Pamiętaj, że w gorące dni nawodnienie organizmu jest bardzo ważne. Nawet sięgające 2% odwodnienie może powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak bóle głowy czy rozkojarzenie.
Dobra domowa lemoniada sprawdzi się idealnie w każdy upalny dzień. Z pewnością posmakuje gościom, a jej smak powinien przypaść do gustu nawet dzieciom. Dzięki domowej lemoniadzie możemy wyeliminować sztuczne, kolorowe napoje. Przepisy na domową lemoniadę zawierają tylko naturalne składniki.
Cytrynowy napój świetnie gasi pragnienie i pozytywnie wpływa na cały organizm. Cytryna oraz inne owoce cytrusowe to źródło witaminy C. Ten składnik odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych, pomaga dbać o higienę jamy ustnej, a także wzmacnia odporność organizmu na infekcje.
Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa
Składniki:
- 3 duże cytryny
- 2 duże pomarańcze
- 1 limonka
- 4 łyżki cukru
- 6 gałązek mięty
- litr wody
- kostki lodu (według uznania)
Przepis:
Wyciśnij sok z cytrusów i przelej do karafki.
Dodaj cukier, liście mięty, wodę i lód.
Następnie wszystko zamieszaj.
Do karafki możesz również dodać kilka plasterków.
Lemoniada cytrynowa
Składniki:
- ½ litra wody,
- 2 ½ cytryny,
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Przepis:
Wyciśnij sok z dwóch cytryn.
Dodaj sok i pozostałe składniki do dzbanka.
Mieszaj aż cukier się rozpuści.
Przelej lemoniadę do szklanki z wcześniej pokruszonym lodem.
Podawaj z plastrami cytryny.
Lemoniada z granatem
Składniki:
- ¼ arbuza,
- ½ granatu,
- 1 cytryna,
- ½ litra wody
Przepis:
Wyciśnij sok z cytryny.
Granat obierz i nasiona przełóż do oddzielnej miski.
Sok z cytryny, arbuz oraz wodę razem zblenduj.
Następnie przelej lemoniadę do szklanki z wcześniej pokruszonym lodem i dodaj nasiona granatu.
Lemoniada z wodą gazowaną
Składniki:
- ½ litra wody gazowanej,
- 2 cytryny,
- ½ szklanki świeżych truskawek,
- 4 łyżki miodu
Przepis:
Wyciśnij sok z cytryn.
Wymieszaj sok, wodę i miód w blenderze.
Blenduj do czasu rozpuszczenia miodu.
Przelej lemoniadę do szklanki z wcześniej pokruszonym lodem i kawałkami truskawek.
Lemoniada z arbuzem
Składniki:
- 1 gruby plaster arbuza
- sok z połówki cytryny
- kilka listków mięty
- plaster cytryny
- 0,5 litra wody
Przepis:
Z arbuza zdejmujemy grubą, zieloną część.
Jadalną czerwoną część kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na jednolity mus.
Dodajemy do niego wyciśnięty sok z cytryny.
Wszystko mieszamy i zalewamy zimną wodą.
Możemy dodać kilka kostek lodu.
W szklance dekorujemy listkami mięty i pokrojonym plasterkiem cytryny.
SMACZNEGO