na noc. 

Następnego dnia wyjmujemy goździki a powstały syrop mieszamy. Podajemy po 1 łyżeczce dziennie. 

Nie wskazany dla alergików. 

Syrop z miodu, cytryny i imbiru

Miód, cytryna i imbir te trzy składniki są bardzo pomocne w okresie przeziębienia. Miód posiada właściwości bakteriobójcze. Z kolei cytryna oraz imbir rozgrzewają i wzmacniają organizm

Składniki:
Kawałek imbiru
Cytryna
Miód

Przygotowanie:
Na samym początku należy sparzyć cytrynę będzie nam potrzebna wraz ze skórką.

Do słoiczka wlewamy 3/4 miodu. Następnie umieszczamy w nim około 10 plasterków cytryny ze skórą. Mieszamy. Całość posypujemy obranym i startym na tarce imbirem. Znowu mieszamy. 

Zakręcony słoik odstawiamy na dobę w suche, chłodne i ciemne miejsce. Syrop jest gotowy. 
Spożywać po 1 łyżeczce dziennie lub dodawać do herbaty, ale przestudzonej, aby miód nie stracił swoich właściwości w gorącym napoju. 

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego można wykonać wyłącznie wiosną, kiedy dostępne są kwiaty. Syrop ten bardzo dobrze działa na kaszel oraz łagodzi ból gardła. 

W słoiku układamy warstwami, naprzemiennie kwiaty mlecza i jeden kilogram cukru. Następnie całość ugniatamy. 

Syropem można słodzik herbatę lub podawać po 1 łyżce dziennie. 

 



Źródło: niezalezna.pl

#domowe syropy #syrop na kaszel #syrop z cebuli #Syrop z tymianku #Pędy sosny

Mariola Łukawska