Olej z czarnuszki jest bogaty w wiele cennych składników, na które warto zwrócić uwagę. Wykorzystywany zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Dzięki swoim właściwościom idealnie sprawdza się jako środek wspomagający leczenie alergii, astmy, budując odporność, działając ochronnie na żołądek, wątrobę i drogi żółciowe. Świetnie sprawdza się także do użytku zewnętrznego, a szczególnie doceniany jest w kosmetyce ze względu na właściwości przeciwłupieżowe, wspomagające leczenie trądziku i atopowego zapalenia skóry. Jakie jeszcze właściwości posiada olej z czarnuszki? Dlaczego warto zakupić olej z czarnuszki i jak go stosować?
Czarnuszka jest rośliną, której najbardziej prozdrowotne właściwości posiadają nasiona. Znana jest także jako kmin czarny, kminek egipski, czarnucha, kąkolnica czy kolendra siewna.
Pochodzi z terenów Azji Zachodniej oraz Europy Południowo-Wschodniej. Charakterystyczny jest jej wygląd niebieskich lub białych kwiatów. Najbardziej cenione nasiona czarnuszki znajdują się właśnie w jej owocach i to z nich wytwarza się prozdrowotny olej z czarnuszki.
Olej z czarnuszki ma lekko gorzkawy smak oraz intensywny, korzenny zapach. Barwa może mieć kolor bardziej miodowy czy ciemnobrązowy. Skład oleju z czarnuszki to same bogactwo prozdrowotnych składników. Głównie, bo w 85 proc., składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy i kwas oleinowy. Ponadto w swoim składzie zawiera także inne składniki jak beta-karoten, witamina E, biotyna, fitosterole i minerały – magnez, wapń, żelazo, sód, selen, cynk, potas, aminokwasy i saponiny.
Czarnuszka jest rośliną, która ma wiele drogocennych właściwości, a o to kilka z nich:
Olej z czarnuszki posiada bardzo wiele właściwości jednak przede wszystkim wspomaga odporność. Jego specyficzny smak nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego podczas jego stosowania warto spożywać go z dodatkiem z soku owocowego czy z miodem. Takie rozwiązanie skutecznie złagodzi aromat czarnuszki. Olej z czarnuszki nada się również do potraw na zimno, np. do sałatek, jako składnik zaostrzający ich smak.
Dawkowanie oleju z czarnuszki - zaleca się spożywanie oleju po 1 łyżeczce dwa razy dziennie. Jest to bezpieczna ilością oleju z czarnuszki, która stosowana każdego dnia nie wywoła skutków ubocznych oraz nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Należy pamiętać, aby stosując go wewnętrznie, spożywać razem z posiłkiem. Olej z czarnuszki może być stosowany:
Najlepiej pić go przed posiłkiem. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do stosowania powinniśmy skonsultować się z lekarzem czy farmaceutą. Wybierając olej z czarnuszki, należy zwrócić uwagę aby był nierafinowany oraz tłoczony na zimno. Oleje roślinne powinny być przechowywane w ciemnej butelce lub puszce, nie narażając oleju na działanie promieni słonecznych, i dodatkowo w niskiej temperaturze - około 3-10 stopni Celsjusza.
Olej z czarnuszki ma bardzo charakterystyczny smak. Na początku wielu osobom może nie przypaść do gustu. Najlepiej zacząć od małych dawek – kilka kropli czystego oleju na łyżeczkę. Można go też dodawać do potraw na zimno, np. sałatek.
Jeśli stosujemy olej z czarnuszki jako dodatek w kuchni nie musimy robić przerw w jego przyjmowaniu. Jeśli jednak traktujemy go jako preparat leczniczy, wskazane jest wykonywanie przerw. Jeśli przyjmujemy olej przez tydzień, potem później zrobić tydzień przerwy. Z reguły olej z czarnuszki poleca się przyjmować razem z posiłkiem.
Olej z czarnuszki jest coraz częściej stosowany w kosmetyce do codziennej pielęgnacji. Zauważono jego szczególny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, a efekty jego stosowania dostrzegalne są nawet po tygodniu. Olej z czarnuszki ma bardzo dobre właściwości regenerujące, regulujące podział komórek naskórka, a dodatkowo skutecznie ogranicza wypadanie włosów, stymulując jednocześnie wzrost nowych. W zależności od indywidualnych potrzeb, olej z czarnuszki można stosować zewnętrznie na twarz – bezpośrednio na skórę, w formie nawilżającego serum, ze względu na swoje właściwości przeciwstarzeniowe.
Olej z czarnuszki jest produktem, która nie przejawia skutków ubocznych, dlatego nie ma ograniczeń w jego stosowaniu. Jednak warto pamiętać, że ze względu na obecność olejku zawartego w nasionach czarnuszki wykazującym działanie przeciwskurczowe, jego stosowanie u kobiet w ciąży trzeba skonsultować z lekarzem. Nie wolno również podawać oleju z czarnuszki dzieciom poniżej 3. roku życia.