PODMIANA - Przestają wierzyć w Trzaskowskiego » CZYTAJ TERAZ »

Dlaczego warto jeść ryby? Ich kwasy tłuszczowe wspierają ważny organ

Badanie opublikowane w renomowanym czasopiśmie „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” wskazuje na korzystny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3, obecnych w rybach morskich i owocach morza, na zdrowie płuc. Wykazano, że odpowiednia ilość tych kwasów w diecie może wpłynąć na poprawę funkcjonowania układu oddechowego w długim okresie czasu.

leki, lekarstwa,tabletki, omega-3
leki, lekarstwa,tabletki, omega-3
ready made/pexels

Dieta odgrywa istotną rolę w prewencji wielu chorób, dlatego naukowcy od dawna interesują się wpływem różnych składników odżywczych na nasze zdrowie. W przypadku kwasów tłuszczowych omega-3 obserwowano już wcześniej potencjalne korzyści dla zdrowia płuc, wynikające z ich działania przeciwzapalnego. Procesy zapalne mają duży wpływ na obniżenie wydolności płuc oraz przyczyniają się do rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).

Zespół badaczy z Cornell University w Ithaca w USA przeprowadził obszerne badanie obejmujące ponad 15 tysięcy Amerykanów o różnym pochodzeniu etnicznym. Badanie było obserwacyjne i trwało przez średnio 7 lat, a w niektórych przypadkach nawet 20 lat. Na początku badania uczestnicy byli zdrowi, bez objawów przewlekłych chorób płuc. W trakcie badania, naukowcy mierzyli poziom kwasów omega-3 w krwi badanych i oceniali funkcję płuc na podstawie dwóch wskaźników: natężonej objętości wydechowej pierwszosekundowej (FEV1) oraz natężonej pojemności życiowej (FVC). Pierwszy z nich wskazuje na ilość powietrza wydmuchniętego z płuc w czasie pierwszej sekundy maksymalnie natężonego wydechu, a drugi na maksymalną objętość powietrza możliwą do wydmuchania podczas szybkiego wydechu. Dodatkowo wykonano także spirometrię, która pozwoliła ocenić obturację, czyli zwężenie oskrzeli.

Wyniki badania jednoznacznie pokazały, że osoby, które miały wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi, wykazywały mniejszy spadek funkcji płuc w trakcie badania. Osoby z wyższym poziomem tych kwasów miały również mniejsze zwężenie oskrzeli. Szczególnie silny związek zaobserwowano w odniesieniu do kwasu dokozaheksaenowego, który występuje w tłustych rybach morskich, takich jak tuńczyk, łosoś, sardynki oraz owoce morza. Można go także suplementować.

Drugą część badania przeprowadzono na ponad 500 tysiącach pacjentów z krajów europejskich, wykorzystując dane genetyczne zgromadzone w brytyjskim biobanku UK Biobank. Analiza potwierdziła, że wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi ma pozytywny związek z lepszym zdrowiem płuc.

To duże populacyjne badanie sugeruje, że składniki odżywcze o właściwościach przeciwzapalnych mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia płuc.

– podkreśla dr James P. Kiley, kierujący oddziałem chorób płuc w amerykańskim narodowym Instytucie Serca, Płuc i Krwi, który przeznaczył fundusze na przeprowadzenie badania. .

Jego zdaniem potrzebne są jednak dalsze prace, które to potwierdzą.

Autorzy badania zwracają uwagę, że analizowano zdrowych dorosłych, ale obecnie kontynuowane są badania w grupie pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, w tym palących. Celem tych badań jest potwierdzenie pozytywnej zależności między poziomem kwasów omega-3 we krwi a funkcją płuc również u osób z chorobami.

Obecnie Departament Rolnictwa USA rekomenduje spożywanie co najmniej dwóch porcji ryb w tygodniu, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kwasów omega-3. Te cenne składniki są także obecne w niektórych orzechach i olejach roślinnych. Odkrycia z tego badania otwierają nowe perspektywy, które mogą prowadzić do personalizowanych rekomendacji dietetycznych, szczególnie dla osób podatnych na przewlekłe choroby płuc.

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP

#kwasy omega-3 #przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (

MaŁu