Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Domowa lemoniada – najlepszy napój na upały

Wysoka temperatura chyba już na stałe zagościła u nas za oknami. Cieszmy się słońcem i korzystajmy z niego, jak najwięcej - póki mamy go pod dostatkiem. Do pełnego relaksu przyda się jednak chłodny napój. Najlepszym wyborem będzie oczywiście lemoniada. Jak zrobić najsmaczniejszą? Jakich składników użyć? Oto kilka pomysłów.

Jill Wellington/pixabay

Pamiętaj, że w gorące dni nawodnienie organizmu jest bardzo ważne. Nawet sięgające 2% odwodnienie może powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak bóle głowy czy rozkojarzenie.

Dobra domowa lemoniada sprawdzi się idealnie w każdy upalny dzień. Z pewnością posmakuje gościom, a jej smak powinien przypaść do gustu nawet dzieciom. Dzięki domowej lemoniadzie możemy wyeliminować sztuczne, kolorowe napoje. Przepisy na domową lemoniadę zawierają tylko naturalne składniki.

Cytrynowy napój świetnie gasi pragnienie i pozytywnie wpływa na cały organizm. Cytryna oraz inne owoce cytrusowe to źródło witaminy C. Ten składnik odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych, pomaga dbać o higienę jamy ustnej, a także wzmacnia odporność organizmu na infekcje.

Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa

Składniki:

  • 3 duże cytryny
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 limonka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 gałązek mięty
  • litr wody 
  • kostki lodu (według uznania)
     

Przepis:
Wyciśnij sok z cytrusów i przelej do karafki. 
Dodaj cukier, liście mięty, wodę i lód. 
Następnie wszystko zamieszaj. 
Do karafki możesz również dodać kilka plasterków.

Lemoniada cytrynowa 

Składniki:

  • ½ litra wody,
  • 2 ½ cytryny,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przepis:
Wyciśnij sok z dwóch cytryn. 
Dodaj sok i pozostałe składniki do dzbanka. 
Mieszaj aż cukier się rozpuści. 
Przelej lemoniadę do szklanki z wcześniej pokruszonym lodem
Podawaj z plastrami cytryny.

Lemoniada z granatem

Składniki:

  • ¼ arbuza,
  • ½ granatu,
  • 1 cytryna,
  • ½ litra wody

Przepis:
Wyciśnij sok z cytryny. 
Granat obierz i nasiona przełóż do oddzielnej miski. 
Sok z cytryny, arbuz oraz wodę razem zblenduj.
Następnie przelej lemoniadę do szklanki z wcześniej pokruszonym lodem i dodaj nasiona granatu.

Lemoniada z wodą gazowaną

Składniki:

  • ½ litra wody gazowanej,
  • 2 cytryny,
  • ½ szklanki świeżych truskawek,
  • 4 łyżki miodu

Przepis:
Wyciśnij sok z cytryn. 
Wymieszaj sok, wodę i miód w blenderze.
Blenduj do czasu rozpuszczenia miodu. 
Przelej lemoniadę do szklanki z wcześniej pokruszonym lodem i kawałkami truskawek.

Lemoniada z arbuzem

Składniki: 

  • 1 gruby plaster arbuza
  • sok z połówki cytryny
  • kilka listków mięty
  • plaster cytryny
  • 0,5 litra wody

Przepis:
Z arbuza zdejmujemy grubą, zieloną część. 
Jadalną czerwoną część kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na jednolity mus. 
Dodajemy do niego wyciśnięty sok z cytryny. 
Wszystko mieszamy i zalewamy zimną wodą. 
Możemy dodać kilka kostek lodu. 
W szklance dekorujemy listkami mięty i pokrojonym plasterkiem cytryny.

SMACZNEGO

 



Źródło: niezalezna.pl

#lemoniada #domowa lemoniada #przepisy na lemoniade #lemoniada bez cukru #lemoniada z arbuza

Mariola Łukawska